galéria megtekintése

Atletico, Real: stop!

0 komment


Bodnár Zalán

A Real Madrid és az Atletico Madrid azzal a céllal vágott neki a spanyol futball-liga jelenlegi idényének, hogy utoléri az előző évadban mindent elhódító Barcelonát. Ám gyanítjuk, a fővárosi egyesületek a futballsikerekben akarták követni a Barcelonát, véletlenül sem bűnhődni akartak a katalánokhoz hason­lóan.

Pedig mindketten beleléptek abba a folyóba, amelyben a Barcelonának is nemrég megfázott már a lába: a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA kizárta a következő két átigazolási időszakból a Realt és az Atleticót is, vagyis 2016 nyarán és 2017 januárjában egyik klub sem szerződtethet új játékosokat. Pontosabban: szerződtethet, de azok csak a 2017–2018-as idényben léphetnek először pályára.

A Barcelona hívei a klubjukat 2014 végén sújtó, szintén két átigazolási időszakból való kizárással járó ítélet óta előszeretettel hangoztatták, hogy a madridi együttesek „egyenlőbbek” a többieknél, ám most bebizonyosodott: ugyanazokért a vétkekért ugyanazok a büntetések járnak a Prado ­múzeum városában is. A szankciók hátterében ugyanis ezúttal is ugyanaz áll, mint anno a Barca esetében: a klubok megsértették a 18 éven aluli labdarúgók szerződtetéséről szóló szabály 19. pontját. Ezen pont alapján fiatalkorú játékosok külföldi átigazolása csak három, a szabályzatban körülírt feltétel teljesülése mellett mehet végbe.

Martin Ödegaard 16 évesen lett a Real játékosa
Martin Ödegaard 16 évesen lett a Real játékosa
Andrea Comas / Reuters

 

És mi ez a három lehetséges kiskapu? Az egyik, hogy a fiatalkorú játékos szülei a szerződtető klub országába költöznek, a futballhoz nem köthető okból. Ezt rendszeresen kijátsszák azzal a klubok, hogy a gyerek szüleinek ténylegesen vagy papíron intéznek valamilyen polgári munkahelyet. A másik kitétel arról szól, hogy Európában az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség területéről származó játékosok esetében nem 18, hanem 16 év az alsó korhatár, amennyiben a klub vállalja, hogy iskolai lehetőséget biztosít a fiatal játékosnak. A harmadik – miszerint engedélyezett az átigazolás 18 éves kor alatt is, amennyiben a labdarúgó nem él 50 kilométernél távolabb az államhatártól és a fogadóklub sincs távolabb 50 kilométernél ugyanezen határ másik oldalán – földrajzi okból nem érintheti a madridi klubokat. Tehát a ­Realt és az Atleticót most azon kapták, hogy az első két kitétel valamelyikével trükköztek.

Az eltiltás mellett a piros-fehéreket 900, míg a „királyiakat” 360 ezer svájci frankra is megbüntette a ­FIFA. A jelenlegi játékosok természetesen a tilalmi időszak idején is elszerződhetnek máshová, mint ahogy a klubok is visszarendelhetik azokat a játékosaikat, akiket kölcsönbe adtak oda más csapatoknak.

Az persze gyanítható, hogy nem csak a három spanyol óriásnál élnek vissza rendszeresen a transzferszabályokkal, inkább az a csoda, hogy a FIFA illetékeseinek nem szúrja ki a szemét: a nemzetközi átigazolási ­piac sokszor leginkább gyerekkereskedő rabszolgapiacra hasonlít. Korábban, 2009-ben például a Chelsea-t is vizsgálták Gaël Kakuta szerződtetése miatt, de a londoniakat akkor bizonyíték hiányában felmentette a nemzetközi Sportdöntőbíróság, a CAS. Az a CAS, amely ugyanakkor a Barcelonát nem húzta ki a csávából, és ezek után a madridiak is halványan reménykedhetnek abban, hogy van értelme fellebbezniük.

Hacsak tényleg nem egyenlőbbek az egyenlőknél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.