galéria megtekintése

Bolonyai, nem piskóta

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 19. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Javított a női válogatott, tizenkettes volt a meccs a görögök ellen.

Csepelyi Adrienn
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Margit-szigeten tombol a vízilabdaláz. Ahová csak néz az ember, már déltájban is magyar zászlókat és válogatott játékosok kézjegyével ellátott pólós pólókat talál. A grúz kolléga nemzeti színűre festett karácsonyfadíszekkel és hanyagul odatűzött zászlócskával ékesített tengerészsapkában érkezik a sajtótribünre, hogy megtekintse a hölgyek találkozóit.

A szemközti lelátó narancsszínbe burkolózott, hála a holland drukkereknek, akik – tekintettel a rekkenő hőségre – ezúttal otthon hagyták vastag fürdőköntöseiket, és beruháztak néhány narancskeretes napszemüvegre.

 

A budapesti Európa-bajnokság egyéb tekintetben is vonzó célpont. A kedvesen mosolygó Anna például Oroszországból érkezett önkéntesnek a szigetre, és nem ő az egyetlen külföldi munkaerő: többen vannak itt Lengyelországból is, hogy a lebonyolításban segédkezzenek.

A csütörtöki repülőgép-katasztrófa miatt a pénteki mérkőzések egyperces gyászszünettel kezdődtek, a bejáratnál pedig gyászszalagot vontak a holland zászló köré. A narancsszínű csapat Nagy-Britannia feletti könnyed győzelme néhány pillanatra talán feledtetni tudta a szerencsétlenség borzalmait.

Az olaszok megőrizték magabiztosságukat, és jó kezdésüknek, valamint okos cseréiknek köszönhetően 13:10-re verték az oroszokat.

A közelítő vihar sötét felhői alatt szép számmal gyülekeztek a szurkolók, a dobzenekar pedig eszeveszett tempóban kezdett játszani, s egy megafonnal kiegészülve végig példás alapot biztosított a Merész-lányok számára, akik a negyedik percben Keszthelyi Rita góljával szereztek vezetést emberelőnyben. Ismét Keszthelyi és újabb magyar gól következett, a görög helyzetekben pedig sorra pattantak ki a labdák a parádézó Bolonyai Flóráról vagy a kapufáról.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A másik oldalon viszont Keszthelyi passzát Antal Dóra a hálóba küldte (3:0). A második negyed elején a görög csapat megrázta magát, Manoliudaki és Cukala góljára azonban válasz érkezett Takács Orsolyától, még mielőtt túl fenyegetővé vált volna a helyzet. „Még egy gólt!” – kezdte 4:2-es állásnál skandálni a közönség, meglehet viszont, hogy a görög csapat tagjai közül valakinek magyar nyelvvizsgája van, mert Avramidu faragott az ellenfél hátrányából (4:3).

Hamarosan azonban Kisteleki Dóra gyönyörűen emelte át Kuvdu kapus fölött a labdát, Antal pedig második góljával háromra növelte a magyar előnyt (6:3).

A harmadik szakaszt is góllal nyitották a görögök: Plevritu volt az „elkövető”. Bujka Barbara gólját szabálytalanság miatt nem adták meg a játékvezetők; úgy kell nekik, gondolhatta Bujka, s dobott még egyet, immár kifogástalant (7:4). A nyolcadik gól Czigány Dóra mesterműve volt, s hiába szépített a görög csapatkapitány Rumpeszi, Kisteleki újabb szépségdíjas ejtésével 9:5 állt a nagytáblán.

Bár a negyedik negyed elején a mezőny legjobbjának, Bolonyainak a nevét énekelte a lelátó, a magyar támadásokra sem lehetett panasz. Előbb Antal, majd – pompás összjáték után –Tóth Ildikó góljának örülhetett a publikum, a hajrára pedig megrogytak a görögök, Bujkával sem bírtak a kapu előtt (12:7). A viharfelhők szétoszlottak a végére, s az is kiderült: szinte valamennyi magyar vízilabdázó nevéből remek szurkolói nóta faragható. Az utolsó percben vastapssal ünnepelte a plénum a válogatottat.

Bolonyai Flóra lapunknak így értékelt: „A hollandok elleni vereséget már aznap este kielemeztük, megbeszéltük és lezártuk, a mai eredmény pedig azt mutatja, sikerült is túllépnünk rajta. A formánknak javuló tendenciát kell mutatnia, ezért az edzések mellett nagy hangsúlyt fektetünk a lélektani felkészülésre.” Nos, ha a csapat formája ilyen ütemben javul, akár még a csoportelsőség is meglehet, és hallunk még vastapsot a Hajós Alfréd uszodában. Legközelebb remélhetőleg vasárnap, a két vereséggel álló brit csapat elleni meccsen.

Nők. A csoport: Hollandia–Nagy-Britannia 11:5, Magyarország–Görögország 12:7. Az állás: 1. Hollandia 6 pont, 2. Magyarország 3, 3. Görögország 3, 4. Nagy-Britannia 0.

B csoport: Spanyolország–Franciaország 18:4, Olaszország–Oroszország 13:10. Az állás: 1. Olaszország 6, 2. Spanyolország 3, 3. Oroszország 3, 4. Franciaország 0.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.