galéria megtekintése

Dupla Black Jack

Djokovics–Federer rangadót rendeznek kedd este kilenctől Londonban, az ATP-világbajnokságon. A két extraklasszisra már a csúcstalálkozó előtt díjeső hullott, és mindkettő a kerek számban bízik. Djokovics nyolcvanadik mérkőzését nyerheti az idén, Federer pedig vb-meccsen elért ötvenedik győzelmét arathatja. Az egymás elleni örök mérlegük 21:21.

Andy Murray sem akart lemaradni kollégáitól: a tornagyőzelemre esélyes Novak Djokovics és Roger Federer után a szupertrió harmadik tagja is könnyed győzelemmel nyitott a nyolc legjobb férfi teniszező hagyományos szezonzáró tornáján, az ATP-világbajnokságon. A világrangsor második helyén álló brit zsinórban ötödször győzte le a 2007-es tornán a döntőig jutó, karrierje csúcsától mind jobban távolodó spanyol David Ferrert. A hazaiak kedvence másfél órányi szereplést engedélyezett ibériai vetélytársának, s minden nehézség nélkül 6:4, 6:4-re nyerte a hétfő délutáni mérkőzést. A Nastase-csoport másik meccse, a Stanislas Wawrinka (svájci)–Rafael Nadal (spanyol) találkozó lapzárta után ért véget.

Mostanáig tehát nem történt meglepetés, ma este viszont – szülessen bármilyen eredmény is a vb rangadóján – szenzációs párharc tanúja lehet a londoni O2 Aréna publikuma. A szervezők újratervezése jóvoltából ugyanis két nappal korábbra hozták előre a Djokovics–Federer csúcstalálkozót.

A két óriás, Federer és Djokovics közül az egyik ma még nagyobb lesz
A két óriás, Federer és Djokovics közül az egyik ma még nagyobb lesz
Reuters/USA Today Sports

 

Ami az angliai felvezetést illeti: a nyári wimbledoni döntőt – miként a US Open-elsőségért vívott mérkőzést – a szerb nyerte, s pillanatnyilag 21:21 a két óriás egymás elleni örökmérlege. A mostani torna első játéknapján Djoko szinte percek alatt elintézte a japán Kei Nisikorit (6:1, 6:1), s a svájci Maestro is gyorsan levezényelte a cseh Tomas Berdych elleni nyitányt (6:4, 6:2). Dolguk végeztével aztán mindketten ünnepelni indultak; mondhatni, saját megkoronázásuk aktív főszereplői lettek.

Nem kellett mondvacsinált indokot találni a díjazásukra.

Djokovics az év végi világelsőnek járó trófeát vehette át, miután a huszonnyolc esztendős belgrádi versenyző a legutóbbi öt esztendőben négy alkalommal zárta az élen az ATP egyéni rangsorát. Mostani (harmadik) uralkodói periódusa 2014 júliusától tart, s az összesen 172 hétnyi No. 1. pozíciónál csak Federer (302), Pete Sampras (286), Ivan Lendl (270) és Jimmy Connors (268) tud többet felmutatni. Ám az évzáró rangsor elsősége még nagyobb büszkeség a teniszező számára. Az 1973 óta íródó profi históriában csupán Sampras (6), Connors, Federer (5–5) előzi meg a Lendl és John McEnroe ­(4–4) mellé most felzárkózó  Djokót, aki – függetlenül a vb eredményeitől – remek esztendőt zár: mind a négy Grand Slam-viadalon döntőt játszott (három győzelem, egy vereség), az idei meccsmérlegében pedig 79 nyertes és csupán 5 vesztes parti szerepel. Ha győz Federer ellen, eléri a nyolcvanas határkövet. Ám, ha Roger király nyerne, akkor ötvenedik győztes vb-meccsét számlálhatná. Amúgy­ a világbajnokság nyitányán bőven kijutott az ünneplésből a svájcinak is. Ő két díjat is átvehetett az ATP vezetőitől: a szurkolók internetes szavazásán a voksok 65 százalékát megszerezve lett első, a játékostársak véleményét összegző Stefan Edberg kitüntetést pedig gyermekkori példaképétől, jelenlegi svéd edzőjétől vehette át.

Érthető, ha a máskor megfontolt játékos a fellegekbe emelkedett: „Díjat kapni mindig nagyszerű érzés, ám ha az elismerés a kollégáktól, vetélytársaktól, a szurkolóktól érkezik, az külön boldogság. Jövök játszani a világbajnokságra jövőre is, meg a következő évben és az után is, még sokáig szeretnék itt lenni, köztetek” – mondta a harmincnégy esztendős klasszis, aki sorozatban tizennegyedszer vívta ki a vb-szereplés jogát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.