galéria megtekintése

Egy kalappal!

1 komment


Hegyi Iván

Évtizedek óta először úgy tartják meg a labdarúgó Eb csoportbeosztását, hogy a Hungary vagy Hongrie feliratú cédula is a – harmadik – kalapba kerül. Ma este hattól olyasmit látnak a magyar szurkolók, amit még soha (1964-ben és 1972-ben még nem volt hasonló ceremónia), s miközben azért szorítanak, hogy mely csapatok lesznek az ellenfelek, hálát rebegnek a létszámemelő UEFA-nak.

Különlegesen izgalmas nap ez a magyar futball történetében: ­negyvenhárom évvel az után, hogy a válogatott legutóbb ­Eb-szereplő – sőt a legjobb négy egyike – volt, honfitárs labdarúgóink ­képletes részvételével tartják ma este a kontinenstorna csoportbeosztását. Hazánk fiai jövőre valóságosan is ott lesznek Franciaországban, ahol az 1960-as – a legelső – és az 1984-es Európa-bajnokság után harmadszor rendezik meg a földrész legrangosabb futballeseményét. A sors furcsa fintora, hogy Michel Platini, a nyolcvannégyes torna aranyérmes francia gólkirálya, az európai szövetség jelenlegi elnöke korrupciógyanú miatt nem vehet részt a párizsi sorsoláson...

Ez azonban nem ­befolyásolja azt, hogy a jövő nyári találkozó a legnagyobb lesz abban az értelemben, hogy huszonnégyes mezőnye soha nem volt a vetélkedőnek. Az UEFA végrehajtó bizottságának 2008 szeptemberében meghozott döntése kétségkívül kulcs­szerepet játszott abban, hogy a magyar együttes megtörte az „átkot", és hosszú évtizedek távolléte után bejelentkezett az Eb-re. ­Noha az MLSZ némely vezetője és az elöljárókat kísérő vokál a már-már nem is remélt megjelenést jelentősen megkönnyítő létszámemeléssel kapcsolatban azt hangoztatja, a helyzet most sem egyszerűbb, mint korábban, hiszen az UEFA taglétszáma is nőtt, az igaz­ság az: nem akadt még Európa-bajnokság, amelyre eljutni ennyire jó esély kínálkozott volna.

A legkevesebb nevezőt a kontinenstorna hajnalán, az 1960-as Európa-bajnokság előtt regisztrálták, ám a tizenhét jelentkező is több mint a négyszeresét tette ki a négyes döntő létszámának. Hatvannégyben már 29-ből, hatvannyolcban 31-ből, hetvenkettőben és hetvenhatban egyaránt 32-ből alakult ki az a négy, azaz csupán a feliratkozók nyolcadának nyílt alkalma a részvételre.

 

Nyolcvantól kilencvenkettőig megint a nevezők negyedére várt a végjáték, mivel nyolcas mezőnnyel rendezték az Eb-t (változatlanul 32 jelentkezővel), majd kilencvenhattól, a tizenhat csapatos tornákon már a selejtezőkön rajthoz állók harmada a szereplők közé kerülhetett. Előbb 47, aztán 49, két ízben 50, majd 51 nevezőt számláltak; most 54-et jegyeztek, és ennek majdhogynem a fele az ígéret földjére lép.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a Franciaországban felsorakozó együttesek hatoda első bálozó, azaz Albánia, Észak-Írország, Izland és Wales először szerepel az Európa-bajnokságon, pedig ez már a tizenötödik kontinensviadal. (Első ízben kvalifikálta magát Ausztria is, ám másodszor tűnik fel a mezőnyben, mert 2008-ban a társrendező jogán debütálhatott. Szlovákia pedig már nyert is és kétszer harmadik volt mint Csehszlovákia része. Önálló állam csapataként azonban ezúttal mutatkozik be.)

A „kicsik" persze a negyedik kalapba kerültek az idáig kétszeres részt vevő írekkel, valamint a mostanáig háromszor szereplő törökökkel együtt. Eddig honfitársaink is „kétszeresek": 1964-ben bronzérmesek, 1972-ben negyedikek voltak. Most – Csehország, Lengyelország, Románia, Svédország és Szlovákia legjobbjaihoz hasonlóan – a harmadik kalapban vannak. A másodikba Ausztria, Horvátország, Olaszország, Oroszország, Svájc és Ukrajna, az elsőbe a házigazda Franciaország, továbbá Anglia, Belgium, Németország, Portugália és Spanyolország válogatottját osztották.

Galéria

Képeinket a norvég - magyar mérkőzésről itt tekintheti meg.

Ami biztos: az Eb június 10-én kezdődik, július 10-én ér véget, és az ötvenegy mérkőzésnek kilenc település – Bordeaux, Lens, ­Lille, Lyon, Marseille, Nizza, Párizs, St. Etienne, Toulouse – tíz stadionja ad otthont. (A fővárosban a Parc des Princes és a Stade de France is „játszik".) A jegyeket a torna minden fázisát illetően négy árkategóriába sorolták: a belépők a csoportmérkőzésekre, valamint a nyolcaddöntőkre 25, 55, 105 és 145, a negyeddöntőkre 45, 85, 135 és 195, az elődöntőkre 65, 165, 295 és 495, a döntőre 85, 295, 595 és 895 euróba kerülnek.

Hogy az utazás mennyibe „fáj" majd, az a helyszínektől is függ, azaz sok múlik a mai ceremónia hírneves közreműködőin, az egyaránt Európa-bajnok cseh(szlovák) Antonin Panenkán, a holland Ruud Gulliton, a német Oliver Bierhoffon, a francia Bixente Lizarazun és David ­Trezeguet-n, a görög Angelosz Hariszteaszon, valamint a címvédő spanyol együttes szövetségi kapitányán, Vicente del Bosquén.

A műsor a párizsi Kongresszusi Palotában este hatkor kezdődik.

Mivel 1972-ben a négyek számára még nem rendeztek efféle ceremóniát, nekünk e program valóban unikum lesz...

Platini parkolópályán

A nemzetközi Sportdöntőbíróság pénteken elutasította Michel Platini fellebbezését. Az Európai Labdarúgó Szövetség elnökének, a FIFA alelnökének 90 napos hivatali felfüggesztését helybenhagyta, így a francia sportvezető nem vehet részt ma a jövő évi Európa-bajnokság csoportbeosztásán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.