galéria megtekintése

Vb 2014: Gazdagok színháza

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 10. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Annyi lehet összesen a néző, amennyi a Föld népessége. Persze tévénéző, mert a helyszínen minden nagyon drága. Ennek ellenére 600 ezer vb-turistát várnak.

A várakozások szerint egymilliárd tévénézője lesz a vb nyitómérkőzésének, a Brazília–Horvátország találkozónak, amelyet – közép-európai idő szerint – csütörtök este tíz órától rendeznek Sao Paulóban.

Nagyon készülnek már REUTERS/Davi Pinheiro

Nem kell ahhoz résztvevőt kiállítani, hogy a földkerekség jó része ott üljön a képernyő előtt. A glóbusz legnépesebb országai közül Kína (1 milliárd 300 millió lakos), India (1 milliárd 244 millió), Indonézia (245 millió), Pakisztán (185), Bangladesh (147), a Fülöp-szigetek (99), Egyiptom (86), Etiópia (86), Vietnam (85) vagy Törökország (76) épp olyan messze van ettől a vb-től (is), mint az 1986 óta „örök távol lévő” tízmilliós Magyarország. Az óriások mezőnyéből az Egyesült Államok (318), a házigazda Brazília (190), Nigéria (173), Oroszország (146), Japán (127), Mexikó (119) és Németország (80) válogatottja szerepel a világbajnokságon, ám könnyen megtörténhet, hogy Kínában ugyanannyian, ha nem többen kapcsolnak a mérkőzésekre, mint az USA-ban, hiszen jegyeztek már olyan vb-mérkőzést – nem a kínai csapat játszotta –, amelyet az ázsiai ország 54 millió polgára nézett végig.

 

A futball hatása hovatovább felfoghatatlan, a vb meccseinek halmozott nézőszáma elérheti a Föld népességét. A Daily Telegraph már fogódzót is nyújtott, hogy mindenekelőtt mely mérkőzéseket érdemes megnézni a csoportkör során. A brit lap szerint kihagyhatatlan a brazil–horvát (A csoport), továbbá június 13-án a holland–spanyol (B), 14-én az angol–olasz (D), 16-án a német–portugál (G) és 22-én a belga–orosz találkozó (H). Az orgánum úgy véli, a C, az E és az F csoport mérkőzéseinek idején lehet valamelyest függetlennek maradni a vb-től vagy erőt gyűjteni a további meccsek megtekintésére.

Az újság szenzációja azonban nem ez az összeállítás, hanem az a cikk, amely 66 okot sorol fel, mely szerint az angol válogatott lesz a világbajnok. (Azért hatvanhatot, mert a szigetországi garnitúra egyedül 1966-ban vívott döntőt, és nyerte meg azt az NSZK csapatával szemben – azóta is vitatott módon – hazai pályán, a londoni Wembley stadionban.) Mielőtt a futball történetét jól ismerők felhorkannának, hogy „ugyan, hol az az egy ok?”, felidézzük: a Telegraph-írás harmadik pontja szerint azért hódíthatja el az aranyérmet az angol csapat, mert a játékosok a világ legdrágább mezét viselik. A dressz darabja 90 fontba került...

Riói kaland – Eddie Keogh / Reuters

Enyhén szólva az utazás sem olcsóbb. (Nem csupán Angliából: bárhonnan.) Egy – talán két – meccset tartalmazó, néhány napos villámtúrát meg lehet úszni nagyjából 4000 dollárból, ám ha valaki a döntő helyszíni megtekintésében is reménykedik, annak – a szerencséjén túl – jó, ha van 30 ezer dollárja.

A futball már régóta nem a szegények színháza... A vb alatti szállodaárak átlagosan az ötszörösükre emelkedtek Brazíliában, de a Bahia állambeli Salvadorban például több mint hétszeres a növekedés. A világbajnokság idején az átlagos szobaár 509 dollár – az érték még mindig 140 dollárral az egyébként is drágább Brazíliavárosé mögött marad –, július közepétől viszont visszaesik 75 dollárra. Igaz, a „rablás” sehol sincs Ukrajnához képest, ahol 2012-ben, az Európa-bajnokság elődöntője és döntője körüli napokban a máskor 70 eurós szobáért 700 eurót kértek, és legalább három éjszakára kellett foglalni azokat (ugyanúgy, mint most Brazíliában). S van „némi” különbség abban a tekintetben, hogy milyen egy Eb Ukrajnában, és milyen egy vb a futball legtöbbszörös (ötszörös) világbajnokának hazájában...

Brazíliába a nagy találkozó idején 600 ezer turistát-drukkert várnak, és azzal kalkulálnak, hogy hárommillió brazil folyamatosan úton lesz. A külföldi látogatók számát erősen befolyásolja, hogy tavaly óta rendszeresek és Sao Paulóban most is zajlanak a vb- (pontosabban a kormány-) ellenes tüntetések a hatalmas költségek és a féktelen korrupció miatt. A brazilok többsége bármennyire készül is a selecao hatodik – és hazai földön első – vb-aranyérmének megünneplésére, hol van már az az eufória, amely 2007-ben, a rendezői jog odaítélésekor jellemezte a dél-amerikai országot!

Ettől még előfordulhat, hogy július 13-án valóban össznépi karnevált tart a boldoggá tett Brazília...

Államfő, császár, elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Franz Beckenbauert, a német labdarúgás bálványát és Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökét is megkörnyékezte Katar korábbi legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam – írta a The Sunday Times. A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap a múlt héten kezdett feltáró riportsorozatot arról, hogy a birtokába került adatok szerint Hammam, aki az ázsiai konföderáció elnöke és a FIFA alelnöke volt, amíg korrupciógyanús ügyeiért el nem tiltották, kenőpénzekkel megvásárolta hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

Kapcsolódó cikkek

Rögzített helyzet

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.