galéria megtekintése

Ébredés az Eb-álomból

1 komment


Bodnár Zalán

Double Pass: a legnagyobb gond az edzések intenzitásával, a tehetségfelismeréssel, az eredménycentrikus hozzáállással van.

A magyar válogatott sikeres Európa-bajnoki szereplése miatt most futballbarát légkör honol az országban, így a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy gondolta, nyugodtan nyilvánosságra hozhatja a Double Pass auditáló cég harmadik, utolsó jelentését a magyar futballakadémiák állapotáról, illetve közölte azok rangsorát is. Az MLSZ 2013-ban három évre szóló megállapodást kötött a független belga céggel, hogy ítélje meg a honi akadémiákon folyó munkát. A szövetségnek kettős célja volt az átvilágítással: a minőségellenőrzést és az érdemeket figyelembe vevő finanszírozási rendszer kialakítása.

A Double Pass szakemberei kilenc szempont alapján vizsgálódtak az akadémiákon. Az első, 2014 júliusában napvilágot látott jelentés lesújtó volt, egyebek mellett megállapította: nem azonosak az edzői alapelvek, a toborzás nem megfelelően szervezett, a konkrét edzéscélok ritkán világosak, a terheléses vizsgálatokat nem mindenhol használják és nem is egységesen, az edzői szoftverek alkalmazása nem elterjedt, az akadémiákhoz kapcsolódó klubok viszonyrendszere átláthatatlan, miként a bevételek és a kiadások könyvelése is, az igazgatósági struktúra helyett pedig elterjedt az egyéni döntéshozás.

„A cél nem a minősítés, a számonkérés volt, hanem az, hogy megtudjuk: a külföldi elitakadémiákhoz képest hol állunk” – mondta akkor Szabó Tamás, aki az MLSZ részéről felelős a kontrollért.

 
A belgák szerinti győztes debreceni futballakadémián, Pallagon, nagyszerűek a körülmények
A belgák szerinti győztes debreceni futballakadémián, Pallagon, nagyszerűek a körülmények
Oláh Tibor / MTVA

A vizsgálat második, tavalyi fázisában a honi utánpótlás-nevelő intézmények vezetői afféle workshop jellegű tanfolyamon vettek részt, amelyen előadásokat hallgattak, majd záróvizsgát tettek. S most, a harmadik, utolsó fázis végén jelentette meg honlapján az MLSZ az újabb jelentést, amely a változásokat, illetve az elsőhöz képest esetlegesen bekövetkező fejlődést vizsgálta általánosságban és az egyes akadémiáknál külön-külön is. A belga cég egyrészt tíz szempont és csaknem ötszáz alszempont alapján újra rangsorolta az akadémiákat, továbbá tíz megszívlelendő – ám konkrétumok nélküli – ajánlást fogalmazott meg, valamint 12 részterületen (stratégia, struktúra, személyzet, szervezeti egységek, csapatfejlesztés, egyéni fejlesztés, tehetségfelismerés, HR, létesítmények, produktivitás, edzésmegfigyelés, mérkőzés-megfigyelés) fogalmazott meg konklúziókat.

Álláshalmozás

A futballakadémiákhoz kapcsolódó hír, hogy Szalai László, akit néhány napja neveztek ki a felcsúti Puskás Akadémia utánpótlási szakmai igazgatójává, a korábbi hírekkel ellentétben nem távozik az MLSZ-ből, párhuzamosan ott is ellátja a munkáját az edzőképzés vezetőjeként.

„A vizsgálat nagy előnye, hogy az egyes akadémiáknak külön-külön konkrét javaslatokat tesz a fejlődésre, az általánosságban megfogalmazott ajánlások elsősorban a nyilvánosságnak szólnak – mondja lapunknak Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – Az intézmények rangsorát sem tabellának kell tekinteni, hiszen minden akadémia más szintről indult el, és az a fontos, hogy önmagához képest melyik mennyit fejlődött.” A jelentésből mindenképpen le lehet szűrni, hogy a legnagyobb gond a tehetségfelismeréssel, az egyéni képzés hiányával, az egyeztetés nélküli szakmai döntésekkel, az egyéni fejlesztési célok hiányával, az eredménycentrikus hozzáállással, az alacsony intenzitású edzésekkel van.

Kiindulási alap

„Nagyon jónak tartom, hogy egy független külföldi cég felmérte az akadémiák állapotát. Szempontrendszerük alapján évente le lehet mérni, hol tartanak az intézmények, min kell például javítani. Persze akkor ér mindez valamit, ha a belgák javaslatait az illetékesek következetesen megvalósítják. A rangsor nem meglepetés, megérdemelt a debreceniek első helye” – Dénes Ferenc sportközgazdász.Akkor ér mindez valamit, ha a belgák javaslatait az illetékesek következetesen megvalósítják.


Jó ezeket tudni, ám nagy kérdés, hogy az MLSZ ezek után – azon túl, hogy a rangsor a finanszírozási rendszer alapját képezi majd – mihez tud kezdeni a vizsgálati eredményekkel, hogyan ellenőrzi az ajánlások végrehajtását? „A hároméves korszak lezárult, az igazi munka a javaslatok alapján most kezdődik – folytatja a szövetség szóvivő. – Évek múltán derül majd ki, hogy ugyanolyan eredményre vezet-e, mint Németországban vagy Belgiumban. Sikere vagy kudarca nem abban mérhető majd, hogy az egyes akadémiák hányadik helyen végeznek valamely korosztályos bajnokságban, hanem abban: hány játékost tudnak feladni az első csapathoz, az NB I-be, az európai topligákba, a korosztályos és felnőttválogatottba.”

Ha azt vesszük, hogy az idei Eb-pályára lépő magyarok közül csak Kleinheisler László és Németh Krisztián látott közelről futballakadémiát, talán nem kockáztatunk sokat azzal: ebben nem lesz nehéz előre lépni.

Portugálok Debrecenben

A Double Pass rangsorának élén álló Debreceni Labdarúgó Akadémián a friss Eb-győztes Portugália edzőit a jelek szerint etalonnak tekintik, mert három szakembert is szerződtettek az ibériai országból: A szakmai igazgató Luis Castro lesz, a 6-11 éves korosztály képzéséért Roberto Morais, míg a 12-16 éves korúak neveléséért Gilberto Freitas felel majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.