galéria megtekintése

Aranycsapat–aranyember 4:2

0 komment


Révész Sándor

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság nagydöntőjének hatodik mérkőzésén az oaklandi Golden State Warriors idegenben legyőzte a Cleveland Cavalierst, ezzel 4:2-re megnyerte a párharcot. A tartalékos Cavsben az aranyember LeBron James kevés volt az aranycsapattal szemben.

A Golden State Warriors 105:97-re megnyerte az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság nagydöntőjének hatodik meccsét, az összesítésben 4:2-re legyőzte a Cleveland Cavalierst, és negyven év után ismét elhódította a bajnoki címet. Két iszonyúan sikeréhes csapat hatalmas párharcot vívott, amely még hatalmasabb lehetett volna, ha a Clevelandet nem veri ennyire a balsors.

Az oaklandi Warriors csaknem két évtizeden át a Nyugati főcsoport pofozógépe volt. Aztán a szent teheneket – a szurkolótábor dühével dacolva – nagy bátran oldalba rúgták, a legnagyobbak közé érő irányítójuk, Stephen Curry köré új együttest építettek, és három évad alatt feljutottak a csúcsra. Az előző kettőben is ők játszották a legszínesebb kosárlabdát, de egy zseniá­lis újonc edző kellett hozzá, hogy olyan változatos taktikai repertoárjuk legyen, olyan érzékenyen és rugalmasan reagáljanak ellenfeleik sajátosságaira és húzásaira, mint az idén. Egészen ritka tünemény, hogy egy kreatív, gyors, alacsony szerkezetű csapat egyszersmind annyira fegyelmezett, stabil, kiegyensúlyozott, mint ez a Warriors. A tréner Steve Kerr játékosként öt bajnokságot nyert, ­Michael Jordan csapattársa volt a Chicago Bullsban, aztán pedig a nagy mágus, Gregg Popovich tanítványa San Antonióban.

A GSW minden idők harmadik legjobb NBA-szezonját futotta 83 győzelemmel és 20 vereséggel – ennél különbet Jordan Bullsa is csak két évadban produkált –, Curry pedig az alapszakasz MVP-je, legértékesebb játékosa lett.

 

A szezon előtt megírtuk, kiket tartanak az NBA honlapján szavazók a legesélyesebbnek. A Warriors sehol nem volt. A Clevelandre szavaztak a legtöbben, mert LeBron James visszatért oda, s megígérte a városnak, melynek fél évszázada, amerikaifutball-csapata 1964-es győzelme óta Észak-Amerika egyik nagy bajnokságában sem volt bajnoka, hogy vele most majd megtörik az átok. Egye­lőre nem tört meg.

Iguadala a helyzet magaslatán, Curry a nézőtérről figyel. James hatodszor szerepelt a döntőben, de negyedszer nem ünnepelhetett
Iguodala a helyzet magaslatán, Curry a nézőtérről figyel. James hatodszor szerepelt a nagydöntőben, de negyedszer nem ünnepelhetett
David Richard / USA Today Sports / Reuters

Ellenkezőleg. Ritka, hogy egy társaság úgy el legyen átkozva, ahogyan az idén a Cavs. ­Clevelandben új csapatot építettek James köré. Európából hoztak egy sikeredzőt, aki a Maccabival Európa Kupát, korábban az orosz válogatottal Európa-bajnokságot nyert. Fél évig tartott, amíg David Blatt összerakta az együttest. A bajnokság első felében a meccseik felét elvesztették. Januártól viszont beindult a gépezet, 43 mérkőzésből 34-en győztek, felzárkóztak az alapszakasz második helyére az Atlanta mögé, melyet aztán 4:0-lal kisöpörtek a főcsoportdöntőben. Hónapokon át ők játszották a leghatékonyabb támadójátékot az NBA-ben.

Ám a bajnokságot eldöntő meccsekre James mellől elfogyott a ­csapat.

Az eredeti kezdőötösből hárman estek ki. Három kulcsjátékos. Anderson Varejao már régen, Kevin Love a play-off előtt, Kyrie Irving a döntő elején. Ha a Cavs ugyanúgy a legjobbjaival állhatott volna ki, mint a Warriors, alighanem minden idők legszebb és legizgalmasabb döntőinek egyikét láthattuk volna. Így viszont James és Blatt kvázi B csapattal, hullámzó teljesítményű játékosokkal, nagyon rövid cserepaddal állt ki a Warriors ellen, és így tanúsított heroikus ellenállást. Blatt a maradékból is olyan védelmet szervezett, amellyel Cur­ryék örömkosárlabdájából kivették a jókedvet. James pedig vitte a vállán az együttest, ameddig és amennyire bírta. Zsinórban ötödször, összesen hatodszor játszott vezéregyéniségként nagydöntőt, és az idén is fantasztikus számokat produkált. ­Michael Jordant leszámítva senki nem mérhető hozzá.

A hat összecsapásból öt szoros volt. Az első kettő a hosszabbításban dőlt el. A harmadik után még a Cavs vezetett 2:1-re. Az utolsó két mérkőzésen is tartotta magát a Cleveland az utolsó percekig. Több ­meccs is úgy ment el, hogy James a hatalmas fizikai és pszichikai teher alatt az utolsó percekre vagy a hosszabbításra elgörcsösödött. Ő annyival jelentősebb szereplője volt ennek a döntőnek Currynél, hogy kettejük közül nem lehetett Curryt kihozni a csúcstalálkozó MVP-jeként. Miután pedig nyilván nem akartak a vesztes csapatból választani, Andre ­Ig­uodalát nevezték ki MVP-nek. Tényleg remekül játszott, valóban megérdemelné a címet.

Ha LeBron James nem lett volna jelen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.