galéria megtekintése

Ha kedd, akkor Belgium

0 komment

Munkatársunktól

Ha nehezen is, de nyert a vb titkos esélyesének kikiáltott Belgium.

Finoman szólva: a belga válogatott az első negyedórában nem igazolta azok várakozásait, akik úgy tartották, a „vörösöké" lesz a világbajnokság legerősebb csapatainak egyike. Marc Wilmots együttese – amely a selejtezőkön mindössze négy gólt kapott – körülményesen, sok hibával szövögette akcióit a jó előre lesajnált algériaiak ellen, így az első kapura lövésre a 21. percig kellett várni, ám Witsel bombáját magabiztosan védte M'Bolhi.

Mertens: Legszebb öröm a gólöröm
Sergio Perez / Reuters

Az igazi robbanás azonban csak néhány perc múlva következett be, amikor Vertonghen lerántotta a büntetőterületen belül a labdáért sprintelő Feghoulit, s a Valencia középpályása nem hibázta el a tizenegyest (0-1).

 

A váratlan algériai vezetés sem paprikázta fel azonban a fiatal belga alakulatot, amely – bár jóval többet birtokolta a labdát riválisánál – továbbra sem tudott nulláról az egyre jutni. A változatlanul megfontoltan és taktikusan futballozó „sivatagi rókák" megőrizték előnyüket a szünetig. Igaz, ezt annak is köszönhették, hogy a felvonás hajrájának ígéretes szituációjában Chadli úgy ítélte meg, többre megy a labdával, mint óriás társa, Lukaku, de nagyon rosszul gondolta...

Az észak-afrikaiak a térfélcsere után sem játszottak alárendelt szerepet, sőt néhány alkalommal veszélyeztettek is Courtois kapujánál. Az európai társulat sem tempóban, sem kreativitásban nem tudott ellenfele fölé nőni, ám a 66. percben a csereként beállt Origi kísérletét csak komoly bravúrral tudta hárítani M'Bolhi. Egy másik, szintén a kispadról beküldött belga játékos nagyobb sikerrel járt: Fellaini öt perccel a pályára lépése után remek ütemben érkezett De Bruyne labdájára, és fejese egyenlítést ért (1-1).

A 80. percben aztán végképp helyreállt a világ rendje: az immár sokkal nyugodtabban és hatékonyabban játszó belgák megint pazar támadást vezettek a fásulni látszó vetélytárssal szemben, amelynek végén az ugyancsak csereként szereplő Mertens védhetetlenül lőtt az algériai hálóba (2-1). Nem sokkal később a mikrofonfrizurás Fellaini újabb életveszélyes hajassal vétette észre magát, s noha ez kimaradt, a flamandok meg a vallonok örömén ez mit sem változtatott: kedd volt, Belgium volt, győzelem volt.

BELGIUM–ALGÉRIA 2-1 (0-1)
Belo Horizonte, 56 800 néző. Jv.: Rodriguez (mexikói).
Belgium: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Witsel, De Bruyne, Chadli (Mertens, 46.), Dembele (Fellaini, 65.), Hazard – Lukaku (Origi, 58.).

Algéria: M'Bolhi – Mostefa, Bouguerra, Halliche, Ghoulam – Taider, Medjani (Ghilas, 84.), Feghouli, Bentaleb, Mahrez (Lacen, 71.) – Soudani (Slimani, 66.).

Gól: Feghouli (25.), Fellaini (70.), Mertens (80.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.