galéria megtekintése

Áprilisi majális

2 komment


Hegyi Iván


A kép májusból, a magyar futball ­májusából való: 1977 tavaszán készült. Az idő tájt még hétköznapi híradás volt a víkendre vonatkozóan is, hogy „a Népstadion igazgatósága ismételten közli: a stadion pénztárai­ban a válogatott mérkőzésre nem lesz jegyárusítás".

Magyar–szovjet: előfelvonulás május elseje előtt egy nappal
Magyar–szovjet: előfelvonulás május elseje előtt egy nappal
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

A magyar–szovjet vb-selejtező előtt egy héttel hasonló értesítés jelent meg, mert akkor az Újpest–MTK (5-2), Vasas–FTC ­(4-1) kettős meccs elővételben utazó 75 ezres közönsége töltötte meg a legnagyobb magyar arénát.

 

A fellépők közül Baróti Lajos szö­vet­ségi kapitány tizenkét játékost hívott meg a Szovjetunió legjobbjainak fogadására: Mészárost, Törököt, Zomborit, Kovács Istvánt és Váradyt a Vasasból, Martost, Bálintot, Nyilasit és Pusztait az FTC-ből, Tóth Józsefet, Fazekast és Nagy Lászlót az Újpestből. A dupla derbi két főszereplőjét, az Újpestet karneváli hangulatú győzelemre vezető Törőcsiket, valamint a Vasast még látványosabb fesztiválhoz segítő Müllert kihagyta a keretből, jóllehet mindkét fő dirigens csúcsformában futballozott, egyaránt 9-es osztályzatot kapott a Népsporttól. Bekerült viszont Gujdár és Pintér a Honvédból, valamint – hogy mutatóba vidéki képviselő is legyen a jelöltek között – Kerekes a Békéscsabából és Kereki a Szombathelyből.

Két kimaradt újpesti legalább azzal vigasztalódott, hogy elmehetett Firenzébe a Vasas kölcsönjátékosaként. Fekete és Zámbó – a ­nemzeti együttesben soha nem szereplő Sarlóssal együtt – piros-kékben játszott a Fiorentina elleni Közép-európai Kupa-találkozón, de feltehetően többet törődött az itáliai városnézéssel, mint a mérkőzéssel, mert a válogatottjait nélkülöző, ám a szomszédos kerület oltalmát is élvező angyalföldi csapat 2-1-re kikapott.

A válogatott ugyanennyire győzött.

Nem utolsósorban azért, mert a meccset egy nappal május elseje előtt tartották, s az április ­végi szombaton is előtűnt a felvonulásjelleg. A találkozó este hétkor kezdődött, ám a Népstadion kapuit már délután fél négykor kinyitották, és három óra tájban összehasonlíthatatlanul nagyobb emberáradat indult meg a hatalmas létesítmény felé, mint amennyi a Vörös Csillag mozit megrohamozta a Lenfilm szovjet filmstúdió budapesti bemutatkozása alkalmával.

A kék madár, a Sztyepan emlékei vagy a Húsz nap háború nélkül vetítése miatt nem támadt tömegbunyó a Lenin körúti terem pénztárainál, az viszont már nem csekély feszültséget keltett a pestiek körében, hogy milyen lehet az a szovjet válogatott, amelynek kezdő tizenegyében Nyikita Szimonjan szakvezető mind­össze három kijevi labdarúgónak adott helyet. Valerij Lobanovszkij edző csapatából csak Konykov, Burjak és Blohin szerepelt a kivonulók között, jóllehet a Rudakov – Troskin, Fomenko, Resko, Matvijenko – Konykov, Muntyan, Burjak, Berezsnoj – Onyiscsenko, Blohin összetételű Dinamo Kijev a BEK elődöntőjébe jutott, és a legjobb négy között is csak késhegyre menő csatában maradt alul a Mönchengladbachhal szemben (1-0, 0-2).

Örök hála Szimonjan elvtársnak, amiért a kijeviek többségét otthon hagyta, bár a korabeli politikai lapokban inkább arról a gesztusról emlékeztek meg, hogy Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter Delhiben kijelentette:

„A szovjet–in­diai barátság kiállta az idő próbáját."

A sportoldalakon visszafogott várakozással tekintettek a labdarúgó-találkozó elé, mert az addigi egymás elleni mérleg jelentős szovjet fölényt rögzített 6 győzelemmel, 4 döntetlennel, 2 vereséggel. Ám eljött a harmadik magyar diadal napja is, mert Nyilasi Tibor közelről a hálóba sodorta a labdát (képünkön), majd Kereki Zoltán fejelt Viktor Asztapovszkij kapujába. (A csereként beküldött David Kipiani már csak szépíteni tudott.) Másnap a sportlap azt írta:

„A magyar válogatott úgy küzdött, ahogyan azt a modern labdarúgás megkívánja."

A meccset még Brazíliában is látták – a Globo televízió közvetítette –, az itthoni tévénézők pedig halmozták az izgalmakat.

Az itthoni 1-es csatornán Nyilasi fővezér után Columbo hadnagy következett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.