galéria megtekintése

Harmadolás

0 komment


Hajba Ferenc

A valaha szebb napokat látott Győri ETO játékosai a bajnokság végén teljes áron visszavásárolják a bérleteket a szurkolóktól, ha nem sikerül feljutniuk az NB II-be.

Száztizenkét éve a vagongyár dal- és társaskörének tagjaiból alakult meg Győrött a „rúgólabdával” foglalkozó Egyetértés Torna Osztály, az ETO. Sok évtizeden át volt is okuk a dalolásra. Az NB I-ben 1937-ben mutatkoztak be, majd a hatvanas években olimpiai bajnokokat is adtak a magyar sportnak – Keglovich Lászlót, Orbán ­Árpádot, Palotai Károlyt –, és olyan edzőket foglalkoztattak, mint Szusza Ferenc vagy Hidegkuti Nándor.

Be kő jutni az NB II-be
Marcali Gábor / Népszabadság

Különleges siker volt 1965-ben a Bajnokcsapatok Európa Kupája-elődöntő (a Benficával). A nyolcvanas esztendőkben pedig egyenesen sikké vált a Rába-partiak mérkőzéseire járni: a Verebes József dirigálta együttes kétszer is megnyerte az NB I-et, a csapat látványos, sokgólos futballjára nemegyszer 20-30 ezren voltak kíváncsiak. Legutóbb 2013-ban, Pintér Attila irányításával szerzett aranyérmet a Győr.

 

A közelmúlt történetét viszont csak bús dalokban lehetne megénekelni. A Quaestor botránya ­miatt 2015 tavaszán a csapat a megszűnés szélén állt, majd az NB I-es indulási lehetőséget tulajdonosával és szponzoraival együtt vesztette el. Az ETO futsalcsapata, valamint Győr városa nyújtott mentőövet a nyolcadik helyezett, de licencet nem kapó együttesnek, amely így legalább tavaly ősszel a harmadosztályban elindulhatott.

– Az élvonalban futballozók egytől egyig elmentek tőlünk – idézi fel a reménytelennek tetsző újrakezdés napjait Drucskó Zoltán, aki a futsalozóké mellett a futballklub tulajdonosa is. – Nem volt olyan szerencsénk, mint Nyíregyházának, ahol meg tudták tartani a játékosok döntő többségét. Mi  csak a kölcsönadásból visszaérkezett labdarúgókra, valamint a Fehér Miklós Akadémia fiataljaira számíthattunk. A szertárunk is üres volt, egyetlen labdát sem találtunk benne, a zuhanyból nem folyt a víz. Az egyesület hitelességéről pedig ne is beszéljünk, még mindig kísért bennünket a Quaestor-botrány.

Drucskó sportszakjogász, és azt állítja: igazi diplomamunkája a csapat megmentése volt. A szakmai stábbal el kellett fogadtatni, hogy a korábbinál jóval kevesebb pénz jut neki, s meg kellett győzni a szurkolókat, hogy nem akarnak benn ragadni az NB III-ban. A meggyőzés nem sikerült, hiszen a csapat  a harmadosztály Nyugati csoportjában csak a negyedik helyet szerezte meg, így az augusz­tus 6-án kezdődő bajnokságban is a harmadik vonalban szerepel. Az első fordulóban akár nosztalgiázni is lehet, hiszen a együttes a korábban szintén NB I-es Kaposvár otthonában lép pályára.

– Az FTC-nek három évébe került, míg visszajutott az NB II-ből, én nagyjából öt esztendőt adtam magunknak – mondja a klubtulajdonos.

Az előző évadot Bolla Péter, az MLSZ megyei igazgatóságának társadalmi elnöke, aki – Borkai Zsolt polgármester biztosaként – a 2017-es Euró­pai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál győri előkészületeivel is foglalkozik, a következőképpen értékelte: – A fiatal csapat nem tudott egyenletes teljesítményt nyújtani. A város egyébként nem tulajdonosa, csak támogatója az ETO-nak. Nem lesz könnyű visszaszerezni a futballcsapat régi tekintélyét; ehhez a szándékon és a tehetségen kívül újabb szponzorokra is szükség volna.

A siker érdekében több, NB I-et megjárt futballistát is szerződtettek, a játékosok pedig fogadalmat tettek:  teljes áron visszavásárolják a bérleteket a szurkolóktól, ha nem jutnak fel az NB II-be. A távolabbi cél természetesen az első osztály. Ezt bizonygatja Farkas Imre, a győri együttes szenvedélyes szurkolója, egyben hivatalos Mikulása is, s mivel most nem kell semmit a csizmákba tennie, jelenleg a bérletekkel házal.

Irány az első osztály!

„Egyetlen lehetőségünk van, fel kell jutni az NB II-be. A célért a stáb minden tagjának, a játékosoknak, de még az adminisztratív munkatársaknak is mindent meg kell tenniük. Szerintem három évnél többet biztos, hogy nem kell várni arra, hogy ismét NB I-es legyen az ETO” – véli Bekő Balázs, a több első osztályú csapatnál is megfordult győri edző.

A Quaestor impozáns győri stadionja felszámolás alatt áll, az ETO használati megállapodást kötött a felszámolóval. Bérleti díjat nem, csak a rezsiszámlákat kell fizetnie. Cserében hat munkása gondozza a pályát, nyírja és öntözi a füvet, ápolja a talajt.

Tarsoly Csaba volt klubvezető, a Quaestor előzetes letartóztatásban lévő korábbi elnöke a hírek szerint a múlt héten arról beszélt a bíróságon, hogy az ügy kipattanása előtt értékesítettek két játékost, s mivel külföldi tulajdonosaik túladtak rajtuk, mintegy hatszázmillió forint jár az ETO-nak.

– Bárcsak igaz lenne ez, de nem tudom, pontosan mire és kikre gondolt Tarsoly – reagál az értesülésre Drucskó. – Mi nem is láttuk a korábbi szerződéseket, minden hivatalos irat a felszámolónál maradt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.