galéria megtekintése

Harccal előre

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 18. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Ma kezdődik az amerikai kosárlabda-bajnokság, az NBA rájátszása. A papírforma fejreállt. Az alapszakasz előtt beszámoltunk róla, melyik öt csapatra lehetett bajnokesélyesként szavazni az NBA honlapján. Nem volt köztük az a kettő, mely magasan kiemelkedett a mezőnyből: az Atlanta Hawks hatalmas előnnyel nyerte a keleti főcsoportot, a Golden State Warriors még hatalmasabbal a nyugatit.

Óriási meglepetésre a rájátszásba sem jutott be az Oklahoma Thunder és a Miami Heats, mely az előző négy évadban egyaránt döntőt játszott, és két csúcstalálkozót meg is nyert. Ősszel a tippversenyt a Cleveland Cavaliers nyerte. Azt találgattuk akkor: tényleg annyira mindenható-e LeBron James, hogy a Miamit le lehet írni, ha ő elmegy onnan, a Cleveland pedig, ahová visszatér, rögvest a legnagyobb esélyessé lép elő.

Warriors-öröm Thompsonnal egy hárompontos utáni időkérés miatt. Ha jósolhatunk
Warriors-öröm Thompsonnal (középen, fehérben) egy hárompontos utáni időkérés miatt. Ha jósolhatunk
Kelley L Cox-USA TODAY Sports / Reuters

Azt láttuk a szezon során, hogy a Miaminak James nélkül is van olyan játéka, amely a legjobbak között tarthatná, csak nem tudja stabilizálni. Az egészségileg is, hangulatilag is ingatag Bosh és Wade nem képes megadni a csapatnak azt a tartást, amit James. Az együttes sok olyan meccsen összeomlott, amely neki állt. James pedig a régi-új csapatával – döcögős kezdés után – feljött a második helyre Keleten, s akármeddig eljuthat.

 

Annak az Oklahomának, mely a Durant, Westbrook, Harden hármassal berobbant az NBA legjobbjai közé, kijárt volna egy bajnoki cím. Az volt az őshiba, hogy a hármakat nem tartották össze, hanem a nagy szakállú nagy cserét, James Hardent elküldték. Aztán Westbrook esegetett ki sérülések miatt, és a legjobb Durant sem pótolhatta. Az idén pedig Durant szedte össze egyik sérülést a másik után, és a legjobb Westbrook sem helyettesíthette. Harden közben az NBA legjobbjai közé emelkedett, és a második helyre ért föl Nyugaton a Houston Rocketsszel.

Az Oklahoma nagyon pechesen esett ki, olyan eredménnyel, amely Keleten bőven elég lett volna a play offhoz. A Chicago Bulls évek óta arra vár, hogy az NBA-s pályáját a legszebb reményekkel, MVP-címmel kezdő irányítója, Derrick Rose egészséges legyen, és olyan, mint új korában. A Bulls nélküle is remek csapat (Gasol, Noah, Butler, Gibson), általában csak a későbbi bajnokok, döntősök tudják kiverni, ám azok mindig. Teljes értékű Rose pedig továbbra sincs, az idén is műtétet igényelt az a gonosz térd.

Az Atlanta a legkiegyensúlyozottabb és legjobban felépített együttes. Nincs olyan MVP-gyanús sztárja, aki köré kellene építeni a csapatot, de a kezdő ötöséből mindenki a legjobbak közelében van, négyen (Jeff Teague, Paul Mill sap, Kyle Korver, Al Horford) benne voltak a keleti All Starban. Egyikük sem átlagol meccsenként 25-30 pontot, de 16-18-at mindegyikük. S az összeadva sok.

Curry jelenleg az NBA legötletesebb irányítója. És mégg dobni is tud
Curry jelenleg az NBA legötletesebb irányítója. És mégg dobni is tud
Reuters/USA Today Sports

A Golden State Warriors Stephen Curryvel a csúcsra ért. Az NBA legötletesebb irányítója az MVP-cím várományosa. Az ő csapatában szerepel a legjobb védőjátékos címére esélyes Draymond Green, ráadásul Bogut személyében van egy nagyon stabil center, és ott szórja a triplákat Klay Thompson, az NBA legkiválóbb bedobóinak egyike. Ha jósolhatunk: vagy a „harcosok” lesznek a bajnok, vagy az az alakulat, amely őket le tudja győzni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.