galéria megtekintése

Ausztria válogatottját segítette Eb-aranyéremhez az ismerős játékos

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 02. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Az osztrák újságok címlapjára ritkán kerülnek ki asztaliteniszhírek, ám a szerkesztők a szerdai lapok első oldalára tették: Ausztria férficsapata Európa-bajnoki címet nyert Jekatyerinburgban. A válogatott oszlopos tagja a magyar származású Gárdos Róbert.

A történet egészen 1993-ig nyúlik vissza, amikor a tizennégy éves Gárdos Róbert Ljubljanában egyesben és vegyes párosban – oldalán a román Enceával – serdülő Európa-bajnoki címet nyert. A magyar asztalitenisz nagy tehetségének tartották, ám a felnőttek között már nem nagyon tudta megmutatni, mit is tud.

– Mindig hitegettek, hogy én vagyok a jövő embere, de nem kaptam meg a lehetőséget – említi az újdonsült Európa-bajnok, aki még az orosz városban van, telefonbeszélgetésünk után játszott egyesben a spanyol Durannal a 32-be jutásért (4:2).

Az édesapa, Gárdos Péter, aki szintén asztaliteniszezett, majd edző lett, 1993-ban állásajánlatot kapott Tirolban. A család kiköltözött Ausztriába, Robi is a „szomszédban” játszott. Ám, mivel itthon nem nagyon számítottak rá, kérvényezte az osztrák állampolgárságot. Miután megkapta azt, a szabályok miatt három esztendeig nem versenyezhetett. Utána viszont elkezdődött számára a nagy kaland, bekerült az osztrák válogatottba is, amelynek élén magyar szövetségi kapitány, Karsai Ferenc állt. Ő volt az edzője a 2003-ban Párizsban világbajnokságot nyerő Werner Schlagernek, aki az európai férfiak közül az eddigi utolsó vb-aranyérmes.

 
Gárdos Róbert az osztrákoknak győz
Gárdos Róbert az osztrákoknak győz
Yuya Shino / Reuters

Az osztrák pingpong, bár már nincs benne Schlager, rendkívül erős. Az Eb-első együttesben Gárdoson kívül egy honosított kínai, Chen Weixing, továbbá Stefan Fegerl, valamint Daniel és Dominik Habesohn szerepelt. (Kínai az edző, Qian Qian Li is.)

– A döntőben a németek ellen eleve volt esélyünk, főleg úgy, hogy az ellenfélnél nem játszott a sokszoros egyéni Európa-bajnok, Timo Boll. Az első meccsen nyertem, a negyediken kikaptam, de szerencsére 3:2-re mi győztünk. Tíz éve, szintén az Eb-n, másodikok voltunk, most végre világversenyen sikerült aranyat szereznünk.

Gárdos nem panaszkodhat a sikertelenségre: párosban Daniel Habesohnnal szerzett Eb-címet, a 2008-as olimpián csapatbanAusztria a negyedik, a 2012-es játékokon pedig az ötödik lett, s már vb-n is volt ötödik.

– Az állam finanszírozza a sportágat, Swechatban külön központja van az asztalitenisznek. Nem fanyaloghatunk a lehetőségek miatt. A főnökök Rióban bronzérmet várnak a csapattól; remélem, sikerül legalább harmadikoknak lennünk – folytatja Gárdos, aki Ausztrián kívül játszott Spanyolországban is, négy éve pedig a francia Chartres gárdájában üti a labdát. – Csak a meccsekre megyek a Párizstól hetven kilométerre lévő településre, amelynek együttesével eddig háromszor nyertük meg a csapatbajnokságot. Schwechatban élek, ott is edzek. Apu gyakran tréningezik velem, ő most a német serdülő fiú válogatott edzője.

Ha valaki nem tudná: a magyar férfiak a tizenegyedik helyet szerezték meg az Európa-bajnokságon. Akadémikus kérdés: mi lett volna, ha Gárdos nem lesz osztrák állampolgár? Amúgy más sportágakban sem sáfárkodtunk jól a tehetségekkel, gondoljunk csak a gyorskorcsolyázó Hunyady Emesére, aki szintén a „sógoroknak” szerzett olimpiai aranyat.

S vajon mit tudnak az osztrák asztaliteniszezők, amit mi nem?

– A magyar ifik mindig jók, sok a tehetség közöttük. De, emlékszem, akik közülünk hajtottak, azokra a felnőttek rossz szemmel néztek. Itt sokkal profibb a játékosok mentalitása, és jobbak a körülmények: nekem például külön gyúróm, kondiedzőm, dietetikusom van.

S Gárdos még ünnepelhet Jekatyerinburgban: a ma kezdődő férfi párosnak ő és Daniel Habesohn az első számú kiemeltje.

Póta egyesben

Kosiba Dániel és Pattantyús Ádám nem jutott a legjobb 32 közé az Eb egyes versenyében, ahogyan a nők mezőnyében Ambrus Krisztina, Madarász Dóra és Pergel Szandra sem. Az egyetlen versenyben maradó magyar versenyző Póta Georgina.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.