galéria megtekintése

„Sokkal gyorsabb, agresszívabb a játék”

1 komment


Őri B. Péter

A magyar férfi kosárlabdacsapatoknak az Euroliga Makó–Jeruzsálem távolságra van, éppen ezért nagy szó, hogy egy hazai játékos az idei sorozatban együttese meghatározó alakja. Hanga Ádám, a spanyol Laboral Kutxa Vitoria 201 centiméter magas dobó-hátvédje interjút adott lapunknak.

– Csütörtök késő este, az Euroliga csoportmeccseinek utolsó fordulójában a német Bamberg otthonában 89:69-re kikaptak, így a második helyet szerezték meg. Gondolom, a vereség ellenére sem volt különösebben nagy a szomorúság...

– Küzdöttünk, de ezúttal az ellenfél jobban játszott. Már a ­találkozó előtt biztos volt, hogy bejutunk a nyolc közé, és mindenképpen pályaelőnnyel kezdjük a negyeddöntőt. Második helyezettként a másik csoport harmadikjával, a Panathinaikosz együttesével találkozunk. A CSZKA Moszkva előzött meg bennünket, ellenkező esetben a Crvena Zvezda következett volna. Mindkét együttes nagyon jó, a közönségük pokoli hangulatot teremt, de úgy érzem, a három győztes meccsig tartó párharcban van esélyünk a Final Fourba kerülésre.

– Tavaly szeptemberben, a sorozat kezdetekor kevesen gondolták, hogy másodikok lesznek a halálcsoportban.

– Valóban nem mi voltunk az esélyesek, hiszen a nyolcak között szerepelt – a többi közt – a Barcelona, a Real Madrid, a CSZKA Moszkva, az Olimpiakosz, a Zalgiris Kaunas ­csapata.

– Minek köszönhető a siker?

 

– Velimir Perasovics edző ­kitűnő szakember, nagyon jól összerakta a csapatot. Lelkileg is erősek vagyunk, tudunk küzdeni egymásért. Ennek eredménye, hogy a Barcelonát és a Real Madridot oda-vissza, míg a CSZKA Moszkvát hazai pályán legyőztük.

– A statisztikai adatok alapján csütörtökön csapata harmadik legjobb ­játékosa volt, és az Euroligában rendre kiemelték a teljesítményét. Melyik meccsére emlékszik a legszívesebben?

– Nem szeretnék egyet kiragadni. Szerencsére hosszan tartó sérülésem már a múlté. Mind a tizennégy csoporttalálkozón kezdő voltam, meccsenként húsz-harminc percet játszottam, Bambergben az egész mezőnyből a legtöbbet, harmincötöt, s nemcsak a védekezés, hanem a támadás is jól ment. Nagy élmény otthon tizenkét-tizenötezer néző előtt pályára lépni, több izgalmas, hosszabbításos meccsen szerepelni. Remekül érzem magam Vitoriában, ahol a kosarasok népszerűbbek a másodosztályban szereplő helyi futballistáknál. Szerződésem még egy évig tart, de egyelőre nem a jövővel foglalkozom: a kupa és a bajnokság a fontos, az utóbbiban a negyedik helyen állunk. Most nehezebb időszak következik, április tizenharmadikától két hét alatt hét meccs vár ránk.

Hanga (8), aki a bambergi meccsen is jól játszott, Ziszisszel küzd
Hans-Peter Bader / MTI/EPA

– Ez ugyan még odébb van: a kora őszi ­Eb-selejtezőkön számít önre Ivkovics kapitány.

– Két év után térek vissza a válogatottba. Nem lesz könnyű dolgunk, de jó volna a nemzeti csapattal is sikeres lenni.

– Mi a legnagyobb különbség a spanyol és a magyar kosárlabda között?

– Bár régen játszottam otthon, itt sokkal gyorsabb, agresszívabb a játék, és taktikailag sokkal felkészültebbek a csapatok.

Előttem az utódom

Nem Hanga Ádám az első magyar kosaras a baszk együttesben. Három esztendeig ott szerepelt Dávid Kornél, az eddigi egyetlen hazai NBA-játékos is. „Nagyon szép em­lékeim vannak arról az időszakról. Különösen 2005-re gondolok szívesen vissza. Megnyertük a Spanyol Kupát, a Szuper Kupát, a bajnokságban és az Euro­ligában másodikok lettünk. A Final Fourban legyőztük a házigazda ­CSZKA Moszkvát, a döntőben viszont kikaptunk a Maccabi Tel-Avivtól. Ádám pályafutását figyelemmel kísérem; örülök, hogy ilyen jól játszik, és remélem, csa­patával minimum utánoz engem az Euroligában."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.