galéria megtekintése

Európa-bajnokság: baki miatt bukták jegyüket a drukkerek

– Nyertem jegyet a sorsoláson, de a bankom elutasította a tranzakciót, így mégsem nyertem – háborgott az egyik fórumban István. Így nem érdemes repülőjegyet keresnie, nem nézheti a magyar válogatottat élőben az Eb-n. Hozzá hasonló felháborodott szurkolókkal vannak tele az internetes fórumok, az elkeseredett szurkolók a beszámolók szerint nagy többségében az OTP ügyfelei.


Az óriási érdeklődésre való tekintettel az UEFA sorsolással dönti el, ki kaphat jegyet a nyári Európa-bajnokságra. Első körben január 18-ig lehetett jegyet igényelni, a szerencsések csütörtökön értesülhettek arról, hogy az UEFA levonta tőlük, esetleg zárolta számlájukon megnyert jegyeik árát. A kevésbé szerencséseket péntek reggel e-mailben értesítették arról, hogy nem nyertek.

 

Az már a jegyigényléskor tudható volt: a kisorsolt szurkolók ténylegesen csak akkor juthatnak jegyhez, ha az UEFA levonta a kártyájukról a jegyek árát. Az európai szervezet csak egyszer próbálkozik, így akinél meghiúsul a tranzakció – például a napi limit miatt nem vonható le a jegyek ára – az bizony elveszíti belépőit. Az OTP ügyfeleinek harminc százaléka járt így: ők hibás kártyaszámot vagy lejárt kártyaadatokat adtak meg, kevés volt a fedezet vagy alacsony a napi limit a számlájukon – közölte a bank.

Hat százalékuk esetében azonban az UEFA technikai okból nem tudta végrehajtani a terhelést – közölte kérdésünkre az OTP kommunikációs osztálya. Arról nem szól a fáma, pontosan kinek a készülékében volt a hiba, a pénzintézet mindenesetre elnézést kér a kellemetlenségért, és mindent elkövet annak érdekében, hogy az UEFA-val együttműködve, partnere, az MLSZ segítségével megoldja a problémát – tette hozzá az illetékes. Kérdés, van-e mód arra, hogy a pórul járt drukkerek új tiketteket kapjanak. A jegyértékesítés nem zárult le: a következő körben azok is kaphatnak belépőket, akiknek most nem kedvezett a szerencse, s az UEFA honlapján szurkolói börze is lesz, ahol cserélgethetnek a drukkerek.

Sokan csak messziről csodálhatják a lyoni stadiont
Sokan csak messziről csodálhatják a lyoni stadiont
Reuters

Az ilyen technikai problémák leginkább valamilyen informatikai rendszerhibát vagy biztonsági problémát jelentenek. A bankok tranzakciókat engedélyező rendszereibe ugyanis számos védelmi rendszer van beépítve, melyek feladata a gyanús tranzakciók kiszűrése. S lehet gyanús az is, ha egy elfogadóhelyről hirtelen tranzakciók tömege fut be egy bankhoz, de akár az is, ha egy rövid időn belül tömegével érkeznek az azonos összegűek.

Az ügy kapcsán mindenesetre az is kiderült, hogy az UEFA rendszere meglehetősen primitív: egy próbatranzakcióval ellenőrizhette volna az igényléskor, hogy a drukker jó kártyaadatokat adott meg – ez teljesen bevett szokás a netes vásárlások terén. Sőt, egy körültekintően fejlesztett rendszer a terhelést megelőző napon értesíthette volna a regisztrált drukkereket, hogy „holnap vonjuk le a pénzt, gondoskodj arról, hogy legyen a kártyádon elég pénz, és ha szükséges, állítsd át a vásárlási limitet!”

De arra is lett volna mód, hogy a nemzetközi kártyatársaságokkal konzultálva megoldják, hogy a banki informatikai rendszerek ne tekintsék gyanúsnak az ilyen tranzakciókat. Az MLSZ lapunkkal azt közölte: az UEFA tájékoztatása szerint a magyar tranzakciók kimondottan jó arányban voltak sikeresek. Ez persze bizonyára nem nyugtatja meg azokat, akik jegy nélkül maradtak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.