galéria megtekintése

Drága paradicsom

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 08. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Skizofrén helyzet: a virtuóz futball eszményi helyszínén nem mindenki repes a vb-rendezéstől.

Szigorúan ellenőrzött pályák
Szigorúan ellenőrzött pályák
Ricardo Moraes / Reuters

A belépők kétharmada már elkelt a június 12-én kezdődő futball-világbajnokságra. A házigazda Brazília válogatottjának meccseire kevesebb mint egy óra alatt fogytak el a jegyek. Nem vitás: a dél-amerikai ország eszményi helyszíne a vb-nek. Papíron. A gyakorlatban ugyanis Brazília történetének talán leginkább skizofrén helyzete állt elő.

A szurkolók és a játékosok a capella elénekelték azt a "második" brazil himnuszt, amely arról szól, hogy a nemzet fiai nem félnek a harctól és a haláltól

 

Hogyan tüntethetnek a világbajnokság megrendezése ellen olyan nemzet fiai, amelynek a futball nem sport, hanem vallás? A problémát mi, magyarok, könnyedén megérthetjük: miközben a legendás riói Maracana stadion 500 millió dolláros „ráncfelvarráson” esett át a vb-re, egy köpésnyire tőle 1,4 millióan vegetálnak nyomornegyedekben, úgynevezett favellákban.

A vb-rendezési jog elnyerésekor 400 milliárd dolláros fejlesztéseket ígért a kormány, egyebek közt kórházak rekonstrukcióját is előrevetítve. Tavaly aztán már tisztán látszott: jó, ha a stadionok elkészülnek időre...

Nem kérnek a FIFA-ból - Nacho Doce / Reuters

A zavargások a 2013-as Konföderációs Kupa – a vb jelmezes főpróbája – idején kezdődtek. A felháborodást jelentéktelennek (és a futballtól függetlennek) tetsző esemény indukálta: a kormány megemelte a buszjegyek árát. Az emberek felhördültek: nem elég, hogy nem fejlesztettek, de tulajdonképpen velük akarják finanszíroztatni a vb-t? Különböző városokban összesen több mint másfél milliónyian vonultak az utcákra. Terítékre került a korrupció, a közlekedés, az egészségügy és az oktatás is, nem beszélve a hírhedten rossz közbiztonságról.

Időközben a kenyér és a paradicsom drágábbá vált Brazíliában, mint az Egyesült Királyságban. A rendőrség nyilvánvalóan túlreagálta a kezdetben békés tüntetéseket: gumilövedékekkel és könnygázzal rontott a tömegre, amely azt skandálta: „Brazíliában nem lesz világbajnokság!”

A demonstrációk során hatan életüket vesztették, s bár a megmozdulások később csendesedtek, nem szűntek meg. A tüntetők nyíltan vállalják: a vb 64 meccse megannyi „pazar” lehetőség a demonstrációra, a rendőrség ezért külön alegységet alapított a nemkívánatos tömegmegmozdulások feloszlatására.

Ami hasznos, azt lespórolták

A Maracana szomszédságában (balra lent) hatalmas nyomornegyed húzódik meg
A Maracana szomszédságában (balra lent) hatalmas nyomornegyed húzódik meg
Ricardo Moraes / Reuters

Tény, hogy a brazilok többségének élete álma a hazai vb. Ám a torna után ott áll majd a manausi stadion élvonalbeli klub nélkül, szó szerint az esőerdő közepén.

Ígértek gyorsvasutat Rio és Sao Paulo közé – az építkezés el sem kezdődött. A repülőterek felújításának tendereit március végéig ki sem írták. A tizenkét stadionból egyelőre csak nyolc van készen, nagyrészt azok, amelyekben a Konföderációs Kupa meccsei zajlottak. A sors fintora, hogy a FIFA eredetileg éppen nyolc arénát kért, de Brazília erősködött, hogy inkább tizenkettőt húz fel.

S miközben a társadalmilag közvetlenül hasznos és szükséges beruházások meghiúsultak, a fényűző arénákból sokan kiszorulnak a magas jegyárak miatt. Még a klubmeccsek jegyárai is 50 százalékkal emelkedtek az előző évadhoz képest. Hiába tüntették el tehát a Maracana futó pályáját, hogy a drukkerek közelebb lehessenek a pázsithoz, sokan mind távolabb sodródnak a modern futballtól, és elkezdtek szembefordulni azzal, amit mindennél jobban imádnak.

A helyzet bizarr voltát jól mutatja, hogy a Konföderációs Kupán kiválóan játszó Neymar megköszönte a tüntetőknek, hogy „inspirálták”.

A rendőrség ál-tüntetőkkel edz a világbajnokságra
A rendőrség ál-tüntetőkkel edz a világbajnokságra
Ricardo Moraes / Reuters

A Spanyolország elleni döntőn (3-0) Brazília „visszavette” saját, diktatúrák által beszennyezett himnuszát – írta a Time magazin. Az első, mindig felhangzó változat után ugyanis a szurkolók és a játékosok (!) a capella elénekelték a másodikat, amely nagy vonalakban arról szól, hogy Brazília fiai nem félnek a harctól és a haláltól.

Napjainkban tankok masíroznak a riói Mare nyomornegyed utcáin, hogy látványosan megtisztítsák őket a drogtól és a bűnözéstől. Van minden: katonai helikopter, gépfegyveres kommandósok meg rendőrkutyák – amelyeket megsimogathatnak az utcagyerekek, lehetőleg fotóriporterek előtt –, hogy szemléltethető legyen: a vb-felkészülést nemcsak a válogatott, hanem a kormány is komolyan veszi.

Más favellákat egyszerűen ledózerolnak, hogy ne rontsák az összképet, és nevetséges összeggel útjukra bocsátják az idáig ott élőket. Eddig 65 ezer embert lakoltattak ki így.

Hogy megfékezze a zavargókat, Dilma Rousseff, Brazília első női elnöke kénytelen volt reformtervezeteket benyújtani. Orvosokat ígért például a legrosszabbul ellátott kórházakba. Helyzetét az sem könnyíti, hogy az idén októberben választások lesznek. Kezdeti 62 százalékos támogatottsága a tüntetések nyomán a felére esett vissza. Néhány megnyugtató intézkedés jól jönne, az meg végképp nem ártana, ha a selecao megnyerné a túlnyomórészt várva várt, itt-ott viszont elátkozott világbajnokságot...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.