galéria megtekintése

Gyilkos csatában nyert aranyérmet a Szabó, Kozák kajakkettes

7 komment

NOL

Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren a riói olimpián. A magyar páros mindössze 51 ezreddel előzte meg a címvédő németeket. Kozák a célban azt hitte, hogy csak másodikak lettek, Szabó pedig még percekkel a döntő után is kételkedett benne, hogy tényleg megnyerték. 

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros egyértelmű esélyesként készülhetett az 500 méteres döntőre, hiszen úgy is magabiztosan nyerte meg az előfutamát, hogy Kozák előző éjszaka hasmenéssel küzdött. Az aktuális világ- és Európa-bajnok magyar kettőssel egyedül a lengyel hajó tudta tartani a lépést, a többiek alaposan leszakadva értek be a célba.

 Mintha az életükért küzdöttek volna
Mintha az életükért küzdöttek volna
Kovács Tamás / MTI

A magyarok a döntőben is jól kapták el a rajtot, de a címvédő német Weber, Dietze páros még jobban. Kozákék tartották magukat, és körülbelül féltávnál átvették a vezetést, amelyet fokozatosan sikerült fél méteresre növelni. 150 méterrel a vége előtt aztán a németek robbantottak, a két páros ekkorra már alaposan faképnél hagyta a mezőnyt, és óriási különmeccset vívtak az aranyért. Végül irgalmatlanul szoros befutóval, szabad szemmel nem is kivehetően győztek a mieink, mindössze 51 ezredmásodperces előnnyel csaptak a célba.  

 

Kozák Danuta ezzel harmadik, Szabó Gabriella pedig második olimpiai aranyát nyerte.

„Két napja arról beszélünk, hogy az utolsó 20 méteren fog eldőlni minden, és így is lett. A végén nagyon feltámadtak a németek, de sikerült visszaverni őket” – mondta az M4-nek az erejévül teljesen elkészült Szabó Gabriella, aki még az interjú közben is kételkedett benne, hogy biztosan nyertek-e. „Látom, hogy ki van írva, de volt már, hogy utólag megváltoztatták” – aggodalmaskodott.

Szabó Gabriella és Kozák Danuta a győzelem után
Szabó Gabriella és Kozák Danuta a győzelem után
Kovács Tamás / MTI

„A Gabi lelke, a Gabi csapása vitt be minket. Azt hittem, hogy elvesztettük, aztán halottam a Gabit kiáltani. Azt hittem először, azért kiált, mert másodikak lettünk” – mondta a nem kevésbé kimerült Kozák Danuta, aki bevallása szerint a döntőben sem volt százszázalékos állapotban a betegsége miatt.

A páros a magyar kajak-kenu sport 23., illetve a riói küldöttség hatodik aranyérmét szerezte. A magyar sportolók eddig hat első, három második és négy harmadik helyet nyertek a riói olimpián.

Végeredmény:
1. SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG) 1:43.687 p
2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:43.738
3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:45.207

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.