galéria megtekintése

Hallgatni arany?

Az igazi kommentátor olyan, mint a jó szerkesztő: bármikor képes egy fokkal megdobni a nyersanyagot, legyen az meccs vagy szöveg. Most persze nem a némiképp kilátástalan Szabolcska-versekre vagy az Irán–Nigéria találkozóra gondolok, mert ott már csak a Jóisten korrektúraceruzája segített volna, hanem a közepesekre. Amelyek kérik, könyörgik az értő kezet, hangot.

Csak nézünk, mint a moziban
Csak nézünk, mint a moziban
Kovács Attila / MTI

Ilyenkor tűnhetne fel az amúgy láthatatlan szereplő. Mert ritkán nézünk meccset a kommentátorért, de azért néha jól jön, ha valaki eligazít taktikában és statisztikában, vissza tudja adni a vb hangulatát, a helyszínről is csacsog egy keveset, s közben azt is látja, ami a pályán zajlik. Olyan egyszerű ez, hogy szinte teljesíthetetlen. Legalábbis az MTV brazil kontingense számára majdhogynem az. P. Fülöp Gábor monoton orrhangjára és kellemes favic­ceire lassan úgy alszom el, mint az új Forma-1-motorok duruzsolására a nyolcadik kör után. Menczer Tamás annyira karakteres, hogy eddig fel sem tűnt, hogy ott van, a hangsúlyozással kilátástalan harcot vívó Mezei Dá­niel pedig egyenesen elkeserítő.

 

Pedig ő tényleg próbálkozik, fecseg, csacsog, bár néha nem fejezi be a mondatait, vagy a nagy mondandóban majdhogynem lemarad a helyzetről, ahogy az angolok egyenlítő góljáról az olaszok ellen. Aztán mond néhány csacskaságot, miközben még az ismétlésben sem veszi észre, hogy mi történt a pályán. Amikor egyenlítenek az amerikaiak a portugálok ellen, arról kezd el beszélni, hogy mennyire kiélezett lesz az utolsó forduló, bárki továbbjuthat, ideje lerágni a körmünket, s eszébe sem jut, hogy a Klinsmann vezette amerikaiak a németek elleni „ügyes" döntetlennel Ghánát meg Portugáliát is kiejthetnék. Vajon Klinsmann felhívja-e a meccs előtt régi jó barátját, a német kapitányt, hiszen a helyzet több mint pikáns, vetném fel én a most mindenkit foglalkoztató kérdést, hiszen a vb-k történetében nem ismeretlen az effajta kéz a kézben továbbjutás. (A stú­dióban aztán kitérnek erre egy mondat erejéig, de hamar átsiklanak fölötte.) Az meg egyenesen felháborító, hogy a riporter csuklóból színvonal alattinak nyilvánítja az olasz–angolt, elvéve a néző kedvét, holott nem ez a dolga, miközben a meccs a magyar „rangadókhoz" viszonyítva maga a mennyország. (Igaz, ebből a nézetből már az Irán-Nigéria is kifejezetten izgalmas.)

Az eddigi mélypont viszont kétségtelenül az volt, amikor azon töprengett el a kommentátor: vajon valamiféle FIFA-beli dress code miatt kellett kölcsönkérnie egy zakót a pálya szélén álldogáló Marc Wilmots szövetségi kapitánynak az Algéria elleni találkozón? S akkor az ember már a haját tépi csöndesen, ám annál elszántabban. De még a félidő előtt megérkezett a nyilvánvaló megoldás: a fehér ing azért volt zavaró, mert fehér mezben játszott az ellenfél is.

Talán csak Gundel Takács Gábor képes még továbbvinni valamit a talán túlontúl is higgadt Vitrayból, a sokat szidott Knézyből (Knézy, Knézy, de nem klátja...), akik ma már valóságos óriásoknak tetszenek. De nagyon ­hiányzik Hajdú B. István vagy Egri Viktor fanyar humora. Én még most is vigyorgok azon, hogy a Dortmund–­Real Madrid BL-visszavágón, amikor két gólt már ledolgoztak hátrányukból a dortmundiak, s egy kellett volna még a hosszabbításhoz, de Henrik Mkitarjan sorra hagyta ki a ziccereket, ­Egri azt találta mondani: hát úgy néz ki, hogy elnyeli a Dortmundot az örmény.

És akkor még nem beszéltünk az átlag kétszáz szóból gazdálkodó szakértőkről, akik közül egyik-másik mindenféle fennakadás nélkül vallja be, hogy semmit sem tud Ecuadorról vagy Hondurasról. Hát így tényleg könnyű. Vagy a parasztvakításnak szánt, grafikailag feldúsított „elemzésekről", amelyekért még a székből is fel kell állni, ám azokat egy-két kivételtől Ester­házy édesanyja is elmondhatná, pedig neki élete végéig magyarázni kellett a les­szabályt.

Szó, mi szó, az MTV stábja nem nőtt fel a feladathoz, pedig most tényleg lehetne miről beszélni, mert nagyon jó ez a vb, gólgazdag, váratlan és kiélezett, pedig még csak a felénél járunk. Vagyis lenne miről beszélni, ha tudnánk. S még az sem biztos, hogy akkor a hallgatás lenne az alternatíva. Pedig egy Wittgenstein nevű fazon épp ezt javasolta valamikor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.