galéria megtekintése

Hétköznapi rasszizmus

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Minden egyes Chelsea-mérkőzés előtt kivetítik az eredményjelző táblára, hogy a klub – a zéró tolerancia politikáját követve – nem tűri el a rasszizmus legcsekélyebb megnyilvánulását sem a tribünökön.

Nem volt ez másképp a múlt szombaton sem, amikor a menedzsment, a játékosok és a szurkolók egységfrontot alkotva fejezték ki felháborodásukat az előző keddi incidenssel szemben. Mint arról lapunk többször is beszámolt, a PSG elleni Bajnokok Ligája-meccsre Párizsba érkező Chelsea-drukkerek megakadályozták, hogy egy harminchárom éves, színes bőrű fiatalember beszálljon a metróba, és közben kifejezetten felvágtak azzal, hogy ők bizony fajgyűlölők.

A West Ham-szurkolók törzshelye
A West Ham-szurkolók törzshelye

Nincs az a jó érzésű ember, akit ne vágott volna mellbe a rasszizmus visszatérése a futballba. David Cameron kormányfő „nagyon aggasztónak” nevezte a párizsi botrányt, mint ahogyan a Futballszurkolók Szövetsége és az Angol Labdarúgó Szövetség is elítélte a történteket. Természetesen a Chelsea is többféle módon elhatárolódott az akciótól. A Burnley elleni mérkőzést kísérő magazinban az a John Terry írt vezércikket –A futball mindenkié és ezért szeretjük címmel –, akit a futballszövetség 2012-ben (a Chelsea szándéka ellenére) eltiltott a játéktól és pénzbüntetésre ítélt a Queens Park Rangers védőjéhez, Anton Ferdinandhoz intézett rasszista kirohanása miatt.

 

A „kékek” körülrajongott csapatkapitánya az ellentmondásos 1-1-gyel zárult szombati találkozót „az egyenlőség mérkőzésévé” avatta, tiltakozva a diszkrimináció minden megnyilvánulásával szemben. Eddig a párizsi botrányban érintett három szurkolót tiltottak ki a Stamford Bridge-ről. Hangzatos gesztusként a klub meghívta egy Chelsea-meccsre a francia fővárosban megsértett Souleymane-t, aki ezt visszautasította.

A párizsi után vasárnap a londoni metró volt a helyszíne egy újabb, nem kevésbé visszataszító idegengyűlölő attaknak. A hivatalosságokat és a futballrajongókat egyformán felháborította az a – közösségi portálokon mindenki számára hozzáférhető, a YouTube-on máris közel tízezerszer megtekintett – klip, amelyen a White Hart Lanere igyekvő West Ham-drukkerek skandálnak – a körülmetélés tradíciójára utalva – egy antiszemita nótát.

A Kick it Out elnevezésű, a futballban tapasztalható rasszizmus ellen fellépő szervezet a British Transport Police közlekedési rendőrséggel együttműködve foglalkozik az üggyel. Amint arra a brit lapok emlékeztetnek, a Tottenham és a West Ham között hosszú évekre visszanyúló hagyománya van az ellenségeskedésnek. Az észak-londoni Spursnek nagy számú zsidó támogatója van, és elnöke, anyagi jótevője, Daniel Levy ugyanúgy izraelita, mint... Történetesen a West Ham társelnöke, David Gold, aki sok millió fontot ölt a kelet-londoni klub felvirágoztatásába.

Hétfőn mindkét klub állást foglalt az ügyben. A West Ham szóvivője kilátásba helyezte, hogy „a nem megfelelő módon viselkedő egyének a legszigorúbb szankciókra számíthatnak, beleértve az életfogytiglani kitiltást a pályáról”.

"A Tottenham az antiszemitizmus valamennyi megjelenési formáját teljességgel elfogadhatatlannak tartja, és támogat minden, a rasszizmus ellen irányuló erőfeszítést”.

A hetvenes-nyolcvanas évek futballját beárnyékoló sötét napok visszatérését remélhetőleg lehetetlenné teszi a Football Association 2012-ben elfogadott, 92 pontból álló Antidiszkriminációs Programja. Ennek jegyében forró drót épült ki a játékosok számára, amelyen panaszt tehetnek, ha fajgyűlölő tendenciát tapasztalnak. A stadionokban biztonsági kamerával szűrik ki a rasszista megnyilvánulásokat. Ilyesmire a Stamford Bridge-en, ahol a közönség bálványozza az elefántcsontparti Didier Drogbát, az utóbbi időben nem volt példa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.