galéria megtekintése

A magyar arany a futball Eb-n csak a kezdet

4 komment


Hegyi Iván

Nem értem azokat, akik a földkerekség legragyogóbb országában sem mernek nagyot álmodni, azaz még a labdarúgó Európa-bajnokságon is beérnék a tisztes helytállással.

Igaz, bő (vagy nagyon is szűk) négy évtizeden át olyan volt a helyzet, mintha kitiltották volna Európából honfitársainkat – hazánk futballista fiai nagyjából hasonló eséllyel juthattak a négyes, a nyolcas, majd a tizenhatos döntőbe, amilyen sansza egy gazdasági bevándorlónak van a belépésre napjaink Magyarországán –, de mostantól új dekádok jönnek, így magam semmi mást nem tartok elfogadható eredménynek, csakis az aranyérem megszerzését.

Frankó magyarok vagyunk, vagy nem?!

Figyeljék meg, a jövő évi Eb-diadal csak a kezdet lesz. Negyvenhárom esztendeig altattuk a kontinenst, ám innentől kijátsszuk a kártyákat, és a következő negyvenhárom évben nem lesz ellenfél. Az öreg földrész rohadtul unja majd 2060-ban, hogy a magyar A együttes szériában tizenharmadszor hódítja el a kontinensbajnoki címet, miközben hazánk már több csapatot is indíthat az Eb-n, ahogyan szánkóban és bobban Ausztria, Németország vagy Svájc.

 

Az is teljes apátiával tölti el a földrészt, hogy a kontinenstornák megrendezésére hosszú ideje hiá­ba jelentkezik Anglia, Németország, Olaszország, Spanyolország,

a magyar infrastrukturális fölény miatt az UEFA kénytelen újra és újra Magyarországnak ítélni a vendéglátói jogot.

Elvégre nemhogy Európában, de sehol a világon nincs még egy ország, ahol annyi luxusstadiont emeltek volna, mint hazánkban. A fényűző arénákkal együtt épültek a sztrádák és a szállodák, ennélfogva Magyarország egyszerre avanzsált a földkerekség vezető labdarúgóközpontjává, valamint a világturizmus legfőbb célpontjává. Mindenfelől a csodájára járnak, hogy minálunk már az NB II-ben is valamennyi klubnál meghaladták a Bernabeu vagy a Maracana viszonylagos kényelmét, és az egész földgolyón refrénként emlegetik,

a kisvárdai Seszták, továbbá a mezőkövesdi Tállai stadionra még ebben a közegben sincsenek szavak.

Kicsiny kis kritika gyanánt fel lehet vetni – azért az óvatos megközelítés, mert 2060 Magyarországán már több mint négy évtizede nem hangzott el semmiféle bírálat –, hogy

a felcsúti stadion ebben a formájában már nem sokáig lesz megfelelő helyszín a tizenhat csapatos klub-világbajnokság megrendezésére.

A 75 ezres befogadóképességgel a kevésbé vonzó helyosztókat – Barcelona–Bayern München, Real­ Madrid–Santos – meg lehet rendezni, de tízezreket nem ildomos kirekeszteni az olyan döntő fontosságú találkozókról, amilyen a Lang Akadémia–Kiss-Rigó Futballegyetem vagy a Puskás FLA–Paks 2.

Fotó: Hegedűs Gábor / Népszabadság

Pláne nem akkor, amikor lapzártakor érkezik a hír: a FIFA All Star Team valamennyi tagja – a kapustól a balszélsőig – magyar. S ez nem azért van, mert Csányi Sándor zürichi megválasztásától, azaz negyven éve kizárólag magyar elöljárója van a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek. Amely – mondani sem kell – tiszta már, akár a hó, a Blatter-, Platini-féle zavaros ügyektől emberemlékezettel ezelőtt sikerült megszabadulni.

Joggal lehet elégedett – minden futballkedvelő honfitársunkkal együtt – Guzmics Richárd elnök és Kleinheisler László főtitkár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.