galéria megtekintése

Gammapolisz vár reánk

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 28. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Úgy kezdi a görögök elleni Eb-selejtezőt a magyar együttes, hogy hétszer annyi pontja van, mint ellenfelének. Ráadásul hazai pályán találkozik a csoport utolsó helyezettjével, amelyre jelenleg Feröer is ráver. Ám azt túlzás volna remélni, hogy a meccs olyan egyszerű lesz, akár a hétszer egy.

A magyar labdarúgó-válogatott nem kevesebb, mint negyvenhárom esztendeje hiányzik az Eb-ről. (Nekünk. A kontinensnek már régen nem.) Túlzás nélkül állítható, hogy a nyomasztóan hosszú csöndet megtörni egyhamar nem lesz olyan alkalom, amilyen most van. Feltehetően évtizedeknek kell eltelniük, amíg újra előfordul, hogy a csoport kiemelkedően legjobb képességű együttese háromszor egymás után kikap otthon, és négy forduló után egyetlen ponttal, továbbá ugyanannyi szerzett góllal szerénykedik.

Dárdai kapitány mindent megtesz a válogatottért
Dárdai kapitány mindent megtesz a válogatottért
Szabó Barnabás / Népszabadság

Ma ez a csapat vendégszerepel az Üllői úton. Méghozzá úgy, hogy nélkülözi három kulcsemberét, Holebaszt, Szamaraszt és Mitroglut. Azt persze nem lehet mondani, hogy kötelező a győzelem, mert a magyar futballt oly hosszú ideje kíséri a teljes sikertelenség, hogy mindenkinek számolnia kell azzal: nincs az a lehetőség, amelyet honfitársaink ne tudnának elszalasztani.

 

De mégiscsak az a helyzet: az ellenfél együttese hasonló válságban van, mint egész Görögország; igaz, a mi hazánk sem dicsekedhet a Quaestor-botrány kellős közepén, amely súlyos árnyékot vet – a többi közt – az MLSZ-re is. (A kevéssé tisztelt Tarsoly Csaba nemrégiben még ott ült a szövetség elnökségében. Helyette felkészül – nem feltétlenül kedvező előjelekkel, ugyebár – Garancsi István.) A körülmények még így is különlegesek, pláne, hogy a mellékfoglalkozású szövetségi kapitánnyal operáló magyar válogatott a feröreriek és a finnek ellen úgy szerezte meg a maximális hat pontot, hogy mindkét találkozón vetélytársa nyújtotta a viszonylag jobb futballt.

A görögöket sem túljátszani, hanem felülmúlni kellene; senki sem sopánkodna a harmadik 1-0 után, sőt... Ami ezt a leginkább megnehezítheti, az a rivális kapitányváltása. A csere nem csupán azt tükrözi, hogy az olasz Claudio Ranieri szégyenteljesen megbukott, hanem azt is: a görögök belekapaszkodnának az utolsó szalmaszálba. Az örmény származású uruguayi szakvezető, Sergio Markarian bemutatkozó mérkőzésére nyilván valamennyien úgy futnak ki, hogy mindenesetre megpróbálják...

S bár tudják, hogy a magyarokkal vívott mindmáig utolsó mérkőzésükön vereséget szenvedtek (barátságos találkozón 2008-ban, Budapesten 3-2), azzal is tisztában vannak: a legutóbbi tíz egymás elleni meccsből hatot megnyertek, és csak kettőt veszítettek el. Ami feltűnő: a két együttes köreiben szinte minden a kapitány körül forog. Nálunk azért, mert a szövetség egyetlen kudarcos tétmérkőzés után megszabadult attól a trénertől, akit maga választott ki, és megtette másodállású utódának a Hertha tizenöt év alatti labdarúgóinak edzőjét. (Aki azóta a berlini klub felnőttegyüttesének szakvezetőjévé avanzsált.)

A nagy kapkodás közben sikerült kifogni az „aranyhalat”, elvégre ifjabb Dárdai Pál irányításával hovatovább megvalósul a dalszöveg állítása: akkor is győzünk, hogy ha kikapunk. Mármint az érzések tekintetében, mert a valóságban Dárdai mérlege két győzelem, valamint egy-egy döntetlen és vereség, míg elődjéé, Pintér Attiláé két győzelem, egy döntetlen, két vereség volt. A másik oldalon szintén vabankra játszanak a hetvenéves tréner kinevezésével, függetlenül attól, hogy Markarian a 2000-es évek elején a Bajnokok Ligája, majd az UEFA Kupa negyeddöntőjébe vitte a Panathinaikoszt, 2011-ben pedig a Copa America harmadik helyéig vezette Peru válogatottját.

Az igazi ugrást az ismeretlenbe azonban maga az edző hajtotta végre: negyven esztendővel ezelőtt feladta vezérigazgatói állását egy montevideói olajipari cégnél, majd tíz évet szánt arra, hogy futballtréner legyen (noha soha nem volt profi labdarúgó). E vállalkozása tiszteletre méltó sikerrel járt, még akkor is, ha az ország nehéz helyzetében a görög szövetség alig kínált több pénzt neki, mint amennyit Dárdai „kiadásáért” az MLSZ leszurkol a Herthának. Az évi fizetése 427 200 euró, azaz csaknem 130 millió forint. Ez kiegészülhetne a prémiummal, csak hát a görög válogatott a legutóbbi tizenhárom mérkőzése közül csupán kettőt nyert meg, és hatot elvesztett, ráadásul mindössze hat gólt szerzett együttvéve.

Szóval: mikor, ha most nem? – tehetnénk fel a kérdést. De nem tesszük, mert bizony az is elképzelhető, hogy most sem...

Magyarország-Görögország

Eb-selejtező, Üllői út, vasárnap 20.45 (tv: Duna). Jv.: Karaszjov (orosz).

Magyarország: Dibusz (2-szeres válogatott) – Fiola (3), Juhász (85), Kádár (20), Leandro (11) – Stieber (6), Gera (80), Hajnal (59), Elek (31) vagy Tőzsér (26), Dzsudzsák (66) – Szalai (23).

Görögország: Karnezisz (27) – Vintra (50), Manolasz (18), Papasztatopulosz (54), Toroszidisz (75) – Fetfatszidisz (21), Tahtszidisz (9), Katszuranisz (114), Szamarisz (11), Hrisztodulopulosz (24) vagy Koné (22) – Atanasziadisz (11).

A csoport további mérkőzései (vasárnap): Észak-Írország–Finnország (Sport2, 17.45), Románia–Feröer szigetek.

Ez volt, ez lesz

C csoport: Spanyolország–Ukrajna 1-0, Macedónia–Fehéroroszország 1-2, Szlovákia–Luxemburg 3-0.

Az állás: 1. Szlovákia 15 pont, 2. Spanyolország 12, 3. Ukrajna 9, 4. Fehéroroszország 4, 5. Macedónia 3, 6. Luxemburg 1.

E csoport: Anglia–Litvánia 4-0, Szlovénia–San Marino 6-0, Svájc–Észtország 3-0. Az állás: 1. Anglia 15, 2. Svájc 9 (11-3), 3. Szlovénia 9 (10-4), 4. Litvánia 6, 5. Észtország 4, 6. San Marino 1.

G csoport: Liechtenstein–Ausztria 0-5, Moldova–Svédország 0-2. A Montenegró–Oroszország meccs lapzárta után ért véget. Az 1. percben petárdával eltalálták Akinfejevet, akit kórházba vittek. A játék 25 perc után folytatódott, a vendégeknél Lodigin állt be a kapuba. Az állás: 1. Ausztria 13, 2. Svédország 9, 3. Oroszország 5/4 meccs (6-3), 4. Montenegró 5/4 (3-2), 5. Liechtenstein 4, 6. Moldova 1.

További program. Szombat. A csoport: Kazahsztán–Izland, Csehország–Lettország (tv: Sport2, 17.45), Hollandia–Törökország (Sport1, 20.30). Az állás: 1. Csehország 12 pont, 2. Izland 9, 3. Hollandia 6, Törökország 4, 5. Lettország 2, 6. Kazahsztán 1.

B csoport: Izrael–Wales, Andorra–Bosznia-Hercegovina, Belgium–Ciprus. Kedden: Izrael–Belgium (Sport1, 20.30). Az állás: 1. Izrael 9/3, 2. Wales 8/4, 3. Ciprus 6/4, 4. Belgium 5/3, 5. Bosznia-Hercegovina 2/4, 6. Andorra 0/4.

H csoport: Azerbajdzsán–Málta, Horvátország–Norvégia (Sport1, 17.45), Bulgária–Olaszország (Sport2, 20.30). Az állás: 1. Horvátország 10 (10-1), 2. Olaszország 10 (6-2), 3. Norvégia 9, 4. Bulgária 4, 5. Málta 1, 6. Azerbajdzsán 0.

Vasárnap. D csoport: Grúzia–Németország (Sport1, 17.45), Skócia–Gibraltár, Írország–Lengyelország (Sport2, 20.30). Az állás: 1. Lengyelország 10, 2. Írország 7 (10-3-as gólkülönbség), 3. Németország 7 (7-4), 4. Skócia 7 (5-4), 5. Grúzia 3, 6. Gibraltár 0.

I csoport: Albánia–Örményország, Portugália–Szerbia (Sport1, 20.30). Az állás: 1. Dánia 7, 2. Portugália 6, 3. Albánia 4, 4. Szerbia 1 (5-4), 5. Örményország 1 (2-4).

Barátságos mérkőzések vasárnap:

Brazília–Chile (Londonban), Franciaország–Dánia. Csütörtök este játszották: Franciaország–Brazília 1-3 (gól: Varane, illetve Oscar, Neymar, Luiz Gustavo).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.