galéria megtekintése

"Ez egy rémálom" - hatalmasat csalódtak a francia válogatottban, de a kormány szerint így is ők győztek

0 komment

NOL/MTI

Hétfőn sem tértek teljesen magukhoz a franciák a portugáloktól az Eb-döntőn elszenvedett vereség után. Az Eiffel-torony a vasárnap esti zavargások miatt ki sem nyitott. Eközben a francia kormány sikerként könyveli el az Eb-rendezést. A francia válogatott viszont még a sebeit nyalogatja, Portugáliában pedig üdvrivalgással fogadták győztes csapatukat. Hírösszefoglalónk az Euro 2016 hétfői visszhangjáról.

A francia kormány szerint ők győztek

A hazai válogatottnak a döntőben elszenvedett veresége után a francia kormány hétfőn elsősorban a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság sikeres megszervezéséhez gratulált.

Francois Hollande államfő, aki hétfőn ebéden fogadja a válogatott tagjait az Elysée-palotában, az eredmény ellenére úgy vélte, hogy

 

"az Európa-bajnokság győzelem Franciaország számára".

Jóllehet a vasárnapi döntő után, amelyet Portugália 1-0-ra nyert meg hosszabbítást követően a házigazda franciákkal szemben, nem volt ünneplés a Champs-Elysées sugárúton és párizsiak tízezrei csalódottan vonultak az utcákon haza a bárokból, a szurkolói zónából és a Stade de France nemzeti stadionból, a francia kormány hétfőn elégedettségét fejezte ki.

A köztársasági elnök már a döntő előtt azt mondta, hogy "ez már győzelem Franciaország számára, mert nagyon jó volt a szervezés". Francois Hollande megköszönte a szurkolóknak, az önkénteseknek és a biztonsági erőknek az együttműködést az elmúlt egy hónapban.

Portugál szurkolók ünnepelnek az Eiffel-toronynál
Portugál szurkolók ünnepelnek az Eiffel-toronynál
Christophe Petit Tesson / MTI/EPA

Bernard Cazeneuve belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy "a nagyon magas terrorkészültségi körülmények ellenére a 2016-os Eb siker" volt. Elmondta, hogy a rendezvényen, illetve ahhoz kapcsolódva 1550 előállítás történt és 64-et toloncoltak ki a másfél millió külföldi szurkoló közül a hatóságok Franciaországból az elmúlt egy hónapban.

Három nappal az Eb kezdete után, június 13-án egy iszlamista támadó megölt egy rendőrházaspárt a Párizshoz közeli otthonában. A merénylő az Iszlám állam dzsihadista szervezet nevében követte el a kettős gyilkosságot és azt mondta, hogy temetőt szeretne csinálni az Eb-ből. Ekkor még attól lehetett tartani, hogy további támadások fogják kísérni a rendezvényt.

Francois Hollande egyébként arról a francia-portugál kettős állampolgárról is megemlékezett, aki az első áldozata volt a tavaly novemberi 130 áldozatot követelő párizsi merényleteknek. A 63 éves Manuel Dias a Stade de France nemzeti stadionnal vesztette életét, amikor az egyik öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a férfi közelében 2015. november 13-án.

A stadionok és a szurkolói zónák körül az orosz huligánok marseille-i rendbontása és a vasárnapi döntő előtti párizsi incidenst leszámítva azonban a rendőröknek nem volt sok dolga, a biztonsági kordon jól működött, a szurkolók félelem nélkül mentek a kijelölt helyekre, az Eb igazi ünneppé vált Franciaországban.

A kormány tagjai egyébként az elmúlt héten többször is emlékeztettek arra, hogy a jobboldali ellenzék ellenezte a szurkolói zónák létesítését, mert azokat kockázatosnak tartotta. Nicolas Sarkozy volt államfő - még az Eb kezdete előtt - egyenesen azok bezárást követelte, mert szerinte nem voltak megfelelően kialakítva a rendkívüli állapot idején, amely július 26-ig van érvényben.

Az Európa-bajnokság hazai nyeresége az előzetesen remélt 1,2 milliárd eurónál is több lehet.

Zárva az Eiffel-torony

Nem nyitott ki hétfőn a párizsi Eiffel-torony a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság előző esti döntője alatt a randalírozó szurkolók és a rendőri erők közötti összecsapások miatt - közölte a látványosságot működtető SETE nevű cég. A jelenlegi helyzetben "nem lehet elfogadható biztonsági feltételekkel kinyitni" - fogalmazott a vezetőség.

Vasárnap este akkor történtek az incidensek az Eiffel-torony tövében, amikor a rendőrség este 7 óra után már nem engedett több embert a teljesen megtelt szurkolói zóna felé menni. A dühös szurkolók az Eiffel-torony környékén szemeteskukákat, egy robogót és egy autót is felgyújtottak, a rendőröket pedig megdobálták. A hatóság vízágyú és könnygáz bevetésével fékezte meg a többségében fiatalokból álló randalírozókat. A pánikhelyzetben az egyik megtámadott gépkocsi sofőrje elütött két embert, az egyiküket kórházban ápolják. A hatóságok közlése szerint 40 embert vettek őrizetbe.

Hétfő hajnalra csatamezővé változtatták a Champs Elysees-t a francia szurkolók
Hétfő hajnalra csatamezővé változtatták a Champs Elysees-t a francia szurkolók
Pascal Rossignol / Reuters

A szurkolói zóna két órával a finálé kezdete előtt megtelt, több mint 90 ezer drukker tartózkodott ott, ezért a rendőrség a Twitteren és a párizsi metró hangosbemondóján keresztül is tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogy nem engednek be több embert a helyszínre. A bejutásra várók kígyózó sorában ekkor többen sírni és visítani kezdtek. A mérkőzés végére teljesen helyreállt a rend a környéken, ahova nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök.

"Ez egy rémálom"

Hatalmas kiábrándulást okozott a francia válogatott számára a vereség a hazai rendezésű Európa-bajnokságon Portugáliával szemben. Didier Deschamps szövetségi kapitány szerint ugyanakkor nincs mit a játékosai szemére hánynia.

A csalódottság jelei akkor is egyértelműen érezhetőek voltak vasárnap este, amikor Antoine Griezmann szomorú arccal átvette a legjobb góllövőnek járó trófeát, vagy amikor Blaise Matuidi középpályás könnyes szemekkel ment le a Stade de France dísztribünjéről nyakában az éremmel.

"Iszonyat, ez egy rémálom" - foglalta össze a csapat érzéseit André-Pierre Gignac a vereség után. "Kevesen múlt. Voltak helyzeteink. Kapufát lőttünk a 92. perben" - tette hozzá. Gignac szerint a rendes játékidőben a hazai válogatott uralta a mérkőzést, de azt nem tudta sikerre fordítani.

"A portugálok vártak minket, és ránk erőszakoltak egy rossz ritmust. A hosszabbításban aztán végeztek velünk" - mondta a csatár.
Hasonlóan látta a mérkőzést Didier Deschamps szövetségi kapitány is. "Kegyetlen elveszíteni a döntőt, de gratulálunk Portugáliának, amely az új Európa-bajnok. Voltak helyzeteink, de hiányzott egy kis sikeresség, egy kis tisztánlátás, egy kis fizikai frissesség. Nincs mit a játékosaim szemére hányni. Kevés dolgon múlt az egész" - mondta a mérkőzést követően a francia edző.

A kupagyőztes portugál válogatott emeletes buszon diadalmenetben érkező játékosait köszöntik a szurkolók Lisszabonban
A kupagyőztes portugál válogatott emeletes buszon diadalmenetben érkező játékosait köszöntik a szurkolók Lisszabonban
Steven Governo / MTI/EPA

Blaise Matuidi szerint a portugál válogatottnak az volt az érdeme, hogy végig hitt a győzelemben, és ezt a maga javára tudta fordítani.
"A szomorúság ellenére mi is büszkék lehetünk arra, amit a torna alatt végigvittünk, az jó volt, sőt nagyon jó" - vélte a középpályás. "Egyesítettük a francia népet. Lelkesedést teremtettünk a csapat körül. És örömet adtunk azoknak az embereknek, akik szeretik a focit, és azoknak is, akik talán eddig egy kicsit kevésbé szerették. Ez is egy kicsit a mi munkánknak köszönhető. Erre azért büszkék lehetünk" - tette hozzá. André-Pierre Gignac szerint azért

"meg kell emészteni az egészet, rossz nyarunk lesz".

A kiábrándultság hangjai

A szomorúság és a kiábrándultság hangján számoltak be hétfőn a francia lapok a hazai válogatott vereségéről a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében.

A Le Figaro címlapján a Stade de France gyepén láthatóan elveszett Antoine Griezmann látható a mérkőzés lefújását követően, amelyet Portugália 1-0-ra nyert meg a hosszabbításban.

Összeomlottak - írta a L,Equipe című sportlap, amely a mezébe burkolózva zokogó Paul Pogba fotóját választotta a francia válogatott hatalmas csalódottságának illusztrálására.

Túl kegyetlen - vélte a La Dépeche du Midi című regionális lap, amely André-Pierre Gignacot tette címlapjára, miután kapufát lőtt.
A La Voix du Nord szerint "széttört egy álom", míg a Sud Ouest szerint "megszakad a szívünk", a Le Courrier de l'ouest szerint "a kék álom elszállt". "Mekkora csalódás" - írta a Le Courrier picard.

A Le Parisien csak annyit írt, hogy "ez nem a mi napunk volt". A legolvasottabb fővárosi lap egyébként az egyetlen francia újság, amely a kupát magasba tartó portugál válogatott fotójával a címlapján jelent meg.

A Libération címlapján "Mint a Kékek" felirat olvasható, amely arra utal, hogy az ország együtt sír a csapattal.

A L'Humanité pedig csak annyit írt, hogy "Köszönet a pillanatért", utalva arra, hogy egy vereség után is lehet emelt fővel mosolyogva továbblépni. A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei Eb egy új francia labdarúgó-generáció újjászületésének éve volt. Valamennyi lap gratulált Didier Deschamps szövetségi kapitánynak, aki "felépítette a csapatot", és a Le Parisien szerint az edző már a döntő előtt győzött.
A francia lapok azt is kiemelték, hogy a hazai rendezésű torna a franciák és csapatunk egymásra találásának története volt.

Eközben Lisszabonban:

"Köszönet, hogy újra szövődött a szerelemi történet a Kékek és a szurkolói nemzet között" - írta a L,Est Républicain, a Le Courrier picard szerint pedig a 11 játékos "egy kis energiát adott végre az országnak és büszkeséget öntött a franciákba".

Több mint 20 millióan nézték a döntőt Franciaországban

Franciaországban 20,8 millióan, a tévénézők 73 százaléka nézte a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti döntőjét, amelyet Portugália 1-0-ra nyert meg hosszabbítást követően a házigazda franciákkal szemben - közölte az M6 országos tévécsatorna, amely tízéves nézettségi rekordot döntött meg. A Németország-Franciaország csütörtöki elődöntő is rekordot döntött, azt 19,2 millióan nézték, a tévénézők 68,8 százaléka. A vasárnapi döntő több nézőt vonzott, mint az 1998-as hazai rendezésű világbajnokság döntője, amelyben Franciaország nyert 3-0-ra Brazília ellen. Akkor 20,6 millióan ültek a képernyő elé, és a tévénézők 75,6 százaléka kapcsolt a mérkőzésre. Az adatokba nem számolták bele azokat a nézőket, akik a helyszínen, a szurkolói zónákban, vagy bárokban követték a döntőt, illetve a beIN Sports nevű fizetős sportcsatornán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.