galéria megtekintése

Cseh szétúszta magát

1 komment


Bruckner Gábor

Az éremesőt hozó csütörtöknél jóval csendesebb nap volt a pénteki az úszó Eb-n: Gyurta Gergely és Kozma Dominik révén két hatodik hely jutott a magyar csapatnak. Viszont Cseh Lászlónak „köszönhetően” megint vizet facsartunk a karfából... 

Berlin hajdani emblematikus határátkelőjénél, a Checkpoint Charlie-nál az élelmes bártulajdonos homokkal szórta fel az ivó kertjét, a földbe szúrt néhány napernyőt, és hipp-hopp plázst varázsolt Kelet és Nyugat egykori választóvonalához. Nem csoda, hogy egymás lábán tapos a szomjas turistasereg, amely kintről csak annyit lát, hogy a történelmi Friedrichstrasséról nyíló udvarban a szerencsés vendégek nyugágyakban heverészve kortyolják a sört. Kreatív nép a német: a belvárosban strandot, a kerékpár-stadionban meg alkalmi uszodát épített...

Cseh pénteken a 100 méter pillangó rajtjánál. Beragadt, aztán a második idővel bejutott
Cseh pénteken a 100 méter pillangó rajtjánál. Beragadt, aztán a második idővel bejutott
Michael Dalder / Reuters

Igaz, az előbbi helyszínről kifelejtették a vizet, de az utóbbiból szerencsére nem, s ennek az úszó Európa-bajnokság vitán felül legfényesebb csillaga, Hosszú Katinka örülhet csak igazán. Az első négy napon három aranyat és egy bronzot nyerő sportoló persze, hogy a kontinensviadal eddigi legeredményesebb versenyzője, ráadásul hátra van még fő számainak egyike, a 200 méter pillangó, na meg az a 200 méter gyors, amelynek pénteki középdöntőjéből a harmadik helyen jutott tovább.

A magyarok szuper csütörtökje után egyébként azt gondolhatta volna a gyanútlan földlakó, hogy a másfél órán belül három döntőt úszó, s ezekben három érmet szerző extra klasszis a végsőkig kimerülten, a riportert a pokolba kívánva érkezik az interjúzónába, de a kíváncsiskodó csak egy fülig érő szájú, pontosan és árnyaltan fogalmazó, a fáradtságnak a legcsekélyebb jelét sem mutató, finom hölggyel találkozott, aki – noha sötét este volt már – boldogságában csak mondta és mondta...

 

– Biztosan látszott is rajtam, hogy a mostani két aranyam közül a másodiknak sokkal jobban örültem. És nem csak azért, mert száz méter háton alig-alig indultam eddig, hanem azért is, mert kétszáz vegyesen alaposan elmaradt az időm az általam tervezettől. Persze tudom jól, nem könnyű úgy úszni, hogy senkit sem látsz magad körül – tette hozzá nevetve, arra utalva, hogy ebben a számban bohócot csinált az egész földrészből: már másodpercek óta ünnepelt, amikor a többiek még a hajrát nyomták.

Megkérdeztem tőle, ezek után háton is kalkulálnunk kell-e vele a jövőben, netán ebben a válfajban is győzelmi szándékai lesznek-e a riói olimpián. „Ez még titok, bár szerintem a fátyol lassan kezd föllebbenni róla" – hangzott a sejtelmesnek szánt, mégis félreérthetetlen válasz. – Egyelőre csak annyi biztos, hogy ezt a napot soha nem fogom elfelejteni – összegzett, s az ő szájából különleges értéke van az efféle kijelentésnek, tekintve, hogy akadt már néhány szép napja pályafutása során.

A péntek már jóval kevésbé ígérkezett tartalmasnak a magyar küldöttség számára, mivel összesen két döntőben voltak érdekeltek honfitársaink.

A sorrendben elsőként csobbanó Gyurta Gergely a 800 méter gyors döntőjében elmaradt legjobbjától, és a 7:55,47 hatodik helyet eredményezett a számára. A csodában reménykedtünk az úszóversenyek királykategóriájában, 100 méter gyorson, amelynek „végjátékában" ott volt az elsősorban kétszázas úszóként jegyzett, nagy formában lévő és nem kevésbé nagy dumás Kozma Dominik. Azonban a kőbányai sprinter Belinben immár harmadik országos rekordja (48,76) „csupán" újabb hatodik helyet ért, de eszünkbe ne jusson fanyalogni: néhány éve mit nem adtunk volna magyar döntősért a „klasszikusban"? Abban a versenyben, amely – tradíciókhoz igazodva – már megint francia sikereket hozott: Florent Manaudou szerezte meg az első helyet Fabien Gilot előtt.

Ezzel együtt a nap emberévé a brit Adrian Peatyt kell választani, mert a férfiak 50 méteres mellúszó-számának középdöntőjében új világcsúcsot (26,62) repesztett. (A két férfi és két nő alkotta vegyes csapatok 4x100 m-es gyorsváltójának Eb-premierjén értelemszerűen Európa-rekordot ért el a 3:25,02-vel győztes olasz staféta.)

A nap embere. Adrian Peaty a világcsúcsa után
A nap embere. Adrian Peaty a világcsúcs után
Michael Dalder / Reuters

A további középdöntők közül Hosszú 1:56,96-ot produkált 200 méter gyorson, és ezzel a 3-as pályát harcolta ki magának másnapra, aztán ugyanő 50 méter háton mártózott egy jót (28,86, 15. hely az összesítésben). A férfiak 200 m-es hátúszásában a két magyart azonos futamba osztották, és két perccel később egyikük sem lehetett elégedetlen: Bernek Péter a második (1:57,41), Balog Gábor a harmadik legjobb eredménnyel (1:57,97) küzdötte be magát a szombati „vizes nyolcasba".

Cseh László azonban a frászt hozta ránk, mert 100 méter pillangón úgy beragadt a rajtnál, mintha odafelé menet kátrányba lépett volna. Az indulásnál összeszedett hátrányt nem is tudta már ledolgozni, és az összesítésben – a győzelemre is esélyesként... – úgy lett nyolcadik, hogy a francia Mehdy Metella hajszálra ugyanannyi időt alatt teljesítette a távot (52,20). A napi program végén tehát úgynevezett szétúszás következett a magyar és a francia között, és nem hiába rágtuk majd' egy percen át a körmünket. Cseh 51,73-mal nyert, és döntőbe jutott.

Halkan jegyzem meg: ennél az időnél csak a lengyel Czerniak úszott jobbat a középdöntőben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.