galéria megtekintése

Assziszt Lukasenkónak

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 09. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

A osztály Nyitány a legjobbak vb-jén, amelyet Minszk két luxuscsarnokában rendeznek

Ha 2009-ben kicsit erősebb a magyar lobbi, továbbá ha – meggyőzés gyanánt – az éppen zajló zürichi vb-n is bemutat néhány bravúrt az akkor Pat Cortina dirigálta, a B osztályból egy évvel korábban (bomba meglepetésre) az élvonalba jutó válogatott, akkor most alighanem a budapesti, nem pedig a minszki A csoportos világbajnokságra készülődne a hokisport.

Bölény, buli Minszkben
Bölény, buli Minszkben
Sergei Gapon / MTI

De a ma kezdődő sportági csúcsesemény rendezési jogát végül is Fehéroroszország kapta, s bár a Nemzetközi Jégkorong Szövetség a döntés meghozatala óta bírálatok kereszttüzében védi a mundér becsületét, B terv annak ellenére sem vetődött fel, hogy Alekszandr Lukasenko rezsimje legföljebb szemlesütve tolerálható (ha egyáltalán...) Svédországtól Kanadáig.

 

A hokibarát – sőt rendszeresen korcsolyát csatoló és ütőt ragadó – államfő mindenesetre komoly arénaépítési projektbe fogott, az utóbbi négy évben a fővárosban fölhúzatott két ultramodern jégcsarnokot; az egyikben tizenhatezren, a másikban kilenc és fél ezren férnek el.

Meg persze annak a tizenhat csapatnak a játékosai, amely május 25-ig eldönti egymás közt, „ki a jobb”. Az esélylatolgatóknak ezúttal sincs könnyű dolguk, mert az elit hatos (Kanada, Svédország, Oroszország, Csehország, Finnország, Egyesült Államok) tagjai közül most is befuthat szinte bármelyik. De árnyalatnyi különbségek azért akadnak az oddsaik között.

A Szocsiban rendezett téli olimpia nem volt olyan régen, hogy ne emlékeznénk rá: Kanada – a döntőben Svédország együttesét 3:0-ra elpáholva – szerezte meg az aranyérmet, s a tengerentúliak a vb-n is favoritok.

Ráadásul a nagy számok törvénye alapján most már világbajnokságon is oda kell érnie a juharleveles társaságnak, amely a legutóbbi négy nagy sportági eseményről érem nélkül távozott.

Jaromir Jagr
Jaromir Jagr
Reuters

Ám a kérdések kérdése természetesen – mint a jégkorong vb-k előtt mindig – ezúttal is az: a legkiválóbbak vajon milyen kerettel vághatnak neki az elkövetkező két és fél hétnek? Az észak-amerikai profiliga a főcsoport-elődöntőknél tart (vagyis még nyolc gárda van versenyben a Stanley Kupáért), s az már biztos, hogy a legnagyobb sztár, Alekszandr Ovecskin „szabadságot” kap klubjától,mert a Washington Capitals elbúcsúzott a sorozattól.

Az oroszok tehát fellélegezhetnek, de szükségük is van némi önbizalomra, mert az olimpián annak ellenére leszerepeltek, hogy hazai környezetben léphettek fel. A finnek ellen 3:1-re elvesztett negyeddöntő csalódását alighanem csupán a világbajnoki cím feledtethetné, de a dobogó tetejére igyekvők között nagy a tülekedés.

Az ötkarikás játékokon második svédek, a már emlegetett kanadaiak vagy a mindig veszélyes csehek is a kandidálók közé tartoznak, ráadásul ez utóbbi két együttes is elbüszkélkedhet azzal, hogy Ovecskinhez mérhető klasszisa van.

Igaz, a cseh Jaromir Jagr és a kanadai Nathan MacKinnon más-más generáció tagja, olyannyira, hogy a New Jersey Devils negyvenkét éves európai támadójának bőven a fia lehetne a Colorado Avalanche-ben játszó, tizenkilenc esztendős, reményteljes csatárkolléga...

Nathan MacKinnon
Nathan MacKinnon
Brian Snyder / Reuters

A világbajnokságot egyébként –miképpen tavaly – két nyolccsapatos csoportban kezdik a résztvevők, s a teljes körmérkőzés után az első négy helyezettek keresztbejátszással folytatják a negyeddöntőben. A nyolcasok sereghajtói jövőre a magyar válogatottal egy mezőnyben, a másodosztályban játszanak.

Mondhatnánk, hogy számunkra ők a legérdekesebbek, de ki hinné ezt el nekünk, akik tűkön ülve várjuk a hoki-vébéket évről évre? Azóta, hogy Vitray meg idősebb Knézy már-már szakértővé avatott bennünket...

A csoport: Svédország, Csehország, Kanada, Szlovákia, Norvégia, Dánia, Franciaország, Olaszország. B csoport: Finnország, Oroszország, Egyesült Államok, Svájc, Németország, Lettország, Fehéroroszország, Kazahsztán.

Tíz év érmesei

2004: 1. Kanada, 2. Svédország, 3. Egyesült Államok.

2005: 1. Csehország, 2. Kanada, 3. Oroszország.

2006: 1. Svédország, 2. Csehország, 3. Finnország.

2007: 1. Kanada, 2. Finnország, 3. Oroszország.

2008: 1. Oroszország, 2. Kanada, 3. Finnország.

2009: 1. Oroszország, 2. Kanada, 3. Svédország.

2010: 1. Csehország, 2. Oroszország, 3. Svédország.

2011: 1. Finnország, 2. Svédország, Csehország.

2012: 1. Oroszország, 2. Szlovákia, 3. Csehország.

2013: 1. Svédország, 2. Svájc, 3. Egyesült Államok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.