galéria megtekintése

8:6, jól hat

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 18. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Forró víz, sima meccs. Kék sapkában Hárai, fehérben Randjelovics
Forró víz, sima meccs. Kék sapkában Hárai, fehérben Randjelovics
Móricz-Sabján Simon

Már majdnem azt írja a riporter a tudósítás első mondataként, hogy a szigeti vízilabda Eb férfitornáján a sportág braziljai vártak a magyarokra, de még idejében rájön, hogy a vasárnap zárult futball-vb után több mint anakronisztikus ilyesmit a gépbe pötyögni.

Akárhogyan is, a vízilabda szerbjei (ugye, milyen egyszerű?) bomba formában érkeztek a budapesti kontinenstornára. Hogy mást ne mondjunk, júniusban megnyerték Katarban a Világ Ligát, s a nagy menet közben honfitársainkat is elintézték. Nem is akárhogyan: 10:6-ra. A Hajós uszodában aztán a franciákat tizenegy góllal mosták le, a németeket öttel verték, és föltett szándékuk volt, hogy a „csont nélkül” – értsd a pótvizsgát elkerülő módon – jutnak be az Eb-elődöntőbe. Márpedig ennek a csoportgyőzelem a feltétele, ám mi, majdnem hatezren a tribünökön, erősen reménykedtünk benne: ez a tervük nem válik valóra.

 

A szuper hatos (melyben az Európa-bajnoki címvédő délszlávok és a regnáló világbajnok magyarok mellett az olimpiai aranyérmes horvátok is helyet kaptak) első helyét – még szép – a házigazda is kinézte magának, s bár két nappal korábban, a franciák elleni meccsen, khm, döcögött kicsit a gépezet, azért Benedek Tibor szakvezető játékosai nagyon fogadkoztak, hogy na most aztán!

A hangulatra biztosan nem panaszkodhattak a fiúk, mert a közönség – ez nem is kérdés: a világ legjobb pólóközönsége – kvázi szétverte a sokat látott létesítményt, amikor a játékosok fölsorakoztak a medenceparton, majd hét percen és tizenöt másodpercen át azt tapasztalta, hogy a hálók meg sem rezdülnek. Nem állítom, hogy az arcizmok sem rezdültek meg ez idő alatt, tudniillik helyzetek sora maradt kihasználatlanul itt is ott is (ebben a magyar kaput Nagy Viktor helyett őrző Decker Attilának is elvitathatatlan érdemei voltak), mígnem a korábban csak a kapufa telibe trafálásig jutó Varga Dénes pazar húzással megszerezte a vezetést. Ráadásul – három másodperccel az első negyed vége előtt – a másik Decker, Ádám nemkülönben szépségdíjas megoldással duplájára növelte az előnyt (2:0), úgyhogy csak néztünk, mint a moziban, fülig érő szájjal.

A differencia a második szakasz után sem változott, a játék képe annál inkább. A megnőtt vállalkozó kedv és a precízebb végrehajtás nyomán nyolcszor akadt dolga a nagytábla kezelőjének ebben a periódusban, s mivel a gólokon testvériesen megosztoztak a felek, 6:4-es állásnál kezdődhetett a harmadik nyolc perc.

Továbbra is betonbiztosan védekezett a magyar csapat (Decker fizimiskájáról csak úgy sugárzott a bizonyítási vágy), s mivel Gocsics góljára Vámos Márton kettővel felelt, először vezetett három góllal a vendéglátó (7:4). Az újabb szusszanás előtt Filipovics még szépített (7:5), de az addig látottak alapján minden okunk megvolt arra, hogy készülődjünk a hétköznapi fiesztára.

A sportágban előszeretettel emlegetett hazai pályáról egyébként annyit, hogy az utolsó labdára úszás előtt 17:11 volt a kiállítási arány (nem ide), de kit érdekelt ez, amikor minden ott folytatódott, ahol két perccel korábban abbamaradt. Megint Vámos iratkozott fel az eredményjelzőre, s bár Csuk révén ismét közelített a vetélytárs, ennél többre nem vitte (8:6).

Jut eszembe, az Európa-bajnokság előtt Dejan Szavics, a a szerbek edzője a vízilabda templomának nevezte a szigeti „Sportot”. De jó leírni: a világhírű kapitány játékosai ezen az estén legföljebb ministránsfiúknak tetszettek a csoport elsőséggel immár nem csak kacérkodó magyarok mellett.

Férfiak. A csoport: Olaszország–Grúzia 15:5, Görögország–Oroszország 12:6, Montenegró–Románia 13:8. Az állás: 1. Olaszország 9 pont (37:15), 2. Montenegró 9 (39:21), 3. Görögország 6, 4. Románia 3, 5. Oroszország 0 (19:40), 6. Grúzia 0 (17:41) B csoport: Magyarország–Szerbia 8:6, Horvátország–Franciaország 14:11, Spanyolország–Németország 11:8. Az állás: 1. Magyarország 9, 2. Horvátország 7, 3. Szerbia 6, 4. Spanyolország 4, 5. Németország 0 (20:33), 6. Franciaország 0 (23:42).

Hátországos bajnokság

Bernek Péter az idei legjobb európai idővel (1:56,42) nyert 200 m háton Debrecenben, az országos úszóbajnokságon. Hosszú Katinka csütörtökön két számban (100 m gyors, 100 m hát) győzött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.