galéria megtekintése

Először a futball történetében: egy város két csapata a BL-döntőben

3 komment


Hegyi Iván
NOL

Ilyen még nem volt: egy város két csapatának részvételével rendezik az első számú európai klubtorna csúcstalálkozóját. Május 24-én Lisszabonban madridiak sorakoznak majd mindkét oldalon, és Enrique Cerezo, az Atletico elnöke örömében azt mondta: „Ha a Real úgy kívánja, akár a Bernabeu stadionban is lejátszhatjuk a meccset."

Madridi öröm Londonban
Madridi öröm Londonban
Toby Melville / Reuters

Noha a királyi gárda is hosszú ideig – tizenkét esztendeig – várt arra, hogy dicsőséges múltjához méltóan ismét finalista legyen a labdarúgó BL-ben, az igazán nagy szám az: az Atletico negyven év után küzdhet meg újra a kontinens legértékesebb klubserlegéért. A dekádokon át a kisebbiknek tekintett madridi csapat összesen két alkalommal jutott ilyen közel a trófeához, viszont BEK-elődöntőben találkozott már a királyi gárdával (1959-ben), és csak háromkörös párharcban maradt alul. Az első mérkőzést a Real nyerte 2-1-re, a másodikat az Atletico 1-0-ra, míg a Zaragozába kihelyezett harmadik meccsen a fehérek ismét 2-1-re győztek. (Puskás Ferenc a Real mindkét sikeres fellépésén szerzett egy-egy gólt.)

 

Most is hasonlóan kiélezett csata várható, mivel az Atletico különlegesen kiegyensúlyozott teljesítménnyel, veretlenül került a döntőbe. Tizenkét találkozója közül kilencet megnyert, hármat döntetlennel zárt, és összesen csupán hat (azaz mérkőzésenként „fél") gólt kapott. Cerezo elöljáró a Chelsea elleni londoni visszavágón aratott 3-1-es diadal után ki is jelentette: „Diego Simeone a világ legjobb edzője."

Azért Carlo Ancelotti sem éppen műkedvelő, sőt... A Real Madrid tíz győzelmet, valamint egy-egy döntetlent és vereséget számlál a Bajnokok Ligája mostani évadában, a gólkülönbsége pedig 37-9. A címvédő Bayernnel szemben vendégként elért 4-0 egyenesen lenyűgöző eredmény – bár az sem piskóta, hogy a fehérek egyaránt 6-1-re nyertek Isztambulban a Galatasaray, továbbá Gelsenkirchenben a Schalke ellen –, s az együttes itáliai mestere joggal említette a szenzációs négyes után: „Ez valóban tökéletes előadás volt."

Figyelem: José Mourinho teljesen megérdemeltnek tartja a Luz stadion madridi párosítását. A Chelsea trénere azt mondta: „A Real Madrid jobban játszott a Bayernnél, az Atletico pedig az én csapatomnál. Nem vitás, a legjobbak döntik el Lisszabonban, hogy melyiküké lesz a pálma." A portugál trénertől ritkán hallható elismerő szavak után kiváltképp nem lehet csodálkozni azon, hogy a spanyol orgánumok egymást licitálják túl a harsogó címek tekintetében (jóllehet a felsőfoknak nincs felsőbb foka). Általános a megállapítás, hogy „történelmi döntő" következik, s az is visszaköszön, hogy a Real „fenomenális", az Atletico meg „grandiózus".

A hét hőse pedig Sergio Ramos, aki 9-es osztályzatot kapott az elődöntő visszavágóján nyújtott produkciójáért; mögötte Di Maria, Cristiano Ronaldo, illetve Diego Costa (egyaránt 8) következik. Filipe Luisnak, „be kellett érnie" 7 és feles érdemjeggyel, az Atletico brazil balhátvédjének azonban ez sem szegte kedvét. A bekk előrejelzése szerint „Lisszabonban Európa legnagyszerűbb együttese néz majd szembe a kontinens legkiválóbb csapatával."

A két rivális ebben az évadban már négy alkalommal találkozott egymással: a bajnokságban a listavezető Atletico Madrid veretlen maradt vetélytársával szemben (1-0, 2-2), a Király Kupa elődöntőjében viszont a Real Madrid 3-0-ra és 2-0-ra győzött. A BEK- és BL-diadalokat illetően 9-0 az állás a Real Madrid javára, s a fővárosi bajnoki rangadók örök mérlege is elsöprő fehér fölényt mutat: 85 győzelem, 33 döntetlen, 36 vereség. A Bernabeu stadionban – Diego Costa góljával – aratott Atletico-siker az utóbbi tíz esztendő unikuma volt: a kivételes 1-0-t megelőzően 16 Real Madrid-győzelmet és 4 döntetlent rögzítettek a futballstatisztikusok.

Ám olyan Atletico–Real Madridot, amelyet Lisszabonban tartottak és a BL-trófeáért vívtak, még egyet sem jegyeztek fel...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.