galéria megtekintése

Belépés futballcipőben

2 komment

Munkatársainktól

A hamarosan búcsúzó esztendő sportvilágának kiemelkedő egyéniségeit, drámai, felejthetetlen pillanatait idézi fel négy, lapunk által felkért neves szerző. Háromrészes – ma záruló – összeállításunk szubjektív, és a teljesség igénye nélkül készült.

Fortunia

Semmiképpen sem szeretném nyakát szegni annak az össznépi eufóriának, amely labdarúgócsapatunk korszakos diadala után tört ki minálunk, igaz, kormányközeli médiu­maink hathatós segítségével (a magyar–norvég meccset eddig hatszázhuszonöt alkalommal ismételte meg az M4 Sport), mégis valós érzelmeket csatornázva megfelelő irányba. Csak annyit szeretnék megjegyezni, nem az ünneprontás igényével, csupán az objektivitás iránti elkötelezettség jegyében, hogy ilyen piszok szerencsét, mint ami bennünket végig kísért az egész Eb-selejtezősorozat során, még életemben nem láttam.

 

Kezdjük ott, hogy a sajátos lebonyolítási filozófia eredményeként a kontinens államainak csaknem fele jelen lesz a mondott eseményen, így hát a kvalifikációs csoportok harmadik helyezettjeinek is esélyük volt a bejutásra. (Ezért különösen mosolyogtató, amikor arról beszélünk, hogy negyvennégy év után ismét bejutottunk az Európa-bajnokság döntőjébe. A hír igaz, de negyvennégy évvel ezelőtt csupán négy csapatnak adatott ez a dicsőség, most meg huszonnégynek. Ez olyan, mintha azt mondanánk: csaknem fél évszázad után megmásztuk a hegyet. Akkor a Himaláját, most meg a Börzsönyt.) Folytassuk azzal, hogy sikerült a messze leggyengébb csoportba kerülnünk, ott lettünk harmadikok, mindössze két ellenfelet győzve le. Mit tesz isten, a pótselejtezőre is kihúztuk a legharmatosabb riválist: így jutottunk be. S a következő sorsoláson is nekünk állt a zászló: ennél gyengébb csoport nemigen lelhető fel a jövő évi versenyen. A végén még innen is továbbjutunk, tényleg.

De mi lesz aztán? A tizenhat között már valódi futballcsapatok következnek, s bár honfitársaink lelkesek, egységesek, elszántak és a szívüket kiteszik a meggypiros mezért, de futballozni, sajnos, nem nagyon tudnak, tisztesség ne essék szólván. Úgyhogy onnan kezdve olyan szerencsére lesz szükség, akár egy lottó ötöshöz: akkor léphetünk tovább, ha az ellenfél csoportosan kiállíttatja magát, vagy befújja a szél a felszabadításunkat a kapujába, vagy kitör rajta a bubópestisjárvány, és visszalép. Ilyeneket tudok elképzelni. Kérem, ne csóválják a fejüket, a labda gömbölyű, és egyetlen meccsen bármi megtörténhet.

Miért ne merjünk nagyot álmodni?

Más esélyünk úgy sincs.

Jolsvai András

Szippantottak

Három világbajnoki címet nyert a magyar kajak-kenu válogatott Milánóban, és előtte három élversenyzője bukott le a drogteszten kokainfogyasztás miatt. Nem kell azonban megijedni, mindebből nem az következik, hogy ha a 2019-es szegedi vb-n ugyanúgy 12 aranyat szerez a csapat, mint 2006-ban a Maty-éri pályán, akkor a válogatott keret másik felét a honi antidopping-bizottság veszi oltalma alá.

A labda gömbölyű
A labda gömbölyű
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Tudni kell, hogy két versenyző, a korábbi világbajnok Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence nem követett el doppingvétséget, mert nem versenyidőszakban szippantott. Kucsera Gábor világbajnok viszont igen. Ám ez részletkérdés: a versenyzők egyöntetűen elismerték, hogy megtévedtek, de kéretik figyelembe venni, hogy állandó stressz­ben élnek, s valahogyan fel kell oldaniuk az edzésekkel járó monotóniát, nem véletlen, hogy a szövetség se nagyon tudta, miként büntessen úgy, hogy mégse büntessen nagyon. Már-már tudományos jellegű megállapítással egyedül Kucsera edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin szolgált, aki csak annyit mondott versenyzőjéről, hogy

„ha valaki hülye, akkor hülye".

Megtévedt Csipes
Megtévedt Csipes
Mediaworks

A vízen elért teljesítmény és az alkalmi kokainfogyasztás között mindenesetre még senki se mutatott ki szoros korrelációt. A nemzetközi versenyektől és az állami támogatástól erre az évre eltiltott Dombvári például a vb előtti válogatón kétszer is maga mögött hagyta a mezőnyt (Csipes nem próbálkozott), Kucsera viszont nem is várta meg, hogy megtudja, két vagy négy év eltiltást kap-e, december elején bejelentette: a kajakozás helyett dolgozni fog. Értve ezen, hogy családjával részt vesz a kereskedelmi csatornák egyikének Édes élet című műsorában, amely Berki Krisztián volt futballkapust és klubelnököt is oly magasra repítette. Igaz, a hírnév esetleg némi herevasalással jár, viszont az érvényesülés ezen módozatát – a kajak-kenuval ellentétben – se szabály, se doppingelőírás nem tiltja.

Megyesi Gusztáv

Pekingtől Pekingig

Luther Cary 1891-ben Párizsban 10,8 másodpercet futott 100 méteren. Ez volt az első – igaz, nem hitelesített – világcsúcs ebben a számban. Usain Bolt 9,58-cal tartja az aktuális rekordot, vagyis az elmúlt évszázadban – mindent egybevetve, 124 év alatt – 1,22 század másodperccel javult a teljesítmény. Nem egészen másfél másodperces különbségen belül vívta rettenetes csatáit a „klasszikus" táv megannyi nagysága, mint Jesse Owens (10,2), az első 10 másodperces, Armin Hary, az első 10 másodpercen belül futó, Jim Hines (10,9), az első gépi időméréses, Bob Hayes (10,06), aztán Carl Lewis, Asafa Powell, Justin Gatlin és a végén Bolt.

Ment a Bolt
Ment a Bolt
Damir Sagolj / Reuters

A jamaicai sprinter 2008-ban, a pekingi olimpián vált szupersztárrá; azóta összesen hat olimpiai és tizenegy világbajnoki címet nyert. A világ sok százas sprinterbe volt már szerelmes, mindjárt itt egy másik jamaicai: Merlene Ottey. Kilenc érmet nyert az olimpiákon – már 1980-ban, Moszkvában rajthoz állt –, háromszoros világbajnok, 14 vb-érme van. Negyvennégy éves korában még részt vett az athéni olimpián, és elődöntős volt 100 méteren. Majd 2008-ban mindössze két század másodperc hiányzott ahhoz, hogy teljesítse a pekingi olimpiai szintidőt.

Az idén a kínai fővárosban háromszoros vb-aranyérmes Bolt annyiban más, mint elődei, hogy rendíthetetlenül tartja a legyőzhetetlenség képzetét, sőt többnyire hirdeti is. Ez pedig ebben a számban, ahol évszázad alatt egyetlen másodperces a gyorsulás, és ma a világon legalább tíz olyan futó van, aki 10 másodpercen belül rendelésre képes futni, nagyon nehéz. Bolt nem is sokszor kapott ki, igaz, nem is indul sokszor. A legendákat egy idő elteltével unni szokás, és már nemcsak az ellenfelek akarják legyőzni, hanem a közönség is ezt várja. Mintha erre cáfolna Bolt, védi saját maga legyőzhetetlenségét, meg azokét is, akik ezt hinni akarják.

Kovács Zoltán

Csúcs Forma

„Senkinek sem lehet könnyű úgy vezetni, hogy engem lát a visszapillantó tükrében" –

foglalta össze a Forma–1-es évad legfontosabb előzésének hátterét a brit Lewis Hamilton.

Korlátlan úr
Korlátlan úr
Hamad Mohamed / Reuters

Austinban, a biztonsági autó távozásakor az akkor az élen haladó német Nico Rosberg kicsúszott, az üldöző csapattárs, Hamilton az élre állt, s a leintéskor nem csupán futamgyőztesként, hanem már háromszoros világbajnokként adta első interjúját – Elton Johnnak. Előtte azért hozzávágta a másodiknak járó sapkát Rosberghez...

Az egész idény – főleg a kettejük közötti feszült viszony – benne volt ebben. Abban mindenki előre egyetértett, hogy a Mercedest megszorítani sem lehet majd; a fő kérdés nem az volt, ki nyeri a konstruktőri vb-címet, hanem az, hogy ki lesz a pilóták legjobbja. Bár az elsőség sorsa szakadó esőben dőlt el, nézzük a száraz tényeket! A Mercedes a 19 futamból 16-szor nyert (Hamiltont tíz, Rosberget hat alkalommal intette le először a kockás zászló, igaz, a német háromszor azután nyert, hogy a brit már világbajnok lett). Tizenkétszer kettős győzelmet aratott a team, 18-szor a csapat tagjaié volt az első rajtkocka. Hamilton 17-szer dobogóra állt, csak Szingapúrban esett ki, és a Hungaroringen ragadt a hatodik helyen. Eredményessége mellett néha az írott és íratlan szabályokat semmibe vevő agresszív vezetési stílusa is ront osztatlan népszerűségi indexén, de Sennát vagy Schumachert sem imádta mindenki.

Szerelői szerint most vált érett versenyzővé, noha már 2008-ban, huszonhárom évesen világbajnok lett. Kilenc versenyévadja során nyolcszor jobb eredményt ért el, mint az ugyanolyan kocsival menő csapattársa (akik közül Alonso vagy Button világbajnok volt). Feje hideg, szíve forró, volt már barátnője Miss Anglia, Miss Finnország és Miss Grenada is. (Amúgy olyan gyakran cserél barátnőt, mint néhány versenyzőtársa kereket.)

Az idén nyáron, amíg a többiek­ teszteltek, ő Barbadoson riszált Rhiannával. A Djokovics–Federer wimbledoni döntőre meghívták a királyi páholyba; el is ment egy csiricsáré ingben, zakó, nyakkendő és elegáns cipő nélkül, aztán csodálkozott, hogy nem engedték be. Együtt ebédelt II. Erzsébettel, szerinte a királynő „jó fej", őfelsége viszont úgy véli, Hamilton nem ismeri eléggé az etikettet. Hatvannyolc kilója és 174 centije ellenére Mexikóban pankrátorkodott... Folytassuk?

Inkább hagyatkozzunk David Coulthardra. Ő úgy fogalmazott: Lewis végre megtalálta önmagát, nem akar annak mutatkozni, ami valójában nem ő. Vele együtt most már tíz olyan pilótája van a Forma–1 történetének, aki legalább három világbajnoki címet nyert. Ha így megy, jövőre bekerülhet a négyszeresek közé, ahová csupán Schumacher, Fangio, Prost és Vettel tartozik.

Hajdú B. István

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.