galéria megtekintése

Kék-fehér vér folyik az ereikben

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 18. számában
jelent meg.

Őri B. Péter
Népszabadság

Weisztől Polgárig: film az egy és negyed százados, legendás MTK-ról.

A KEK-döntőről egyetlen szó sem esett. Sőt egy jelenetet sem lehetett látni a Sporting Lisszabon elleni meccsekről. Ötven esztendeje az MTK bejutott a második számú európai klubfutballsorozat, a KEK döntőjébe, de mivel az első találkozó Brüsszelben 3-3-mal zárult, a döntőt két nappal később megismételték. (Akkor még ismeretlen volt a tizenegyespárbaj). Antwerpenben a portugálok 1-0-ra nyertek úgy, hogy Morais szögletrúgása további érintés nélkül került Kovalik kapus hálójába.

Corvin mozi, MTK-negyed
Corvin mozi, MTK-negyed
Teknős Miklós / Népszabadság

Ha napjainkban érne el ilyen eredményt magyar labdarúgócsapat, akkor nem találnánk jelzőket, ám fél évszázada még idehaza is fénykorát élte a futball, így nem estek hasra a Hungária körútiak teljesítményétől. Úgy tetszik, a 125 év című film készítői is azt gondolták: a KEK-döntőtől nem kell elájulni.

 

Mással nem magyarázható, vajon miért maradt ki a kék-fehér klub egy és negyedszázadát felidéző, egyébként nívós alkotásból a Sporting–MTK meccs...

Ugyancsak erősen hiányzott, hogy Jimmy Hogan, a múlt századelő nagy tudású angol futballedzője sem került be a moziba, pedig az angol úriembernek köszönhető a hosszú évtizedeken át megkerülhetetlen MTK-stílus.

Illés Béla, Kanta József viszont beszél a filmben. Ma már az is hihetetlennek tűnik, de előbbit anno sokat szidták – napjainkban viszont egyenesen „ikon” a minősítése –, utóbbi pedig a mai MTK relatíve legismertebb labdarúgója.

Megszólalt persze Titkos Pál, Hidegkuti Nándor, Sándor Károly, Kovács Ferenc (hogy zseniális futballistákat is halljunk), aztán a legendás ökölvívó Papp László és Török Gyula, a kenus Wichmann Tamás, a kajakos Nagy László, az evezős Zsitnik Béla, a vívó Sákovicsné Dömölky Lídia, Tordasi Ildikó, Horváth Zoltán és Schmitt Pál, a birkózó Rovnyai János, a kosaras Beloberk Éva, a sakkozó Polgár Judit és Portisch Lajos.

A régi felvételeken pedig parádés támadásokat, remek gólokat, tanítani való asszókat, látványos versenyeket, megható ünnepléseket látni a gazdag történetet feldolgozó moziban, amelynek díszbemutatóját éppen egy évvel a jubileum után tartották. (A nagyközönség először az MTVA műsorában láthatja majd.)

Az alkotók (a rendező Kriskó László) egész estés dokumentumfilmként aposztrofálják művüket. Az egész estés terminológia helytálló, a dokumentumfilm nem egészen, ugyanis

többször is „játékos” a megoldás.

Mégpedig olyan esetekben, amelyekben a stáb nem tudott eredeti anyagokkal dolgozni, másképpen: a történés nem volt fellelhető az archívumokban.

Például amikor Weisz Richárd olimpiai bajnok birkózót egy vendéglátóhelyen párbajra hívják ki, mire ő nemes egyszerűséggel letöri az asztal sarkát, s azt nyújtja át névjegy gyanánt. Vagy amikor Nébald-Mincza Ildikó olimpiai bronzérmes tőröző azt ecseteli, mennyire irtózott a vívóteremig vezető rémséges folyosótól, s közben – eléggé didaktikusan – egy félénk kislány és egy valóban nem túl barátságos átjáró tűnik fel.

Ezzel együtt a filmkészítők az egy és negyed százados, gyakran hányatott sorsú, a politikai téboly tombolása miatt jó néhányszor nevet változtató egyesület históriáját, a lenyűgöző sikereket, a különleges viadalokat képileg is érdekesen jelenítették meg a kezdetektől napjainkig. A megszólalók érzékeltették: számukra az MTK nagy család, a vérzivataros és kevésbé fájdalmas időszakok után is mindig megújulni képes klub, lelkes drukkerekkel, akiknek természetesen „kék-fehér” vér folyik az ereikben. Sajnos Salamon Béla, a klasszikus szurkolók egyike csak néhány snitt erejéig tűnt fel a vásznon.

Öröm lett volna, ha a színészlegenda legalább egyszer kinyitja a száját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.