galéria megtekintése

A buzizás jótékony mellékhatása

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 08. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

A múlt heti tisztújító közgyűlésen Csányi Sándor elnök arról is beszélt, hogy a fegyelmi bizottság kiszabott büntetései miatt sokan kritizálják az MLSZ-t. A testület a szidalmazó szurkolói rigmusokért – ezek célpontja az ellenfél, illetve a szövetség – hétről hétre több százezer forintos szankcióval sújtja a klubokat. A befolyt pénz azonban jótékony célt szolgál.

A drukkerek és a klubok azt kifogásolják, hogy túlzottan érzékeny az MLSZ. Csányi kijelentette: „A szövetség ebben a kérdésben kész a párbeszédre egy hatékonyabb rendszer bevezetéséről.”

„Támogató” transzparens
„Támogató” transzparens
Cerkl Gábor / Nemzeti Sport

Azon lehet vitatkozni, hogy például a nem különösebben veretes „B...i MLSZ!” refrénért – a szólásszabadságot is figyelembe véve – jár-e büntetés, és ha igen, nem túl magas-e a pénzbírság, de tudni kell: a szövetség a befolyó összegeket nem saját célra fordítja.

 

Az MLSZ három évvel ezelőtt hozta létre a Focisegély Alapítványt, melynek révén a szociálisan, illetve egészségügyi okok miatt támogatásra szoruló korábbi labdarúgókat segíti. A kuratórium elnöke Ihász Kálmán, a Vasas Eb-bronz- és olimpiai aranyérmes, négyszeres bajnok futballistája, tagjai pedig: Garaba Imre, a Honvéd 82-szeres válogatott, négyszeres bajnok játékosa, Faragó Richard, a Sport Tv műsorvezető kommentátora, valamint dr. Borbély Zoltán ügyvéd, aki nemrégiben még a labdarúgó-szövetség jogi irodáját vezette.

– Nagyon sokan fordultak a szövetséghez levélben, hogy X. Y. futballista milyen nehéz helyzetbe került. Egyúttal azt kérdezték: az MLSZ tud-e valamilyen módon segíteni? Innen jött az ötlet – mondja Borbély. – Az első segélyeket az akkor beteg Dzurják József és Törőcsik András kapta. Nagyon sok korábbi labdarúgó küzd gerinc- vagy térdproblémával. Többen olyan országrészben laknak, ahol valamikor virágzott a labdarúgás, de mára – a terület gazdasági elmaradottsága miatt – kevés a munkalehetőség, s nem elég, hogy a futball amúgy is általánosan romlik, e térségekben a játék már csak alacsonyabb osztályokban zajlik. Ennélfogva a Komlón, Ózdon vagy Salgótarjánban élő régebbi játékosok is mind rosszabb körülmények közé kerültek.

A támogatottak rendszerint egyszeri segélyt – nettó 350 ezer forintot – kapnak. Az alapítvány tevékenységét sokan segítik azzal, hogy felhívják a figyelmet a rászorulókra. Feltűnő szociálisan érzékenységet mutat például Nagy Antal, a mindmáig utolsó magyar vb-résztvevő magyar válogatott, az 1986-os együttes csapatkapitánya vagy Katzirz Béla, a korábbi, szintén válogatott pécsi kapus, aki ma már ügyvédként dolgozik.

– Eddig csaknem száz korábbi labdarúgó gondjain tudtunk enyhíteni. Köztük van az újpestiek élő legendája, Zámbó Sándor – folytatja Borbély. – Még a hetvenes években, egy nemzetközi kupameccsen eltalálta a fülét a sáros labda. Azóta egyre romlott a hallása, a szemüvegszárában volt a fülhallgatója. Segítségünkkel eljutott dr. Horvai Gézához, a Szent Imre Kórház osztályvezető főorvosához. Ma már egyre jobban hall. Ez azért nagyon fontos, mert még hetvenévesen is gyerekekkel foglalkozik, és nem mindig értette, ha szóltak hozzá.

Előfordult, hogy valaki kétszer-háromszor is kapott segélyt, igaz, a 350 ezernél kisebb összeget. A támogatottak körében nincs korhatár. Rakaczki Bencét, a leukémiában nagyon fiatalon elhunyt diósgyőri kapust is segítette az alapítvány, amelynek kuratóriuma háromhavonta dönt a segélyezésről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.