galéria megtekintése

Megtört az átok, Franciaország–Németország: 2-0, döntőben a franciák!

5 komment

NOL

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjének a kérdése az volt, hogy Németország nyolcadszor is kiejti-e a házigazda ország válogatottját világ- vagy Európa-bajnokságon, vagy a franciáknak sikerül megtörniük a 58 éves átkot. Sikerült, Griezmann-nak az első félidő utolsó percében lőtt tizenegyesével a franciák vezettek, aztán a második félidőben az Európa-bajnokság eddigi gólkirálya akcióból is szerzett egy gólt. Nála több találalot csak Platini szerzett egy Európa-bajnokságon.

Percről percre!

A franciák felnőttek a feladathoz, amíg az izlandiak ellen 5-2-re megnyert  negyeddöntő a rohanásról szólt, most nagyon taktikusan játszottak. 1958 után újra verték meg újra tétmeccsen a németeket, a július 10-i döntőben ők játszanak a Cristiano Ronaldo vezette Portugáliával.

Reuters
 

94. perc A bíró lefújja! A világbajnok Németország búcsúzik az Európa-bajnokságtól!

92. perc. Lloris hatalmas bravúrral védi Kimmich és Müller közös fejesét. Kimmich ráfejelte az előtte álló Müllerre, akinek a fejéről pattant tovább a labda a kapu felé.

Reuters

91. perc Griezmannt lecserélik. Cabaye érkezik. A közönség ünnepli a kétszeres gólszerzőt.

90. perc Négy perc a hosszabbítás.

Reuters

85. perc  Griezmann rohan végig a német térfélen, megforgatja a védőjét és rúg, de Neuer könnyedén véd. Ez önző volt, Griezmann passzolhatott volna, a vele érkező Gignacnak. Nagyon akarta azt a mesterhármast.

82. perc Hövedes fejel Kroos szabadrúgása után, de fölé.

79. perc Schweinsteiger helyett Sané érkezik a németekhez. Az első labdaérintése majdnem gól, de végül csak elzúg a kapu előtt.

77. perc Giroud helyett Gignac a pályán.

76. perc Draxler tűz rá egy szabadrúgást húszról. Elzúg a kapu jobb felső sarka mellett. 

74. perc Kimmich 20 méterről kapufát lő. 

Reuters

72. perc Griezmann gólt lő! Pogba gyönyörű csellel rázta le Kimmichet a német tizenhatos bal oldalán, a beadását Neuer Griezmann elé ütötte, aki aztán a német kapus lába között talpalta a labdát a hálóba. A hat találatával most már megelőzi Zidane-t az egy Európa-bajnokságon lőtt gólok számában.

70. perc Payet helyére Kanté jön.

69. perc Kroost lökik fel, német szabadrúgás 26-28 méterre a francia kaputól. A szabadrúgás beadás akar lenni, de nem ér célt.

68. perc Kimmich lövi erőből középre  a jobb oldaln Draxler felé. A szöglet után a franciák lőhetnek szabadrúgást

65. perc Götze jön Can helyett. A francia szurkolók az izlandiak zúgó, lassú Huh! felkiáltásával  szórakoztatják magukat.

Reuters

63. perc Egy szöglet után Koscielny fejeli fölé messziről.

59. perc Boateng lesérül. Leül a kezdőkörnél a földre, aztán két ember vállára támaszkodva lebiceg. Mustafi érkezik a helyére.

Reuters

55. perc Parázs második félidőre számíthatunk. Nagy az iram.

50. perc. Draxler cselezget a francia alapvonalnál, de Sissoko szereli, emiatt viszont Draxler felrúgja. A német sárga lapot kap.

Reuters

49. perc Llorisnak kell futnia az alapvonal mellett, hogy szöglet helyett csak bedobást kapjanak a németek.

47. perc Giroud lövi bele Boatengbe a tizenhatos bal oldalán. 

46. perc Kezdődik a második félidő. Csere egyik csapatban sincs.

Nagyon jó, fordulatos meccs. Schweinsteiger egyszerűen figyelmetlen volt, de a büntetőt kezezésért simán be lehetett fújni. Griezmann-nál  – és a vele holtversenyben álló Zinedine Zidane-nál – több gólt csak Michel Platini lőtt egy Európa-bajnokságon. Ő 1984-ben kilencszer talált be. Németország először van hátrányban ezen az Európa-bajnokságon.

Reuters

46. perc És Griezmann rúgja a tizenegyest is. Belövi! Balra lőtte, Neuer a másik irányba vetődött. Ez az ötödik gólja ezen az Európa-bajnokságon, amelynek ő a gólkirálya. A bíró lefújja az első félidőt.

Reuters

45. perc Schweinsteiger kezezése miatt tizenegyest kapnak a franciák! A szögletet Griezmann rúgta. Schweinsteiger vigyázhatott volna. Boateng hasonlóan ostoba kezezése miatt a negyeddöntőben az olaszok rúghattak tizenegyest a negyeddöntőben. Be is rúgták.

45. perc Hector rúgja az alapvonalon túlra Evra beadását.

43. perc Evra besárgul.

42. perc Ajtó-ablak helyzet. Boateng hibájából Giroud vezetheti rá a francia kapura, de túl körülményes. Höwedes gyönyörű becsúszással szereli a tizenhatoson belül a lövését.

41. perc Umtiti két ember között szép passzt ad Evrának, aki Griezmannhoz gurít, ő pedig kisodródva az oldalhálóba lövi. 

39. perc Müller nem vár meg érkező csapattársat, rálövi a francia tizenhatos jobb sarka mellől. Lloris vetődve hárít, bár valószínűleg mellément volna.

37. perc Pogba lövésével Neuernek nincs gondja.

36. perc Can buktatja Griezmannt középen 28 méterre a francia kaputól. Sárgát kap

35. perc Müller buktatja Pogbát a kezdőkörben.

33. perc Kimmich sokadjára végre jó jobb oldali beadása után Müller kapura fejelne, de nem éri el a labdát, ahogyan utána lábbal  Draxler sem.

Reuters

32. perc  A francia térfélen megy a játék sok pontatlansággal miond a két oldalon.

27. perc Lloris tenyereli főlé Scweinsteiger hatalmas bombáját. A szögletet simán fogja.

25. perc. Payet lövi, Neuer vetődve fogja. Szép lövés, kötelező védés.

23. perc Schweinsteiger gázolja el Payetet. 28-30 méterről jöhet a francia szabadrúgás.

Reuters

21. perc Kroos elesik a francia tizenhatoson belül. Pogba lába ott volt, de a játékvezető továbbot int. A németek reklamálnak.

20. perc Kroos szögletét kifejelik, Sissoko megy el utána a bal oldalon, de nem lesz semmi az akcióból.

17. perc 63 százalékban a németeknél a landa. Az első néhány perc nem ezt vetítette előre.

16. perc Pogba lódul meg, lerázza magáról Cant, aztán Payethez passzol a bal oldalon, de Payet elveszíti a labdát.

15. perc Can tűzi rá a kapu bal oldaláról. Llloris vetődik és hárít.

13. perc Can adja be a jobb oldalon, de Müller elcsúszik a lövés közben, a labda elmegy a rancia kapu előtt.

Reuters

10. perc A németek megunták, hogy be vannak szorítva. Egy bedobásnál megszállják a francia térfelet.

8. perc Jól kezdenek a franciák, nagyon hajtják őket a szurkolók. A németek beszorulnak a saját térfelükre.

7. perc Griezmann tűzte rá 10-12 méterről jobbal a német kapuval szemben, Neuer védte a jobbra tartó lövést.

Reuters

3. perc Griezmann szögletét a németek kifejelik.

0. perc Ha himnuszénekléssel lehetne nyerni, Franciaország már emelhetné is a kupát. Zengett a Marseillaise-től a marseille-i Stade Velodrome stadion.

-5. perc  A spanyol-olasz nyolcaddöntő óta mondogatják egy-egy mérkőzésről, hogy előre hozott döntőnek számít. A Wales ellen tegnap 2-0-val a döntőbe jutó portugáloktól megkérdezhetné valaki, hogy a franciákkal vagy a németeket várják szívesebben.

-10. perc Ez a két csapat szerezte a legtöbb gólt az Európa-bajnokságok történetében. A németek 72-őt, a franciák 60-at.

-15. perc A két kezdő tizenegy:

Franciaország:  Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko, Griezmann, Payet – Giroud.

A franciák most először kezdik két egymást követő meccset ugyanazzal a tizeneggyel az Európa-bajnokságok történetében.

Németország:  Neuer – Kimmich, Boateng, Höwedes, Hector – Can, Schweinsteiger – Özil, Kroos,  Draxler – Müller.

A játékv

A német együttes csapatkapitánya az a Bastian Schweinsteiger, aki a 38. Európa- és világbajnoki meccsén lép pályára. Ez rekordot jelent. Schweinsteigernek ez zsinórban a harmadik elődöntője.

A statisztikák nem sok reménnyel kecsegtetik a franciákat, akiknek utoljára 58 éve sikerült nyerniük a német válogatott ellen. Tétmérkőzésen akkor találkozott először a két együttes, és akkor a franciák nyertek is, azóta viszont egyszer sem, gólt pedig 1982-ben lőttek utoljára a Nationalelfnek.

Reuters

A legutóbbi meccsük egy barátságos találkozó volt 2015 novemberében, a párizsi merényletsorozat napján, amikor az Iszlám Állam terroristáinak a célpontja volt a meccs helyszíne, a Stade de France is. A franciák 2-0-ra vezettek, amikor a stadion melletti öngyilkos merényletek miatt félbeszakadt a mérkőzés.

Reuters

Ami mégis a franciák javára döntheti el a mostani mérkőzést, az a pillanatnyi forma, vagyis hogy amíg a kékek egyre jobban játszanak Paul Pogba és Antoine Griezmann vezetésével, a másik oldalon a Bayern München és a német válogatott sztárja még mindig nem találja fel magát a pályán. Bár a csapatából ő lőtt a legtöbbször, 14-szer kapura, még egy gólt sem rúgott ezen az Európa-bajnokságon, kilenc lövése pedig teljességgel célt tévesztett.A franciák csatára, Olivier Giroud mind a két németek elleni meccsén gólt lőtt. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.