galéria megtekintése

Csúcsot állíthat be Lewis Hamilton

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 24. számában
jelent meg.

0 komment


Gergely Márton
Népszabadság

Harmincadik alkalommal bőgnek fel a Forma–1-es motorok pénteken a Hungaroringen, ahol Lewis Hamilton új csúcsot állíthat be esetleges győzelmével. A jelenleg verhetetlennek tetsző Mercedes-csapat azonban nem bízhatja el magát: sztárjainak tavaly egyedül Magyarországon nem sikerült az első kettő közé kerülniük.

A pilóták számára a Hungaroring a legkeményebb pályák egyike – jellemezte a Magyar Nagydíjat a Kicker német sportmagazin kérdésére Sebastian Vettel. „Ez a verseny a hőségről, a hullámzó talajról szól, ahol nem marad egy pillanat sem a pihenésre” – magyarázta. A négyszeres német világbajnok tapasztalata szerint már az első kanyarban érzi az ember, hogyan pattog az autó, amely a teljes pályán szélsőségesen nyugtalan marad. Folyamatosan figyelni kell a gázpedálra, mert a tapadás újra meg újra megszűnik a gép alatt.

Kamionból több van, mint Forma–1-es autóból
Kamionból több van, mint Forma–1-es autóból
Földi Imre / Népszabadság

Régóta hasonlítják a pályát a monacóihoz, mivel mindkettő esetében különös jelentősége van a szombati időmérőn megszerzett jó pozíciónak, mert a versenyen már nagyon nehéz előzni. Vettel példája azonban azt is mutatja, hogy nem garantál sikert az első rajtkocka sem. A Ferrari pilótája annak ellenére vár első magyarországi győzelmére, hogy kétszer is az élről rajtolhatott a Hungaroringen. A pálya azonnal megbünteti az apró hibákat is.

 
Hamilton mosolyogva oszt autogramot
Hamilton mosolyogva oszt autogramot
Kovács Tamás / MTI

Alexander Wurz volt osztrák Forma–1-es pilóta talán jobban kedveli a Hungaroringet, hiszen „menő” pályának tartja, de adottságairól ugyanazt emelte ki, mint Vettel: „Nagyon igénybe veszi az embert, folyamatosan dolgozni kell rajta.” A pilóta – az ORF szakkommentátorának tapasztalatai szerint – „a fizika határain táncol, közben a rá nehezedő terhelés permanensen változik; balra, jobbra, balra, jobbra”.

Bár a sok egymást gyorsan követő kanyar talán enyhíti a mezőny legerősebb motorjából származó előnyt, a várakozások szerint a Hungaroringen is a Mercedes két pilótája indul a legjobb eséllyel. A világbajnoki pontversenyt vezető Lewis Hamilton ráadásul magyar rekordot dönthet, hiszen győzelmével a mogyoródi viadal kizárólagos csúcstartója lehet. Az eddigi huszonkilenc versenyből négyet nyert meg Michael Schumacher, és négyet a regnáló angol világbajnok. Az örökranglista harmadik helyén Ayrton Senna nevét olvashatjuk. A nemzetek versenyében már közel sincs ilyen szoros küzdelem, ebben a tekintetben Hamilton csak megerősítené a hűvös angolok egyeduralmát a forró magyar pályán. Nigel Mansell, Damon Hill és a hét végén újra rajthoz álló Jenson Button győzelmeivel a nagydíjak harmadát angol versenyző nyerte eddig. A felsorolás is mutatja, milyen történelemre nézhet időközben vissza a Hungaroring. A mostani harmincadik versennyel a Magyar Nagydíj már a harmadik, megszakítás nélkül a vb-naptárban szereplő pálya, csak Monaco és Monza előzi meg.

Kovács Tamás / MTI

Mogyoród határában a szervezőknek megvan az okuk a büszkeségre. Csütörtökön a három évtizeden át csak helyrajzi számmal rendelkező pálya rendes levelezési címet is kapott, miután felavatták a Hungaroring utcanévtábláját. A sikert azonban jegyeladásban mérik. Tegnap még szinte a pálya bármely részére lehetett jegyet vásárolni, egyedül a bronzzal jelölt szektorok teltek meg jó előre. Ide a legolcsóbb jegyet váltani, felnőtteknek 30 ezer forint a belépő a teljes hétvégére, a gyerekek féláron is bejuthatnak. A legdrágább belépő a teljes hétvégére mintegy 102 ezer forintba kerül.

Massa autóját készítik elő a Williamsnél
Massa autóját készítik elő a Williamsnél
Kovács Tamás / MTI

A hőséget nemcsak a versenyzőknek és az autóknak, de a nézőknek is tűrniük kell. A szervezők nem tagadják: a kánikulát korántsem véletlennek, hanem a Magyar Nagydíj speciális kihívásának tekintik. Míg erre a csapatoknak önállóan kell megoldást találniuk, addig a nézőket a szervezők igyekeznek segíteni a hőség elviselésében. Ezúttal is be lehet vinni ásványvizet és üdítőt a pálya területére, hat párakapu segíti a felfrissülést, még a tűzoltók is vizet osztanak.

Forró napok jönnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.