galéria megtekintése

Hány Eb jutott volna még Magyarországnak?

Kár, hogy nem előbb ébredt az UEFA: 1972 óta a jelenlegi feltételekkel legalább három Európa-bajnoki szereplés benne volt a magyar futballban.

Az Európa-bajnokság idején gyakorta olvastam a világhálón, hogy napjaink magyar válogatottja nemhogy feledtette – legalább két hétre – az előző három-négy évtized minden labdarúgókeservét, de az edzői stáb egyenesen lenullázta a sikertelen dekádok magyar trénereit, mivel az Eb (euróban) legkevesebbre taksált csapatát a veretlenséggel párosuló csoportelsőségig, egyúttal a nyolcaddöntőig vezette.

Az erényekből fikarcnyit sem szeretnék levonni, Bernd Storcknak és kollégáinak elévülhetetlen érdeme – természetesen a játékosokkal együtt –, hogy hosszú idő után újra megtapasztalható volt hazánkban is a futball társadalmi hatása, pedig az NB I-es összeállításokat már régóta nem ismeri senki, és az Eb, még inkább a pótselejtezők előtt talán csak Királyról, Juhászról, Geráról, Dzsudzsákról hallott valamit a meccsekre nem járó átlag magyar.

Danke schön, szép volt, fiúk, még akkor is, ha a belgáktól már nagyon kikapott a csapat, mivel a sorozatmérkőzésekre még mindig nem volt eléggé felkészítve. ­Wales válogatottja például fizikai­lag jobb: eleve gyorsabb és erősebb, ráadásul nemhogy négy-öt, de akár kilenc-tíz találkozót is képes expressztempóban lejátszani; ezért tudta felvenni a versenyt – ellentétben a magyar együttessel – a nála összehasonlíthatatlanul technikásabb „vörös ördögökkel”. A hátrányt persze nem lehet néhány hét alatt pótolni, bár – szervezettséggel és egy-két szerencsés húzással – több minden ellensúlyozható.

 

Storck például sokat merített abból, hogy pályafutása során játékosmegfigyelő is volt, ezért merte a csapatba állítani ­Kleinheislert vagy Nagy Ádámot, és mindkét fia­talember felfedezéséből profitált a válogatott. (Nem különben Priskin bevetéséből a norvégok elleni pótselejtező Üllői úti visszavágóján.) Szerény megítélésem szerint azonban a legnagyobb szerepet a felemelkedésben az Eb atmoszférája játszotta, a különleges klímát először érzékelő labdarúgók ugyanis mindannyian felismerték: ebben a légkörben a legteljesebb odaadás és összpontosítás a minimum.

Storcknak sikerült az, ami sok kollégájának nem
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Az első három mérkőzésen ennek megfelelően teljesített a csapat, a harmadikon – a portugálokkal szemben – egyenesen önmagát múlta felül. De hogy ez egyáltalán megtörténhetett, annak a létszámemelés volt az eredendő és legfőbb oka. A bővítést nem azért említem, mert bármennyit is el akarok venni a közös örömből, hanem azért, mert súlyos igazságtalanság az elődökkel szemben, hogy lám csak, idejött egy német valahonnan Hernéből, és mindjárt többet mutatott fel, mint a tehetségtelen, tunya trénerek harminc-negyven év alatt.

Ezt az állítást messzemenően árnyalni kell.

Mint köztudomású, a magyar válogatott a mostani Eb-t megelőzően 1972-ben járt a kontinenstornán. Ám akkor még csak négy csapat alkotta a mezőnyt... Ugyanúgy, mint 1976-ban. Ez utóbbi esztendő végén nemzeti együttesünket az Élő-lista tizenharmadik helyén jegyezték – Brazília második, Argentína kilencedik volt, Európában tehát a legjobb tizenegybe tartozott a válogatott –, azaz nyilván minden nehézség nélkül kivívta volna a részvétel jogát, ha huszonnégyes a mezőny. Még 1985-ben is a világrangsor tizenegyedik helyét foglalta el a csapat, és csupán az 1988-as harmincegyedik helyezéstől kezdve lehet azt mondani (mai kifejezéssel): meleggé vált a pite. A jelenlegi feltételekkel legalább három Eb-szereplés benne volt a magyar futballban 1972 óta, és feltételezhető, hogy huszonnégyes mezőny esetén egy-két bravúr becsúszhatott volna a hetvenes-nyolcvanas éveknél szerényebb kínálatú kilencvenes esztendőktől fogva is.

Nagy tornán legutóbb fél évszázada, az 1966-os vb-n jutott tovább csoportjából a magyar válogatott, passzol tehát ehhez, hogy hatvanhat futballistát soroljunk fel azok közül, akik nem játszhattak Eb-n sohasem. Közülük Rapp Imre és Kovács József kinn volt az 1972-es tornán, de nem lépett pályára, míg Rothermel Ádám, Vidáts Csaba, Halmosi Zoltán, Dunai Ede, Müller Sándor, Fazekas László és csak az 1970–71-es selejtezőkön szerepelt. Amennyiben végigböngészi a listát a tisztelt olvasó, úgy tegye fel a kérdést magában: hány Eb-részvétel jutott volna Magyarországnak a mostani szabályokkal?

Ha ezekkel a játékosokkal egyetlenegyszer sem sikerült volna bekerülni az európai huszonnégybe, akkor az 1972 óta foglalkoztatott szövetségi kapitányok többségének valóban dilettánsnak kellett volna lennie. De nem lehettek egytől egyig azok, hiszen többen a világbajnoki tizenhatba-huszonnégybe egyaránt bejuttatták a válogatottat. A kontinentális két tucatra pedig nem kaptak esélyt: a négyes döntők korszaka után húsz esztendő telt el, míg nyolcasról tizenhatosra változott a mezőny. Kár, hogy nem előbb ébredt az ­UEFA. Mennyivel jobb harminc év állna mögöttünk...

Ők hatvanhatan

Kapusok: Rapp Imre, Mészáros Ferenc, Rothermel Ádám, Katzirz Béla, Disztl Péter, Szendrei József.
Jobbhátvédek: Török Péter, Martos Győző, Nagy III János, Sallai Sándor, Csuhay József, Fehér Csaba.
Középhátvédek: Kovács József, Kocsis István, Salamon József, Kardos József, Nagy Antal, Disztl László.
„Beállósok”: Vidáts Csaba, Rab Tibor, Kereki Zoltán, Róth Antal, Garaba Imre, Lipcsei Péter.
Balhátvédek: Tóth József, Megyesi István, Kántor Mihály, Lukács Sándor, Péter Zoltán, Varga József.
Jobb oldali középpályások: Halmosi Zoltán, Dunai Ede, Csapó Károly, Ebedli Zoltán, Pásztor József, Hannich Péter.
Középső középpályások: Müller Sándor, Kocsis Lajos, Nyilasi Tibor, Póczik József, Csongrádi Ferenc, Bognár György.
Bal oldali középpályások: Tóth András, Pintér Sándor, Zombori Sándor, Détári Lajos, Burcsa Győző, Illés Béla.
Jobb oldali csatárok: Fazekas László, Kovács István, Pusztai László, Szokolai László, Bodonyi Béla, Kiprich József.
Belső csatárok: Branikovits László,­ Törőcsik András, Fekete László, Kiss László, Szentes Lázár, Dajka László.
Bal oldali csatárok: Várady Béla, Pölöskei Gábor, Nagy László, Esterházy Márton, Hajszán Gyula, Kovács Kálmán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.