galéria megtekintése

Elhatárolódik a Fradi a kukkolós videótól

11 komment


Csepelyi Adrienn

Elhatárolódott a Ferencváros és a szponzor is attól a nagy felháborodást keltett videótól, amely a Groupama Aréna Facebook-oldalán jelent meg nőnapon. 

Döbbenetes reklámmal próbálják a Groupama Arénába csábítani a szurkolókat a Ferencváros soron következő, Puskás Akadémia elleni bajnokijára: a kisfilmben egy férfi kukkolja az öltözőben vetkőző játékvezetőnőt, s azt nyögi hozzá: vedd le, vedd le mellel! A végére még egy labdákkal (értsd: női mellekkel) kapcsolatos fergeteges „poén" is belefér – nyilván azért, hogy azok az anyák és lányok, akik eddig nem jártak futballmeccsre, tömegesen zarándokoljanak a stadionba, ahol perverz kukkolók lihegnek a női vécé kulcslyuka előtt.

Vajon a videó készítői a szexuális bűnözőkben látták meg a piaci rést, s őket szeretnék a lelátóra invitálni? Netán a családbarát stadion eszménye a múlté, s újabban kéjbarlangként óhajtanak érvényesülni a futballpiacon?

Hogy vajon ki gondolhatta ezt jó ötletnek, az tulajdonképpen nem is érdekes: 2016-ban ilyen arcpirító szexizmussal előrukkolni megbocsáthatatlan. A szurkolók többsége megdöbbent a videó láttán, a kommentek tanúsága szerint a drukkerek kikérik maguknak az alpári tempót. Még a nem feltétlenül polkorrekt nyelvezetéről ismert TrollFoci is úgy fogalmazott: ettől a reklámtól minden jóérzésű szurkolónak felfordul a gyomra. „Engem FTC-szurkolóként felháborít ez a primitív, bunkó videó, amiben ezt a perverz leskelődést összemossák az FTC-vel" – írja egyikük, de ennél cifrább válaszok is születtek a közösségi oldalon. Sokak szerint a lány sejthető életkora miatt a pedofíliát emlegetni sem túlzás. A klubnak ez már a második ilyen videója, az elsőben egy forrónadrágos hölgy és egy szögletzászló vonatkozásában hangzik el, hogy „ezt azért jól betolta".

 

Polyák Gábor médiajogász szerint sajnos nem ritka az, hogy egyes reklámok semmibe veszik az emberi méltósággal kapcsolatos értékeket, és például szexuális tárgyként kezelik a nőket. A szakember szerint a Facebook azonnal töröl minden, egyértelműen szexuális tartalmat, a szexizmus viszont nehezen fogható meg algoritmikusan, így ha „direktben" nem látszik semmi a videón, akkor egyáltalán nem biztos, hogy eltávolítják azt. A kérdéses videó az Önszabályozó Reklámtestület által kiadott Magyar Reklámetikai Kódexet több pont is sérti. A 4. cikkely 12. és 14-es paragrafusa például így szól: „Tilos a reklámozásban az erotika, a szexualitás öncélú – a reklám tárgya, témája által nem indokolt – felhasználása. Az emberi testnek a jó ízlés határai között történő ábrázolása nem kifogásolható, de az ábrázolás módja nem sértheti az emberi méltóságot, a személyhez fűződő jogokat. A reklám nem összpontosíthat a modellek testére vagy egyes testrészeire úgy, mintha azok tárgyak lennének, ha azok nem kapcsolódnak közvetlenül a reklámozott termékhez. A modellek nem jeleníthetőek meg megalázó, elidegenítő vagy nemre vonatkozóan negatív módon."

A Groupama Aréna sajtósának telefonszáma jelenleg nem elérhető, a névadó szponzor azonban közleményben határolódott el a videótól, amely „cégfilozófiájával és kultúrájával összeegyeztethetetlen". A kisfilm tartalmáról és nyilvánosságra hozataláról a közlemény szerint a Groupamának nem volt tudomása.

Ezúton fejezi ki

Cikkünk megjelenését követően a Groupama Aréna közleményben határolódott el a botrányos videótól, a készítője pedig bocsánatot kért.

"A tegnapi napon a Groupama Aréna hivatalos Facebook oldalán megjelenő, hétvégi labdarúgó mérkőzést beharangozó videó a Lagardere Sports Hungary, azaz az aréna üzemeltetője és működtetője által került elkészítésre és publikálásra, a Ferencvárosi Torna Club és a Groupama Biztosító, valamint a klub további partnereinek bevonása nélkül" - olvasható a cég közleményében.

"A Lagardere Sports Hungary elnézést szeretne kérni azoktól, akiket a tartalommal megbántott, és ezúton fejezi ki a hölgyek iránt érzett nagyrabecsülését és tiszteletét" - közölte a Lagardere Sports Hungary.

Természetesen megkerestük a Ferencváros sajtóosztályát is. Kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk:

„A videót NEM az FTC rendelte meg, hanem – információink szerint – a stadionüzemeltető cég. A videó NEM összeegyeztethető a klub értékrendjével."

Kérdés persze, hogy ha ez így van, akkor miért nem kapcsolt senki a Ferencvárosnál az első kisfilm után, s miért készülhetett el a második videó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.