galéria megtekintése

A Süveghegyen is túl

1. Brazília. 2. Spanyolország. 3. Németország. 4. Belgium.

Alighanem az a legtisztességesebb eljárás a részemről, ha már az elején rögzítem a tényállást; igen, a közönségétől földöntúli energiákhoz jutó házigazda szépen behúzza a vb-aranyat (Neymar is szobrot kap a Cukorsüveg-hegyen, Scolarit államelnöknek választják, E. T.-ről stadiont neveznek el), a legutóbbi vb és két Eb hős címvédői szomorúan passzolgatva ballagnak majd az öltözőbe a vesztes döntő után („Még nem eshet le!" – kiáltja Iniesta Xavinak a zuhanyzó előtt), a németek... Na ja, a németek valahogyan mindig odazúdulnak az élre (Löw kapitány az elődöntő végén minden eddiginél morózusabban majszolgatja majd kedvenc zöld-sárga táplálék-kiegészítőjét), az ifjú, összetartó, lenyűgöző belgák pedig cokit mutatnak az összes nagyokosnak, hogy tudniillik miként lehet tervszerű utánpótlás-koncepcióval (vö.: koncepcióval) újra előbukkanni a futballtérben, s megmutatni önnön csodálatosságunkat a nagyvilágnak.

A horvátokat még nagyon idekívánnám az élre, mert imádom – a tehetségük mellett – a mentalitásukat, a technikájukat, nem utolsósorban azt, hogy védőik gond nélkül lerúgják a fejed, ha a labdával bármit óhajtasz művelni. Jó, nem feltétlenül kell ilyesfajta gondos beavatkozásokhoz védőnek lenni, speciel a derék Mandzukic csatár is úgy szállt bele a jó Gudmundsson térdébe a már győztes állású pótselejtező visszavágóján, hogy az izlandi kolléga testrészét azóta hegesztik.

 

Amúgy ne zavarjon senkit, hogy most éppen sírok.

Nem Gudmundsson miatt.

Hanem azért, mert ezt az egész cikket azzal lett volna jó kezdeni, hogy Magyarország szerepe a világfutballban... És ez most nem valami hergelésféle akar itt lenni, kivált, mert még én is nagy szemekkel olvashattam: 1. Magyarország (World Soccer-ranglista, 1985). Következésképpen az 1986-os vb előtt nyugodtan kifejthettem az általános iskolai cimboráknak, hogy hé, cimborák, az utóbbi években paradigmaváltás volt tapasztalható a hazai labdarúgósportban, ebből fakadóan abszolúte materiális alapon nyugvó víziót vagyok képes megosztani veletek az előmenetelünket illetően, konkrétan – és ekkor már felemeltem a mutatóujjamat – érmesek leszünk a mexikói világbajnokságon; érmesek, 1938 és 1954 után harmadszor. Jó, ezt a történetet most nem szó szerint meséltem el – például ki használta akkoriban a konkrét szót? –, mindenesetre mutatja annak abszurditását, hogy én e dolgozat elején már a világ legtermészetesebb módján neymaroztam meg belgáztam, miközben simán magyarozhattam is volna. Aligha van még egy olyan nemzet ugyanis, amely hasonlóan pazar eredménysorral, sutty, elbukott három évtizedet... Atyaég, ezt inkább nem is folytatom, mert még kibújik belőlem a Freudba ojtott Törőcsik András.

Azt viszont tessék nekem elhinni, hogy ez így, nélkülünk annyira nem lesz az igazi.

Még akkor sem, ha a brazíliai vb futballszakmailag a legerősebbnek, miliőileg – az értő publikum szakadatlanul szambát táncol – a legjókedvűbbnek ígérkezik minden eddigi közül.

De legalább a bátor tippemért helytállok; legelébb is a gyermekkori barát, a vb-t turbófokozaton váró Tibike, alias Tibby előtt, aki természetesen – „Na, mi a tipped, Andy?" – Argentínát tette az élre.

Nem azért, de '86 nyarán még mindketten öngyilkosok akartunk lenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.