galéria megtekintése

Djokovics megalázó könnyedséggel érte el, amit előtte csak ketten

0 komment

Árvay Sándor

A szerb Novak Djokovics nyerte a férfi egyest a Roland Garroson, így immár mind a négy Grand Slam-viadalon ő a címvédő. Ehhez hasonlóra csak Don Budge, valamint Rod Laver volt képes mostanáig.

A párizsi nyílt tenisztornán a férfi és női világelső is érdekelt volt a hét végi döntőben. Novak Djokovicsra a rangsor-második Andy Murray várt az aranymeccsen, míg Serena Williams kihívója Garbine Muguruza volt. A válaszra váró több nagy kérdés közül először az tisztázódott, hogy nem lesz címvédés – a férfiaknál Stan Wawrinka már az elődöntőben búcsúzott –, a hölgyeknél pedig a csúcstalálkozón detronizálták a királynőt.

Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Ahhoz, hogy kitűzik a spanyol hódítók zászlaját a boulogne-i erdő szélén a Roland Garros erőd falára, hozzászokhattak a Boulevard d'Auteuil lakói, hiszen Rafael Nadal tiszteletbeli francia állampolgárságért is folyamodhatott volna kilenc itteni elsősége okán, ám a mallorcai versenyző ezúttal sérülés miatt visszalépett a tornától. Honfitársai annál több szerencsével jártak.

 

A férfi párosok döntőjében Feliciano és Marc Lopez megakadályozta a Bryan ikreket meg abban, hogy az amerikaiak begyűjtsék karrierjük tizenhetedik (rekordot jelentő) Grand Slam-trófeáját, s huszonhat esztendővel a legutóbbi ibériai páros siker – Sergio Casal és Emilio Sanchez diadala – után 6:4, 6:7, 6:3-as győzelemmel megszerezte a Roland Garros-elsőséget.

Ez kisebb szenzáció volt ahhoz képest, amit Muguruza művelt a női döntőben. Serena Williams ugyan nem volt csúcsformában, de koncentráltan, s tulajdonképpen jól játszott, ám vetélytársa még jobb volt. A venezuelai születésű, baszk gyökerű spanyol játékos két szettben múlta felül a favoritot, aki 26 eddigi Grand Slam-döntőjéből 21-et – a Roland Garroson háromból hármat – megnyert.

Fotó: Pool / Reuters

Muguruza a 2014-es torna második fordulójában 6:2, 6:2-es diadalt aratott Serena ellen, de kettejük tavalyi wimbledoni döntőjében Williams helyre állította a rendet (6:4, 6:4). Az ibériai lány most azzal a fegyverrel győzte le a világelsőt, amelyről azt gondoltuk, egyedül az amerikai extraklasszis sajátja: erőteljes, dinamikus tenisszel, alapvonal-közeli, pontos ütésekkel keserítette el a mozgásra ezúttal nem kifejezetten fogékony vetélytársát (7:5, 6:4), s mától a második helyre zárkózik fel a WTA-rangsorban.

Folytatódott tehát az „újoncok" menetelése: Flavia Pennetta (US Open), valamint Angelique Kerber (Melbourne) után zsinórban a harmadik Grand Slam-tornán is az esélylesők egyike vitte el a pálmát a favorit elől.

Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

A férfiaknál nem fordult elő ilyesmi. Noha Murray a legutóbbi 13 hónapban 35-ször győzött és csak háromszor kapott ki salakon, vasárnap következett a negyedik vereség, és főként Djokovics nagy négyese. Az első játszmát a skót nyerte, de aztán leeresztett, akár a léggömb, és a szerb szupersztárnak csak arra kellett figyelnie, hogy ne zökkenjen ki nyugalmából, s azzal együtt járó precíz játékából. „Djoko" időnként megalázó könnyedséggel szerezte a pontokat, s bár a végén elrontott néhány meccslabdát, három órányi laza játékkal 3:6, 6:1, 6:2, 6:4-re nyert. Így immár mind a négy Grand Slam-viadalon ő a címvédő; ehhez hasonlóra csak Don Budge (1938), illetve Rod Laver (1962, 1969) volt képes mostanáig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.