galéria megtekintése

Aszfaltról az Aquaparkba?

0 komment


Csepelyi Adrienn

„Ha az időmérő helyett szombaton kiugranának strandolni a közeli Aquaparkba, a futamon akkor is nyerhetnének" – ironizált a Mercedes és a Red Bull motorjai közti idei különbségen Sebastian Vettel. Ehhez képest a második szabadedzésen szorosan ott autózott Hamilton és Rosberg nyomában.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Ahogyan az lenni szokott, a huszonkilencedik magyar nagydíj előtt a sajtó kiengedte a szellemet a palackból: mindenki az átigazolási pletykákon csámcsogott. Hamilton – bár még 18 hónap van hátra a szerződéséből – minél előbb szeretne hosszabbítani. Meglehet, ebbe a nagy sietségbe vegyül némi erődemonstráció is a második számú pilótával, Nico Rosberggel szemben, aki nem csupán a pályán szeretne az élre törni, de a csapathierarchiában is. Toto Wolff, a Mercedes motorsportfőnöke elárulta: már folynak a tárgyalások Hamiltonnal. A mintegy 70 millió angol fontos, hároméves szerződés átfutási idejét gyaníthatóan nagyban meggyorsítaná, ha a brit versenyző – szokásához hűen – remekelne a Hungaroringen.

A mogyoródi futam után egyhónapos szünet következik a Formula–1-es sorozatban, a nézők közül azonban sokan láthatóan már pénteken megkezdték a vakációjukat, kifejezetten a Magyar Nagydíjra időzítve. Noha az osztrák Grand Prix visszatérte némileg érezhető a jegyeladásokon, a főbejáratnál már péntek délelőtt is Alonso feliratú spanyol lobogókba burkolózott szurkolóhölgyek grasszáltak. A tribünökre tekintve pedig azt nyugtázhattuk, hogy a brit és finn zászlóárusoknak is van mit a tejbe aprítaniuk.

 

Mivel Hamilton („köszönhetően" a hockenheimi balesete nyomán még mindig hasogató hátának) és a két keréken a jelek szerint kevésbé magabiztos Rosberg megúszta a Mercedes „tömegbalesetét" – egy csapatépítőnek induló biciklitúra során az istálló több tagja is össze-vissza törte magát –, semmi sem akadályozhatta meg, hogy a páros újból megmutassa, az idén nehéz vele konkurálni. Miként az sejthető volt, az első szabadedzésen a brit futotta a leggyorsabb kört. Szorosan a nyomában volt Rosberg, aki után Kimi Räikkönen, Fernando Alonso és Vettel sorakozott fel.

Szász Kitti világ- és Európa-bajnok freestyle-osnak talán Rosberggel kellett volna kezdenie a Vettel, Ricciardo kettős helyett, amikor arra adta a fejét, hogy autóversenyzőket tanít labdazsonglőrködni. A pénteki második szabadedzés előtt ugyanis a paddockban rögtönzött lábteniszverseny alkalmával kiderült: a német pilóta még félig leeresztett overallban is egészen ügyesen bánik a labdával. A könnyed dekázgatást azonban hamarosan ismét felváltotta a motorzúgás.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A második szabadedzésre 54 fokosra melegedett az aszfalt, minimális szellő lengedezett csak, így a hockenheimihez hasonló körülmények között indulhattak a zömében immár a lágy gumikeverékekkel felszerelkezett pilóták. Grosjean autójából már a délelőtti edzésen is szivárgott a hűtővíz, s a második felvonáson is komolyabb gondjai akadtak vele, bár végül visszatért a pályára.

Meglehetősen sokat hibáztak a pilóták: Felipe Massa például megpördült (jelezte is, hogy valami nem stimmel az autója hátsó részével), Hamilton kisodródott, igaz, ő ezzel együtt is hamarosan az élre állt Rosberg előtt. Ott is maradt: a két Mercedes után Vettel futott be a harmadik helyen, mögötte pedig Alonso, Magnussen és Räikkönen következett. Még ha a Mercedeseket igazán megszorongatnia egyiküknek sem sikerült is, a konstruktőri pontversenyt vezető istálló pilótái vélhetően nem az Aquaparkot választják majd a ma délutáni edzés helyett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.