galéria megtekintése

Az NB III-ig zuhan a Győri ETO a Quaestor miatt

4 komment

NOL

A csődeljárás alatt álló Quaestor-botrány miatt csődbe jutott futballcsapat szerdán jelenti be, hogy a következő szezontól harmadosztályban folytatja – értesült a Bors.

A lap hétfői cikke szerint az ETO és a győri városvezetés is belátta, hogy Tarsoly Csaba Quaestor-vezér kiszállásával a professzionális futball fenntarthatatlan, és emiatt a csapat sem az NB I-es, sem az NB II-es szereplésre nem adott be licenszkérelmet. Domanyik Eszter, a győri polgármesteri hivatal kommunikációért felelős vezetője a Bors kérdésére csak annyit ismert el, hogy szerdán bejelentés várható, a tartalmáról azonban semmit nem árult el.

Korábban Borkai Zsolt győri polgármester és MOB-elnök úgy nyilatkozott, próbálják megmenteni a 2013-as bajnok csapatot – a terv az volt, hogy a Rába ETO önálló futsalcsapatát működtető kft.-be viszik át a játékosokat és az indulási jogot, a százmilliós tartozást pedig hátrahagyják –, de ez kútba esett, mert nem találtak Tarsolyhoz mérhető befektetőt.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

 

A Győri ETO 2013-ban hatalmas fölénnyel nyerte a bajnokságot, és tavaly is csak rosszabb gólkülönbséggel szorult a második helyre. Most a csődeljárás keretében a Győri ETO stadionját és az ETO Parkot is lefoglalták, a meccseket itt fogják tartani. A kormány április 3-án stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a csődeljárás alatt lévő Győri Eto FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot és az ugyancsak csődeljárás alatt lévő ETO PARK Korlátolt Felelősségű Társaságot.

Ami azokat illeti, akik az ETO helyét elfoglalhatják, hat fordulóval a vége előtt az NB II élmezőnye így néz ki: 1. Vasas 50 pont, 2. Gyirmót FC Győr 48, 3. Békéscsaba 45, 4. Mezőkövesd 44. Alapesetben az első kettő jut fel az NB I-be, ahonnan kiesik a 15. és 16. helyezett. Amennyiben az NB I első 14 helyezettje közül valaki nem tud indulni az első osztályban, akkor a másodosztályból három csapat jut fel. Ha az NB I-ben netán két csapat indulása válik lehetetlenné, akkor bent marad a 15. helyezett. Ha három csapat nem tud indulni, feljut az NB II negyedike is. Ha négy, akkor a 16. helyezett sem esik ki.

Jelenleg a Győrön kívül a Pécs és a Pápa anyagi helyzete is kétséges, így előfordulhat, hogy az NB II-ből nem kettő, még csak nem is három, hanem akár négy csapat is feljuthat.

A Vasas mindenképpen fel szeretne kerülni – de pályája hosszabb távon nem alkalmas első osztályú mérkőzésekre. Ígérete van Orbán Viktortól egy új stadionra, de a munkálatok megkezdéséről egyelőre nincs hír. A Gyirmót korábban már kétszer is majdnem felkerült az NB I-be, ha most sikerül, játszhat az ETO Parkban, de épül az új, kisebb stadionja is.

A Békéscsaba anyagi helyzete nem feltétlenül ideális az NB I-re, a város eddig is súlyos áldozatokat hozott, nem biztos, hogy tud további terhet vállalni.

Mezőkövesden van új stadion – és ősztől itt fog játszani a Diósgyőr is, ahol szintén új stadiont építenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.