galéria megtekintése

Csúcsrangadó következik

0 komment

Árvay Sándor

Noha az ausztrál nyílt teniszbajnokság előtt a tornagyőzelemről álmodozó Rafael Nadal és Simona Halep már nincs versenyben, az uraknál csak kiemeltek vannak a legjobb nyolc között, s a hölgyeknél is csupán egy „kakukktojás" keveredett a mezőnybe. A férfi elődöntőben Djokovics–Federer csúcsrangadó következik.

Most kezdődik a tánc, dörzsölhetik a kezüket az Australian Open szervezői, hiszen az érdekeltek „megértő közreműködése" (magyarán: a papírforma érvényesítése az eddigi négy fordulóban) kellett ahhoz, hogy a keddi nemzeti ünnepen Serena Williams és Marija Sarapova egymás ellen vívja az előre hozott döntőnek nevezett negyeddöntőt, amely a tavalyi aranymeccs repríze volt.

Az pedig már dupla öröm, hogy a keddi csatározások nem csupán kivételes élményt adtak, de az emelt szintű folytatást is elősegítették, elvégre holnap elérkezik a díszelőadás, a Novak Djokovics–Roger Federer elődöntős csúcsrangadó.

A férfiaknál csak kiemeltek vannak a nyolc között, míg a nőknél egy „külsős" tartozik a mezőnyhöz, a brit-magyar Konta Johanna, aki 6:4, 6:1 arányban legyőzte a kínai Zhangot. Ám az álomutazás itt valószínűleg véget is ér, hiszen a kétszeres Australian Open-nyertes fehérorosz Viktorija Azarenka vagy a német Angelique Kerber ellen sincs sok esélye.

 

Miként a felső ági szereplőknek sincs a címvédő Serena Williams ellenében. Ki más, ha nem az ötszörös Grand Slam-bajnok, tavalyi finalista Sarapova léphet fel ellene győzelmi reményekkel? – gondolná az ember, s aztán pillanatok alatt szembesül a valósággal. Az ötödikként kiemelt orosz versenyző ezúttal is hiába tett meg mindent annak érdekében, hogy – immár tizenhét sikertelen próbálkozás után – végre legyőzze a sportág uralkodónőjét, Williams trónja még csak meg sem ingott. Sarapova nem játszott rosszul (leszámítva, hogy szokásos kettős hibáit a számára lehető legrosszabb időzítéssel szervírozta), próbálkozott, küzdött, kapart, ám a félelmetesen adogató, dinamikus és erős amerikai fokozatosan megtörte a lendületét, majd mindinkább elvette a kedvét (6:4, 6:1).

Serena és Marija: megint az amerikai vigasztalja az oroszt
JASON REED / Reuters

A jelenlegi női mezőnyben se közel, se távol nincs hozzá hasonló teniszező, legyőzni csak akkor lehet, ha ő is úgy „akarja". Mint például a tavalyi US Open-elődöntőben az olasz Roberta Vinci elleni találkozóján. Hogy ki lesz a következő szerencsés, aki ilyen napot fog ki? Csak annyi tudható: az elődöntőben a lengyel Agnieszka Radwanska (4.) a kihívó.

Az urak versenyében nem ennyire egyértelmű a világelső fölénye. Djokovics esélyes ugyan a magyar idő szerint holnap reggel 9 órakor kezdődő elődöntőben, mégsem számíthat olyan kikezdhetetlen fölényre, mint címvédő kolléganője. A Federer elleni párharca a teniszhistória legnagyobbjai közé tartozik, az örök mérleg 22:22. Tavaly nyolcszor találkoztak, s a „fontos" meccseket (Wimbledon és a US Open döntőjét, valamint a vb aranymeccsét) a szerb nyerte, ám a svájci három győzelme jelzi: az éljátékosok közül egyedül ő képes meglepni „Djokót".

Federer könnyedén, lazán és hibátlanul teniszezett a torna eddigi öt meccsén, pedig a Dolgopolov, Dimitrov, Berdych triót semlegesíteni nem gyerekjáték. (A hármas cseh tagja ellen 7:6, 6:2, 6:4-re nyert.) Djokovics elméletileg könnyebb úton, mégis nehézkesebben haladt előre. A francia Gilles Simon az ötjátszmás derbiben a szakadék szélére tolta, s a Kei Nisikori elleni keddi meccs (6:3, 6:2, 6:4) is azért vált egyszerűvé, mert elképesztő hibái­val rengeteg ajándékponttal lepte meg őt japán vetélytársa. Ám kétség sem fér hozzá: ahogyan az eddigi negyvennégy Djokovics–Federer rangadó szinte mindegyike csodás csata volt, úgy az lesz a mostani elődöntő is.

Nem lenne igazságos, ha ne ejtenénk szót a juniorok küzdelméről, amelyben a világranglistát vezető Valkusz Máté – két nyertes meccs­ után – ma a legjobb nyolc közé jutásért lép pályára. Párosban, szintén első kiemeltként – a dél-koreai Chung oldalán – már elbúcsúzott, de az Udvardy Panna, Mira Antonitsch (osztrák) kettős révén van magyar érdekeltségű egység a negyeddöntőben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.