galéria megtekintése

Arrogáns és drága játékossal döntöttek rekordot

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 15. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Bár még másfél hónapig nyitva tart az átigazolási piac, egy rekord máris megdőlt: a Manchester City 49 millió fontért szerződtette a Liverpool támadóját, Raheem Sterlinget, így a húszéves labdarúgó lett a valaha volt legdrágább angol futballista.

A két rivális manchesteri klub nagyvonalú húzásokkal jelezte: az augusztus 8-án kezdődő bajnokság előtt is túl akar tenni helyi riválisán. A City menedzsmentje alaposan megdolgozott azért, hogy a kozmopolita gárda végre javítson a légiósok kontra hazai játékosok arányán egy angol futballista megszerzésével. A mindössze húszéves Raheem Sterling szerződtetése igazi bravúr, noha az ellentmondásos támadó már tavasszal félreérthetetlenné tette Brendan Rodgers edző és a Liverpool irányítói számára, hogy nem a Mersey folyó partján látja a jövőjét.

A Manchester City 49 millió fontot áldoz az ifjú titánra, és ezzel még spórol is, mert a „vörösök” eredeti alkupozíciója 50 millió font volt. A „pénzügyileg” beszédes nevű játékos ezzel a legdrágább angol labdarúgó lett, megelőzve a történetesen kevéssé bevált Andy Carrollt, akit 2011-ben éppen a Liverpool vásárolt meg a Newcastle-tól 35 millió fontért, hogy azután már egyetlen esztendő után csalódottan kikölcsönözze a West Hamnek. Wayne Rooney 27 és David Beckham 25 millió fontos egykori árcédulája (2004, Everton–Manchester United, illetve 2003, Manchester United–Real Madrid) elhalványul Sterlingé mellett.

Raheem Sterling: arrogáns és drága
Raheem Sterling: arrogáns és drága
Phil Noble / Reuters

 

A természetes, sőt nyers tehetség a legutóbbi – a kilencvenes évek sikercsapata számára kiábrándító –évadban harmincöt bajnoki mérkőzésen hét alkalommal talált be a hálóba és ugyanennyi gólpasszal bizonyított. Ám mindeközben korához képest ízléstelenül rámenős, pénzéhes taktikázással tette magát népszerűtlenné az angol futballban, s különösen az Anfield Road környékén. Új, öt évre szóló, lélegzetelállító – heti 200 ezer fontos – szerződésével az arrogancián kívül más kockázatok is járnak.

A világ legköltségesebb 21 éven aluli játékosának eddig kétszer gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással nőkkel szembeni tettleges bántalmazás miatt.

Áprilisban vízipipa szívása, egy másik alkalommal pedig nitrogén-oxid, azaz nevetőgáz belélegzése közben kapták le a lesifotósok. Sterling eladásával jól jár a Queens Park Rangers is, ahonnan az akkori csodagyereket a Liverpool öt évvel ezelőtt elcsábította. A korábbi megállapodás értelmében tízmillió font kerül a Premiership utolsó helyéről frissen kiesett nyugat-londoni csapat kasszájába.

A City két bajnoki címének tízszeresével büszkélkedő szomszédok váratlanul megváltak korábbi gólkirályuktól, Robin van Persie-től, akit hétmillió fontért adtak át a Fenerbahcsének, noha mindeddig úgy tetszett, a holland csatár családjával együtt boldogan él Manchesterben. Honfitárs trénerének, Louis van Gaalnak az elmúlt idény tapasztalatai alapján mindenképpen szüksége van egy hatékony középcsatárra, ám erre a posztra még csak jelöltek vannak: mások mellett az Aston Villában senyvedő belga Christan Benteke és a PSG-ben feltehetőleg kevésbé boldogtalan Edinson Cavani.

A középpályára azonban a „vörös ördögök” szurkolóinak üdvrivalgása közepette megérkezett két igazi nagyágyú: a Bayern München és a német válogatott különleges egyénisége, Bastian Schweinsteiger és a Southamptonból a francia Morgan Schneiderlin. Kettejük megszerzésével 300 millió fonthoz közelít a Sir Alex Ferguson távozása óta új játékosokra költött összeg. Bár az oroszlánszívű Schweinsteiger fizikai állapota kétséges, máris nyomás nehezedik rá, hogy segítsen enyhíteni a 34. születésnapjához közeledő Michael Carrick terheit.

A friss változások közül a legmeghökkentőbb a pályán kívül, a kispadon következett be. A Premier League-ben a csodával határos módon megkapaszkodó Leicester a túlélést levezénylő, mégis kiakolbólított Nigel Pearson pozíciójával a 63 éves Claudio Ranierit bízta meg. A Chelsea-ből 2004-ben kitett olasz tréner – akit a szigetországban az összeállítás örökös módosítgatása miatt „tinkerman”-ként, babráló kontárként emlegetnek – az elmúlt tizenegy évben kilenc csapatnál fordult meg változó sikerrel.

Legutóbb – mindössze négy hónap után – a görög válogatott éléről kellett távoznia az Európa-bajnoki selejtezők során a Feröer szigetektől hazai pályán elszenvedett vereséget követően. Míg a klub thaiföldi tulajdonosai a „világ elit edzőinek” egyikeként mutatták be Ranierit, Gary Lineker – akit korábbi ünnepelt játékosként, most pedig a BBC Match of the Day című futball-összefoglalójának műsorvezetőjeként a legnagyobb szaktekintélyek között jegyeznek – kevésbé tartja szerencsésnek a döntést...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.