galéria megtekintése

A tehetséges Illovszky, aki utálja a focit

1 komment


Őri B. Péter

Ki nem állhatom – válaszolta „A futballt kedveli?” kérdésre ­Illov­szky ­Dominik. A labdarúgásban járatosaknak ismerős a vezetéknév. ­Illovszky Rudolfról, a Vasas egykori játékosáról és legendás edzőjéről nevezték el az angyalföldi klub Fáy utcai stadionját.

Puff neki! Testvérének egyik unokáját nem érdekli a legnépszerűbb sportág. Bátyját, Dánielt viszont igen, ő ugyanis azt mondta: – A tv-ben megnézem a meccseket.

Azoknak, akik otthon vannak az atlétikában, ismerős az Illovszky név. A tizennégy éves Dominik az idei fedett pályás felnőtt országos bajnokságon második helyezést ért el 60 méteren 6,91 másodperces idővel.

Gyulai Márton, a szövetség főtitkára szerint csiszolatlan gyémánt a fiú, aki korosztálya nem hivatalos világcsúcsát is tartja.
– Összesített listát nem készítenek, de tény, hogy a tizennégy évesek között ennél jobb eredményről nem hallottunk.

 

Persze nem lehet tudni, hogy ki hogyan fejlődik, felnőtt versenyzőként milyen eredményt ér majd el. Linford Christie, az olimpiai bajnok brit sprinter például tizenhét esztendős korában kezdett el atletizálni.

Háziverseny: balra Dániel, jobbra Dominik
Földi D. Attila / Népszabadság

Dominikról 2014-ben jelent meg először a hír, hogy a tizenkét évesek között 7,23 másodperccel világelső. Tavaly már 7,04-gyel állt a lista élén, az idén pedig 6,89 másodpercet is „repesztett”.

A Honvéd Tüzér utcai futófolyosóján retrohangulatba kerül a látogató. A létesítmény ugyanolyan állapotban van, mint húsz esztendeje, s már akkor is avítt volt...

Könye Irma az edzője a két ­Illovszky gyereknek, aki – társaival együtt – rajong a trénerért.

– Dominik rendkívül dinamikus, remekül rajtol. Ő és tizenhat éves bátyja – aki a gátfutásban nagy tehetség, szintén többszörös korosztályos bajnok – egyaránt alázatos és elhivatott. A jövőjüket illetően jósolni nem akarok. Most még csak hetente háromszor jönnek edzésre, nem szabad, hogy idő előtt kiégjenek. Ráadásul nálam a tanulás is nagyon fontos.

Az Illovszky fivérek a fóti Waldorf iskolában tanulnak, onnan járnak a tréningekre. A szállító legtöbbször az édesapjuk, aki annak idején – hol másutt? – a Vasasban kezdett el futballozni, majd szerepelt a Budafok NB II-es csapatában. Nézte fiai edzését, s annyira megtetszett neki az atlétika, hogy negyvenévesen elkezdett futni, s tavaly 60 méteren rajthoz állt Budapesten a senior-világbajnokságon. Az édesanya szintén atletizált: fiatalkorában a KSI gátfutója volt.

A két földön járó gyerek nem ­Usain Boltot vagy Aries Merrittet ­választotta példaképének, hanem Pauer Gézát és Baji Balázst. ­Rudi bácsira mindkettő haloványan emlékszik – egyikük hat-, másikuk nyolcéves volt, amikor meghalt –, s édesapjuk néhány esztendő múltán kivitte őket a híres rokonról elnevezett stadionba.

Illovszky Rudolf, ha élne, nyilván büszke lenne a família atlétáira még akkor is, ha Dominik ki nem állhatja a futballt...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.