galéria megtekintése

Amikor Stosur az úr

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 03. számában
jelent meg.

Árvay Sándor
Népszabadság

Nem tudta megismételni két héttel ezelőtti, szintén az Egyesült Államokban nyújtott teljesítményét Babos Tímea: a magyar teniszező a US Open nyitófordulójában két játszmában vereséget szenvedett az ausztrál Samantha Stosurtól.

Bizakodtunk abban, hogy összejön az egy tucat, ám végül tizenegynél bezárult a női torna nyitókörös sztárbúcsúzóinak sora, mert Samantha Stosur nem csatlakozott a közös bukásra szerződött „totógyilkos” elit csapathoz. Magyar szempontból a hír úgy fordítható le: a 22. helyen kiemelt ausztrál nem engedte tovább borogatni a papírformát, s esélyeshez méltón, 6:3, 6:4-re nyerte első fordulós fellépését Babos Tímea (világranglista-73.) ellen.

Nem volt ugyan egyoldalú a csata, jó volt a soproni – de az igyekezet ezúttal kevésnek bizonyult a sikerhez. Két hete, Cincinnatti nagy versenyének nyitányán sikerült megszereznie a 2011-es US Open-bajnok skalpját, most azonban nem jutott egyről a kettőre.

Maradt a páros remény. Nem is alap nélkül, hiszen Kristina Mladenovic remek partner, s a magyar, francia egységet a harmadik helyen emelték ki a versenyen. Sőt fogalmazhatunk immár úgy is, hogy ők számítanak a második legerősebb duó nak, mert az Australian Open és a Roland Garros-viadal nyertese, a Safarova, Mattek (cseh, amerikai) pár a második helyről visszalépett azt követően, hogy a hasizomsérüléssel bajlódó prágai kikapott az egyéni verseny rajtján.

 

Babosék ettől függetlenül maradtak az első kiemelt Hingis, Mirza (svájci, indiai) kettős ágán, s korábban várhat rájuk még a volt világelső Errani, Vinci talján duó is – előbb azonban túl kell jutniuk az első akadályon, egy román, brazil pároson.

Samantha Stosur ezúttal erősebbnek bizonyult Babos Tímeánál
Samantha Stosur ezúttal erősebbnek bizonyult Babos Tímeánál
Ray Stubblebine / MTI/EPA

A publikum persze az egyéni meccsekre koncentrál, s az első kör lecsengését követően összegezheti, hogy míg a hölgyeknél a 32 kiemeltből csak 21 vitte át a lécet az első magasságon, addig az uraknál (csaknem) rendíthetetlenül menetelnek a csillagos katonák. Csupán a japán Kei Nisikori (4. kiemelt), valamint az egyaránt francia Gilles Simon (11.) és Gael Monfils (16.) kapott ki a 64 közé jutásért vívott meccsen.

A tábornoki kar röpke villámlátogatást tett a díszpályák tribünjei előtt. A szerb Novak Djokovics (1.) mindössze három, a svájci Roger Federer (2.) csak öt játékot dobott el, a harmadik kiemelt brit Andy Murray szettvesztéséről (5:7, 6:3, 6:4, 6:1) pedig tudni kell, hogy a nagyok közül neki jutott a legnehezebb rajtellenfél: a fenegyerek, Nick Kyrgios.

S ha már a botrányhős kapcsán szóba került az ausztrál tenisz, dicsérjünk is egyúttal. A 34 éves Lleyton Hewitt máris meghálálta, hogy az amerikai rendezők – emlékezvén 2001-es US Open-diadalára – szabadkártyás indulási jogot adtak a top 100-ból már kicsúszott, a januári melbourne-i Grand Slam-tornán a visszavonulását bejelentő volt világelsőnek.

Nos, Hewitt már csütörtökön hazai pályán érezheti magát, hiszen a 32 közé jutásért a honfitárs Bernard Tomic (24.) lesz az ellenfele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.