galéria megtekintése

Rómában jubilál Messi

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 16. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Ma újabb nyolc csoportmérkőzéssel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. A program csemegéje a címvédő Barcelona olaszországi vendégjátéka: a katalán csapat az AS Romával találkozik.

Lionel Messi jubilál a római Olimpiai stadionban: századik Bajnokok Ligája-meccsén léphet pályára. A négyszeres aranylabdás argentin etalon eddig a sorozatban a hetes, illetve a hármas számot kedveli, másképpen: eddig hetvenhétszer talált az ellenfelek kapujába, s társainak harminchárom gólpasszt adott.

A huszonnyolc éves futballista remek formában van; a múlt hét végén is, amikor az Atletico Madrid ellen a 60. percben beállt – azért nem kezdett, mert a két válogatott találkozó, illetve második gyermeke születése miatt szinte nem is edzett –, még látványosabbá vált a BL- és a La Ligacímvédő addig is szemet gyönyörködtető játéka. Ráadásul a talizmán nem sokkal később parádés – mint később kiderült: győztes – gólt szerzett (2-1).

Köztudomású, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség az év végéig kizárta az átigazolásból a katalán klubot, ráadásul a nyáron Xavi Katarba, Pedro a Chelsea-hez szerződött. Sérülés miatt nem tarthatott a BL-delegációval Rómába a brazil jobbhátvéd, Daniel Alves, a belga középső védő, Thomas Vermaelen és a chilei kapus, Claudio Bravo (utóbbi általában a bajnokságban véd, a kupasorozatban a német Marc-Andréter Stegen áll a katalán kapu előtt).

 

Ám a Barcelona kerete így is bombaerős, gondoljunk csak a Suarez, Messi, Neymar csatártrióra, a másik ikonra, Andres Iniestára, s a középpályán bevethető horvát Ivan Rakiticra és a nemrégiben a brazil válogatottban is bemutatkozó Rafinha Alcantarára. A védelembe visszakerülhet Gerard Piqué, aki eltiltás miatt nem szerepelhetett az Atletico ellen.

A századik BL-mérkőzésére készülő Lionel Messi így örült a gólja után az Atletico Madrid elleni meccsen
A századik BL-mérkőzésére készülő Lionel Messi így örült a gólja után az Atletico Madrid elleni meccsen
Javier Barbancho / Reuters

A meccs nagy esélyese természetesen a La Ligát három forduló után százszázalékos teljesítménnyel vezető barcelonai alakulat, annak ellenére is, hogy idegenben szerepel, s hogy ellenfele szintén jól kezdett hazája bajnokságában. Rudi Garcia edző AS Romája három forduló után 7 ponttal áll a negyedik helyen, két ponttal lemaradva a listavezető Internazionale mögött.

A fővárosiaknak van mit javítaniuk: noha a Serie A előző évadában ezüstérmet nyertek, tizenhét ponttal szereztek kevesebbet a győztes Juventusnál. A Bajnokok Ligája legutóbbi sorozatában a nagyon erős E csoportban csak a harmadik hely jutott nekik a Bayern München és a Manchester City mögött. (Kupaszereplésüket az Európa Ligában folytathatták, a nyolcaddöntőben a Fiorentinával szemben estek ki.)

Az új évadban nagy álmokat szövő római klub az Arsenaltól megszerezte a lengyel válogatott kapust, Wojciech Szczesnyt, valamint a Chelsea szélsőjét, a tavasszal a Fiorentinában kölcsönben szereplő egyiptomi Mohamed Szalehet, továbbá a Manchester Citytől kölcsönkapta a bosnyák Edin Dzekót. A régiek közül a vezéregyéniségek közé tartozik a görög hátvéd Kosztasz Manolasz, valamint a középpályán Daniele de Rossi és a kedvenc hazai csatár, Francesco Totti.

A két csapat legutóbb augusztus elején a Joan Gamper Kupán játszott egymással: a Barcelona a Nou Campban Neymar, Messi és Rakitic góljával 3-0-ra nyert. A felek most az Olimpiai stadionban találkoznak, de önmagában a helyszíntől még nem változik az eredmény... Apropó helyszín: a katalán együttes 2009-ben a Manchester United elleni 2-0-ás sikerével ott lett BL-győztes.

BAJNOKOK LIGÁJA

 

CSOPORMÉRKŐZÉSEK, ELSŐ FORDULÓ

A csoport: PSG–Malmö 2-0, Real Madrid–Sahtyor Donyeck 4-0

B csoport: Wolfsburg–CSZKA Moszkva 1-0, PSV–Manchester United 2-1

C csoport: Galatasaray–Atletico Madrid 0-2, Benfica–Asztana 2-0

D csoport: Manchester City–Juventus 1-2, Sevilla–Mönchengladbach 3-0

Szerdán 

E csoport: Leverkusen–BATE Boriszov, AS Roma–Barcelona (tv.: M4, 20)

F csoport: Dinamo Zágráb–Arsenal (Sport2, 20.30), Olimpiakosz–Bayern München (Sport1, 20)

G csoport: Dinamo Kijev–Porto, Chelsea–Maccabi Tel-Aviv (AMC, 20.30)

H csoport: Valencia–Zenit, Gent–Lyon

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.