galéria megtekintése

Feleannyi pénz jár a paralimpikonoknak, mint az ép sportolóknak

13 komment

Munkatársunktól

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége aggályosnak tartja, hogy a paralimpiai sportolók feleannyi jutalmat kapnak, mint az olimpián­ részt vevő társaik, ezért Kovács Ágnes, a szervezet elnöke levélben fordult a közjogi méltóságokhoz, Áder János köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

„Nemzeti összetartozásunk elengedhetetlen tartozéka, hogy a megbecsülés során ne tegyünk különbséget a sportolói eredmények jutalmazása között. Minden magyar állampolgárnak, aki hazánkat képviseli, egyenlő megítélés alá kell esnie. Nincs különbség olimpiai és paralimpiai teljesítmény között! (...) Ne legyen megkülönböztetés magyar ember és magyar ember között, mert közülük néhányan fogyatékossággal élnek! Csak eredmény van, amely hozzájárul Magyarország dicsőségéhez!" – áll a közleményben.

Korábban a paralimpiai érmet nyerő magyar sportolók a hatvan százalékát kapták annak az összegnek, amelyet az épeknek adtak medálszerzés esetén. Ezt a londoni olimpia után

 
a kormány ötven százalékra csökkentette.

Vagyis amíg egy olimpiai győzelemért 35 millió forintot ad az állam, a paralimpiai elsőségért 17,5 milliót; a második-harmadik helyért járó 25 és 20 millió forintnak pedig a 12,5, illetve a 10 millió forint a paralimpiai megfelelője.

„Kormányhatározat dönt az olimpikonok és paralimpikonok javadalmazásáról, nekünk nincs ráhatásunk – mondta lapunk megkeresésére Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. – Volna rá igény, hogy javítsanak ezen az arányon, az ötven százalékon. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a parasportolókat

három úton támogatja az állam: az eredményességi jutalom mellett van életjáradék is az érmeseknek, továbbá a Gerevich-ösztöndíj is nagy segítséget jelent.

Az életjáradék harmincöt év felett jár a dobogóra állóknak, és az összege megegyezik az olimpiai érmesek életjáradékával. A Gerevich-ösztöndíjból a tavalyi évben harminckilencmillió forint, idén már hatvanegymillió jut a fogyatékkal élő sportolóknak. Ez előrelépés, de lehetne jóval nagyobb is az ösztöndíjból ránk eső rész. Egy éve vagyok az MPB elnöke, és legfőbb célom, hogy ennek az összegnek a növekedését elérjem."

A sportköltségvetés idén 996 millió forintot biztosít a legkiválóbb magyar sportolók támogatására hivatott Gerevich-ösztöndíjra. Ennek elosztásáról a Magyar Olimpiai Bizottság dönt, amely idén 61 mil­liót különített el a parasportolók támogatására – a teljes összeg alig hat százalékát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.