galéria megtekintése

Egy év felfüggesztett börtönre ítélték a volt titokminiszter testvérét

4 komment


Lencsés Károly

Kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt egy év – végrehajtásában három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ egykori főigazgatóját.

Az ügy két másik vádlottjának négyszáz-négyszázezer forintot kell megfizetnie, de ha nem ezt választják, a büntetést leülhetik – négyszáz nap alatt. A verdikt nem jogerős, mert a vádlottak és az ügyész egyaránt fellebbezést jelentettek be. A vádhatóság különben Szilvásy esetében végrehajtható szabadságvesztés kiszabását kezdeményezte.

Az ügyészség szerint Szilvásy – akit 2010 júniusában menesztett Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter – 2007 októberében fiktív megbízási szerződést kötött egy tanácsadó céggel, majd pár hónappal később alkalmazott egy orvost, aki érdemi munkát nem végzett, s állítólag be sem járt a kórházba. A nyomozás 2010 nyarán indult, s a volt főigazgató és két társa, K. Sándor, valamint V. Zoltán ellen 2013 őszén vádat emeltek. Az általuk okozott kár kevéssel meghaladta az ötmillió forintot.

 

- Hibás és megalapozatlan az ítélet – állítja Szilvásy védője. Kende Péter szerint vélhetően nem ez a döntés születik, ha nem Szilvásy György korábbi szocialista titokminiszter testvére a vádlott. Kérdésünkre hangsúlyozta: már 2012 januárjában átadta a nyomozást folytató rendőri szervnek mindazokat a bizonyítékokat, amelyek védence ártatlanságát támasztják alá.

Az egyik szerződést egy ismert kutatóorvossal kötötték, akinek az volt a feladata, hogy vegyen részt a kórházban folyó tudományos munka fejlesztésében, valamint segítse elő az intézmény nemzetközi presztízsének emelését. Az ügyvéd szerint tanúkkal és dokumentumokkal is igazolták: az orvos teljesítette, amit vállalt. Közreműködésével gyógyszerkísérletek folyhattak a kórházban, emellett több külföldi nemzetközi szaklapban is publikációkat jelentetett meg, amelyekben rendre hivatkozott a kórházban folyó munkára.

A másik vádpont szerint egy tanácsadó cég kapott pénzt érdemi munkavégzés nélkül. Kende állítja: ugyancsak tanúk és különféle iratok cáfolják a vádiratban foglaltakat. A kft. ugyanis több hónapig dolgozott a kórháznak, átvilágította az intézmény gazdálkodását, dokumentumot sorát készítette el, s a vállalkozás munkatársai személyesen is részt vettek több megbeszélésen.

Mindezek után hidegzuhanyként érte a vádlottakat az ítélet – fogalmazott Kende. Úgy látja, a bíróság – az ügyészséghez hasonlóan – meglehetősen szabadon szelektált a bizonyítékok között, és csak azokat vette figyelembe, amelyek alkalmasak voltak legalább látszólag a vád alátámasztására. Szilvásy szerint ilyen alapon jobb, ha minden állami vezető lemond, mert minden döntése miatt megtámadhatják.

A per másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik. Az ügyvéd szerint így legkorábban egy-másfél év múlva várható jogerős ítélet. Ez azt jelenti, hogy Szilvásyék ügye – a nyomozás elrendelésének időpontjához képest – szerencsés esetben is nagyjából hét év alatt fejeződhet be. Úgy véli, egy ilyen bagatell ügyben ez elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.