galéria megtekintése

Fittyet hánynak az ebolára, futballtornát rendeznek

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Nem képes kijutni a kontinenstornára? Semmi gond! Rendezze meg! Ezt az elvet követi Egyenlítői-Guinea labdarúgó-szövetsége, amely két kézzel kapott Marokkó visszalépése után a január 17. és február 8. között esedékes Afrikai Nemzetek Kupája vendéglátói joga után.

A helyzet több szempontból is bizarr. Marokkó három esztendővel ezelőtt, 2011. januárjában nyerte el a szervezés lehetőségét, az idén ősszel azonban – az ebolajárvány miatt – lemondott a rendezésről. (November 14-én ugrott be Egyenlítői-Guinea.)

Sepp Blatter FIFA-elnök afrikai futballvezetőkkel kokettál
Sepp Blatter FIFA-elnök afrikai futballvezetőkkel kokettál
Thomas Mukoya / Reuters

Az a Marokkó döntött tehát úgy, hogy túl nagy a kockázat, amely a most is zajló klubvilágbajnokság házigazdája. Különös... A kontinens közepén fekvő Egyenlítői-Guinea sportminiszterének, Ruslan Obiang Nsuének ellenben nincsenek kétségei: „Ha nem volnánk képesek kordában tartani az ebolát, nem pályáztunk volna.”

 

Nyilván cseppet sem zavarja őt, hogy a világon jelen pillanatban senki emberfia nem képes kordában tartani a gyilkos kórt. A döntéstől nem mindenki boldog. Genoveva Anonma, Egyenlítői-Guinea legjobb futballistája – a német első osztályú Turbine Potsdam hölgycsapatának játékosa – hangot is adott annak, mennyire nincs elragadtatva az ötlettől.

Idehaza nemigen keltene visszhangot egy amazon felszólalása, Anonma azonban Egyenlítői-Guinea labdarúgásának legértékesebb terméke: a csatár 2008-ban és 2012-ben is kulcsszerepet játszott a válogatott győzelmében az afrikai kontinenstornán, a Bundesliga pedig – amelyben a 2011–2012-es évad gólkirálya volt – a világ legerősebb női bajnoksága.

Anonma tehát a kontinenstornára egyébként nemhogy nem kijutó, de egyenesen diszkvalifikált férfiaknak is példaképül szolgál hazájában: profi futballkarriert épített ugyanis Európában. Épp ezért nagyon is számít, miképpen vélekedik a tornáról.

„Nyolcvan százalék az esélye annak, hogy az ebola Egyenlítői-Guineában is felüti a fejét – mondta a huszonhét esztendős futballista a BBC-nek. – Mit tehetnénk? El kell fogadnunk.” Anonma – akinek a családja Egyenlítői-Guineában él – egyúttal felhívta a figyelmet arra: miközben a fertőzés esélye magas, nem kellene még hazardírozni is. Elvégre az Afrikai Nemzetek Kupáján megjelennek a fokozottan veszélyeztetett nyugat-afrikai országok – például Guinea meg Mali – játékosai és (minden bizonynyal) szurkolói is.

Nem nehéz arra a következtetésre jutni: a hírhedten korrupt közép-afrikai állam illetékesei számára – a lehetséges anyagi haszon fejében –nem tűnik oly tragikusnak néhány halálos áldozat. A FIFA 2014-es botrányainak árnyékában az ember hajlamos rögtön a legrosszabbra gondolni, ha már Egyenlítői-Guineában nemcsak a futballból, hanem a korrupcióból is sportot űznek.

Anonmát – aki ugyan nem sok eséllyel indulna egy szépségversenyen, de kétségkívül remek sportember – például azért kötelezték nemi vizsgálatra néhány éve, mert a szövetség lebukott: a női válogatottban férfiakat is pályára küldött a siker reményében.

A labdarúgó félelmei nagyon is megalapozottak: december közepéig mintegy 18 ezer ember fertőződött meg az ebolával. A betegség eddig hat országban – Guineában, Libériában, Maliban, Nigériában, Sierra Leonében, valamint az Egyesült Államokban – 6856 halálos áldozatot követelt. Egy-egy zsúfolt stadion nyilvánvalóan melegágya lehet a vélhetően cseppfertőzéssel is terjedő, A kategóriás biológiai fegyvernek minősített ebola újabb előfordulásának.

A házigazda ország tervei szerint valamennyi beutazótól ujjlenyomatot vesznek majd, és lefotózzák őket. A látogatóknak azt is igazolniuk kell, hogy nem fertőzöttek sárgalázzal, a stadionokban pedig kézfertőtlenítőt kell használniuk. Kérdés persze, ez elegendő-e; s hogy megéri-e a gyakorlatban kipróbálni.

Egyebekben: Egyenlítői-Guinea futballszövetségének vezetőihez képest a „guccis” Habony Árpád kispályás csupán. Az internetet korábban bejárta a kép, amelyen a szervezet munkatársnőinek egyike Hermes Birkin táskát szorongat a kezében. A kiegészítőhöz csak hosszú várólista kibekkelése után lehet hozzájutni. A piaci ára: nagyjából négy és fél millió forint.

Klubvilágbajnokság. Döntő: Real Madrid–San Lorenzo (argentin), ma, magyar idő szerint 20.30, Marrákes

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.