galéria megtekintése

Ez ugrott, "kenguruk"

0 komment

Munkatársunktól

Fergeteges meccsen győzte le Hollandia az ausztrálokat.

A huszonegyedik percben arra gondolt az ember, hogy a holland–ausztrál vb-mérkőzésen is annyi gól esik, mint azon a találkozón, amelyen a Porto Alegre-i Beira Rio stadion nézőcsúcsát jegyezték.

Szinte napra pontosan negyvenkét évvel ezelőtt – 1972. június 17-én – Rio Grande do Sul állam válogatottja fogadta a brazil nemzeti együttest, és 106 554 szurkoló látta a 3-3-mal zárult barátságos mérkőzést, melyen olyan nagyságok szerezték a sárga mezes csillagok góljait, mint Jairzinho, Paulo Cesar Lima és Rivellino. (A helyiek persze azon a napon büszkébbek voltak az A együttes védőivel kibabráló Tovarra, Carbonéra és Claudiomiróra.) A mai arénába az akkori közönség fele sem fér be, de bizonyos, hogy a bámulatos lövéssel egyenlítő Cahill megmozdulása hasonló téma lesz a városban, akár a régiek parádéja.

Holland öröm, ausztrál bánat
Stefano Rellandini / Reuters

 

Előzőleg Robben a félvonalnál lefordult Wilkinsonról – aki nem volt „penge" –, majd negyvenméteres, Forma–1-es labdavezetés után a bal sarokba küldte a labdát (1-0). A középkezdés után pedig McGowan előreívelt, és a harmincötödik évében járó, hetvenkettedik válogatott mérkőzését játszó Tim Cahill ('72-höz méltón) tizenkét méterről, a levegőből, kapásból, káprázatos mozdulattal találta el a felső lécet, ahonnan a labda a kapuba vágódott (1-1).

Alighanem ez volt a világbajnokság eddigi legragyogóbb gólja, de fél óra múltán a Tim-show-t követőnél is nagyobb ámulatba eshetett volna a publikum, mert Leckie nagyszerűen játszotta meg Brescianót, aki azonban látszólag tökéletes helyzetből magasan fölé lőtt. A hollandok spanyolok elleni ötöse gondolta-e valaki, hogy a narancssárgákkal szemben akár vezethetnének is az ausztrálok?


Jelentjük: vezettek is. Az 54. percben Bozanic labdája Janmaat kezére pattant, Haimoudi algériai játékvezető – túlzott szigorral – tizenegyest ítélt, és Jedinak a jobb sarokba lőtt (1-2). Sok idő nem volt felfogni a „kenguruk" előnyhöz jutását, mert négy perccel később Van Persie-t egyedül hagyták az ötödik kontinens amúgy kitűnően ellenálló képviselői, s az eredeti Robin felső sarkos egyenlítő góllal bizonyította, hogy a tizenhatoson belül – mint minden csatár – kedveli a magányt (2-2). Aztán Leckie – nem tudni, miért – mellel akarta a kapuba továbbítani a labdát, így Cillessen számára lehetetlennek tetsző szituációban háríthatott, ráadásul az ellenakció során Depay távoli, korántsem háríthatatlan lövésénél elmaradt a kapusnak csak közlegény Ryan mentése (3-2).


Nyertek a szerencsés hollandok, és kérdés, miként magyarázzák most Magyarországon, hogy a mindvégig egyenrangú ausztrálok is győzhettek volna...

HOLLANDIA–AUSZTRÁLIA 3-2 (1-1)
B csoport, Porto Alegre. 48 000 néző. Jv.: Haimoudi (algériai).
Hollandia: Cillessen – Vlaar, De Vrij, Martins Indi (Depay, 46.) – Janmaat, De Guzman (Wijnaldum, 78.), Sneijder, De Jong, Blind – Robben, Van Persie (Lens, 87.).
Ausztrália: Ryan – McGowan, Spiranovic, Wilkinson, Davidson – Leckie, Jedinak, Bresciano (Bozanic, 51.), McKay, Oar (Taggart, 77.) – Cahill (Halloran, 71.).
Gól: Robben (20.), Cahill (21.), Jedinak (54., 11-esből), Van Persie (58.), Depay (68.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.