galéria megtekintése

Végre igazi csatát hoz a Tour de France

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 04. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Csúcsra jár az idén a francia körverseny mezőnye, méghozzá szó szerint. Olyan emelkedőket kell megmászniuk a Tour de France kerékpárosainak, hogy az egyiket nemes egyszerűséggel falnak nevezik. Lesz is tétjük a hegyi szakaszoknak, hiszen három volt bajnok vív meg a mai naptól a sportág legfontosabb címéért.

Régóta várják a szervezők és a drukkerek, hogy valódi csatát hozzon a Tour de France. Talán majd mától láthatjuk a francia körversenyen azt a küzdelmet, amely az utóbbi években rendre elmaradt. Hét esztendő hét különböző győztest avatott, és hol a valódi sztárok hiányoztak, hol az izgalmat ölte meg egyetlen domináns versenyző. Ezúttal viszont három korábbi bajnok áll rajthoz, és a jelek szerint mindhárman tökéletes formában vágnak neki az útnak.

Contador a rajt előtt
Contador a rajt előtt
Eric Gaillard / Reuters

A címvédő olasz Vincenzo Nibali úgy építette fel egész idei szezonját, hogy ismételni tudjon Franciaországban. Nincsenek kiugró eredményei 2015-ből, de ez azt is jelenti, hogy még semmit sem pazarolt el energiatartalékaiból. Chris Froome három hete nyerte meg a Critérium du Dauphinét. A brit kerekes legutóbb 2013-ban győzött a Tour felvezetőjének tartott versenyen, és abban az évben „be is húzta” a párizsi diadalt. Alberto Contador pedig arra készül, hogy csaknem húsz év után elsőként győzzön a Giro d’Italia regnáló bajnokaként Franciaországban.

 

Nem valószínű, hogy a három nagy esélyes csapatán múlna a kimenetel, hiszen az Astana (Nibali), a Team Sky (Froome) és a Tinkoff-Saxo (Contador) hasonló erőt képvisel a mezőnyben és a háttérmunkában egyaránt. A szervezők a maguk részéről mindent megtettek, hogy a sárga pólóért folyó harc legyen kezdettől fogva a verseny középpontjában. Mindjárt az első napon megtartják az idei Tour egyetlen egyenkénti időmérő szakaszát.

A hollandiai Utrecht körül futó 13,8 kilométeres távon aligha alakulnak ki nagyobb különbségek a favoritok között, de az etap már a viadal elején kiszórja a sprintereket az összetett élmezőnyéből. Ehhez jön a harmadik napon Huy „fala”. A belgiumi városkában található a kerékpársport hírhedt emelkedőinek egyike. A domb mindössze 128 méterrel magasodik Huy fölé, éppúgy, mint a rakpartról nézve a Gellért-hegy. Ezt a szintkülönbséget kell 1300 méteren megtenni. Az út egyes részein az emelkedő 26 százalékos. (Nem írtuk el a számot.)

Találó, hogy nem is emelkedőnek, hanem falnak nevezik a kerékpárosok ezt a kaptatót. A domb tetején már csak a valódi esélyesek lesznek a legjobb tíz között. Még egyszer: mindez a harmadik napon történik, miközben a Touron eddig a komplett első hetet a sprintereknek ajándékozták. A körverseny hasonló szellemben folytatódik. A negyedik napon az „észak poklának” nevezett Párizs–Rou baix egynapos klasszikus verseny macskaköveit mutatják meg a Tour mezőnyének. Kizárt, hogy a kerékpárosok közül egy is akad, aki megköszönné a 13 kilométeres tortúrát, és a résztvevők már most imádkoznak, hogy ne essen aznap az eső, vizes köveken ugyanis életveszélyes a száguldás.

L,Alpe d,Huez, ahol eldől minden
L'Alpe d'Huez, ahol eldől minden
Jean-Paul Pelissier / Reuters

Legalább a körverseny hű magához, már száz éve is a szadizmus mozgatta az útvonal kijelölőit a versenyzők korabeli nyilatkozatai szerint. A nyolcadik napon aztán következik a „breton Alpe d’Huez”, egy kegyetlen két kilométeres emelkedő Bretagne-ban. Ha a kerékpárosok abban bíztak, hogy legalább az eredeti Alpe d’Huez ezúttal kimarad, akkor csalódniuk kellett. A Tour talán leghíresebb hegyén ér véget a verseny, másnap Párizsba már csak bevonul a győztes a vert sereg élén.

Az 1860 méter magas hágóra vezető 14 kilométeres úton a versenyzők leolvashatják, ki nyert eddig ezen a hegyen 1952 óta. A győztesek nevét ugyanis minden alkalommal felírják a huszonegy hajtűkanyar egyikébe. Ezen az emelkedőn dől majd el minden. Az idei körversenyt a hegyek dominálják, valószínűleg korántsem függetlenül attól, hogy az esélyesek mindegyike a durva emelkedőn érzi magát igazán elemében. Nagy csata jöhet, és ez az, amire az elmúlt időkben megkopott kerékpársportnak égetően szüksége van: fertőző „sárgalázra”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.