galéria megtekintése

Gyárfás: 119-es tempó

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 23. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Kínos one man show jellemezte a Magyar Úszó Szövetségnek a jövő évről előre hozott tisztújító közgyűlését a Testnevelési Egyetemen. Amit az úgynevezett ellenzék képviselője, a 2003-ban Ukrajnából áttelepülő Hornyák Viktor, a debreceni székhelyű Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely Nonprofit Kft. ügyvezetője előadott, az nem kapna helyet a világ jelentős színpadain. (Talán a kevésbé jelentőseken sem.)

A demokráciában természetes a szólásszabadság, de hogy ezt valaki összetévessze a l’art pour l’art szerepléssel, a helytelen sorrendbe tett szavakból álló mondatokkal, pletykákra, szóbeszédekre alapozott „őskori” történetekkel – mindezt olyan stílusban, közbekiáltásokkal, hogy egy jobb kocsmából is kipenderítenék –, az legalábbis meghökkentő.

Az úszószövetség ügyeiről hosszú ideje tart az üzengetés a Facebookon, ám a közösségi térben értelmes mondatokat lehet olvasni. Miért nem azok szerzői állnak ki a plénum elé? Hacsak azért nem, mert Gyárfás Tamásnak akartak kedvezni, hiszen tegnap még annak is, aki nem szíveli őt, bizonyosan az 1993 óta hivatalban lévő elnök volt a szimpatikusabb.

A tisztújító közgyűlést eredetileg 2016-ban kellett volna megtartani, de a nemzetközi szövetség kérésére – amely azt célozta, hogy a 2017-es budapesti vizes világbajnokság minél sikeresebb megszervezése érdekében ne változzék a magyar szervezet elnökségének összetétele – a teljes vezetőség lemondott, s előre hozott választást írt ki.

 

Dr. Sándor Elek levezető elnök – mint anno Leonard Bernstein – profi módon vezényelt, s az idegei is rendben voltak, pedig néhányszor igencsak türtőztetnie kellett magát.

Gyárfás Tamás: Jaj, az az egy!
Gyárfás Tamás: Jaj, az az egy!
Mirkó István

Attól fogva, hogy a főszereplő elkezdte műsorát, szinte nem volt olyan téma, amelynek kapcsán ne kötött volna bele valamibe, s akkor sem zavartatta magát, amikor nem adták meg neki a szót.

Tudni kell, a legtöbb titulusra nagy önbizalommal jelentkezett, de semmilyen tisztséget nem tölt majd be a szövetségben. Elnök is akart lenni, ám még a jelölőlistára sem került fel. Egyetlen szavazatot kapott. Önmagától. Ezek után természetes, hogy Gyárfás ellen emelte fel kék céduláját. Megint ő egyedül. Az elnök 119 voksot könyvelhetett el, újabb öt évig folytathatja. Soós Csabát pedig egyhangúlag választották meg szakmai alelnöknek. Erre a korábbi kiváló úszó így reagált: ilyen arányban hajdanán a Hazafias Népfront képviselői győztek... Szabó Tünde általános alelnök lett; eddig főtitkár volt, a továbbiakban ügyvédként dolgozik, ezért nem vezeti az adminisztrációt. Utóda Szántó Éva, aki – a többi közt – a már megszűnt Nemzeti Sportszövetségben töltött be hasonló tisztséget.

Több fordulóban megválasztották (titkosan, mert több jelölt volt, mint pozíció) az elnökséget, amelyben a sportág korábbi és jelenlegi klasszisai – Soóson és Szabón kívül Cseh László, Güttler Károly, Hargitay András, Wladár Sándor – is helyet kaptak. A ’90-es évek két úszója, Czene Attila és Deutsch Tamás azonban kiszorult a vezérkarból. Ám annyira nem vesztett, mint a közgyűlés különös szólistája.

Emlékeznek Eric Moussambanira, aki a 2000-es olimpián a 100 méteres gyorsúszófutamban majdnem belefulladt a medencébe? A Hornyák-kabaré alatt többeknek az egyenlítői-guineai „angolna” jutott az eszébe...

Katinka kereszttűzben

Az amerikai Swimming World magazin internetes oldalán azzal vádolták meg a 2014-ben a Nemzetközi Úszó Szövetség tagországai által az év legjobb női versenyzőjének választott Hosszú Katinkát, hogy az egykori NDK úszóihoz hasonlóan doppingol. Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke a testület nevében hivatalos levélben tiltakozott, melyben nyomatékosította: a háromszoros világbajnok eddig a világ bármely pontján alávetette magát valamennyi doppingvizsgálatnak, és a tesztek mindannyiszor negatív eredményt hoztak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.