galéria megtekintése

Hibátlan hétpróbás

A huszonkét éves olasz Fabiano Caruana sakktörténelmet írt minden idők legerősebb versenyén.

A vasárnap zárult Sinquefiled Kupa minden idők legerősebb sakkversenye volt. A névadó és főszponzor, Rex Sinquefield ma már visszavonult pénzügyi szakember, az általa létrehozott alapkezelő több mint 300 milliárd dollárt fialtat. Miután Sinquefield nagyvonalúan jótékony ember és sakkozni is szeret, érthető, hogy szülővárosát, Saint Louist előbb az Egyesült Államok „sakkfővárosává" tette azzal, hogy sportági központot alapított, ahol az országos bajnokságokat is megrendezi, most pedig a top10 játékosból hatot asztalhoz ültetve sporttörténeti rendezvényt hozott össze.

Fabiano Caruana
Forrás: chessdom.com

A 100 ezer dolláros első díjra a norvég világbajnoknak, a 23 éves Magnus Carlsennek volt a legnagyobb esélye, de azt is el lehetett képzelni, hogy a mögötte világranglista-második, örmény Levon Aronjan szintén harcba szállhat a dupla körmérkőzéses, tízfordulós torna első helyéért. Ám ami történt, és ahogyan történt, az mindenkit meglepett.

 

A legfiatalabb résztvevő, a 22 éves, amerikai gyökerű, olasz Fabiano Caruana nem csak a nyitókörben győzte le az összes ellenfelét, hanem a második kör első két partiját is hozta, így a hét játékából mind a hétszer nyert! „Sosem hibázik. Ilyen jól még Carlsent sem láttam korábban játszani!" – mondta róla a legjobb francia, Maxime Vachier-Lagrave, akit a kétjátszmás mini meccsükön az olasz fiú nullra vert.

Caruana végül 8,5 pontot gyűjtve három teljes egységgel előzte meg Carlsent, így a világranglistán nagyot ugorva ma már ő a második a norvég mögött. A szakemberek úgy gondolják, hogy a következő éveket a két fiatalember versenyfutása jellemezheti.

Mindkettőjüknek kísértetiesen hasonló a fejlődési görbéje, Caruana mindössze az életkorából fakadó egy évvel van elmaradva riválisa mögött. Megegyeznek abban is, hogy mind a ketten rátaláltak a saját egyéni stílusukra. Carlsen a hosszú, technikai jellegű állások tökéletes kezelésére törekszik, míg Caruana hajlik a klasszikus sakkszemlélet felé, melyet korábbi magyar állampolgárságú edzőjének, Csernyin Alexandernek is köszönhet.

Magnus Carlsen
Reuters/Babu

Ugyanakkor ezt a szemléletet mostani szekundánsával, az orosz Vlagyimir Csucselovval érdekes megnyitási ötletekkel és rengeteg komputeres elemzéssel turbózta fel. Otthon előkészített megnyitási ötlet hozott biztos győzelmet Caruana számára Vachier-Lagrave, Aronjan és Topalov ellen, holott a bolgárnak például korábban a saját tudományos akadémiája nyújtotta a számítógépes hátteret.

A Sinquefiled Kupán történtek olyan változásokat jeleznek, amelyek többet mutatnak az élcsoport átrendeződésénél. A két huszonéves fiatalember, Carlsen és Caruana az első olyan számítógépes nemzedék tagja, amely már az embernél erősebb masinák támogatásával nőtt fel. (Az Ember–Gép párharc elvesztését 1997-re datáljuk, amikor Garri Kaszparov kikapott az IBM-fejlesztésű Deep Blue-tól.) Ők ketten azonban nem szorították háttérbe a klasszikus sakkgondolkodást, és nem próbálják magukat automatizálni. Élő szekundánsokkal és edzőkkel dolgoztak és dolgoznak, mindehhez adják hozzá a komputerek „gondolatait". Amikor megkérdezték Kaszparovot, hogy melyikük a jobb sakkozó, ő vagy a tanítványa, Magnus Carlsen, ezt válaszolta: „Én a saját időm bajnoka voltam. Akkor még kevesebbet tudtunk a játékról."

Kaszparov még tíz éve sem vonult vissza, a játék fejlődése azonban máris öles léptekben, illetve komputerprocesszorokban és a hozzájuk kapcsolódó újfajta képességekben mérhető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.