galéria megtekintése

Így tárolja a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy minél tovább frissek maradjanak!

0 komment


Szemere Katalin

Ha néhány szabályt betartunk, kihozhatjuk a maximumot a nyersanyagokból, a petrezselymet érdemes például fürdőlepedőbe csavarni.

Tudják, mit kell a hűtőben tartani, és melyik zöldség vagy gyümölcs nem bírja a másik közelségét? A Realsimple.com oldalon azt tanácsolják: mielőtt berakjuk a frizsiderbe a zöldségeket, szedjük le róla a csomagolást, a gumigyűrűt vagy a papírszalagot, és vágjuk le a leveles végét. Hagyjunk rajta pár centit, nehogy kiszáradjon a zöldség. Néhány zöldségnek ne dobjuk ki a friss zöldjét (például a cékláét, a retekét vagy az újhagyma szárát), remek zöldségköretet készíthetünk belőle, retekzöldből például pesztót is.

Hogy mennyire maradnak frissek a hűtőben az ősszel is kapható zöldségek, gyümölcsök, a tekintetben vegyes a kép. Az avokádó három-öt napig nem fonnyad, barnul (ha nem elég érett, rakjuk papírzacskóba a pulton), a szőlőt is jó megenni három napon belül. A kaliforniai paprika 5-7 napig vígan elvan, a brokkoli, a kar­fiol, a póré és papírzacskóban a gomba egy hétig is kibírhatja. Kétszer ennyi ideig tárolhatjuk a hűvösben a káposztát, a répát és a zellert, valamint a csilipaprikát; az almát, a céklát és a citromot pedig 3 hétig. A narancs hűtőn kívül pár napig nem kezd el romlani, hűtőn belül 2 hétig friss marad. A sütőtök egy hétig bírja felvágva a hűtőben, egydarabban három hónapig is eláll a hűvös kamrában.

 

Ha fűszernövényt veszünk, és nem akarjuk azonnal felhasználni, akkor megoldást jelent, ha vízbe rakjuk és beállítjuk a hűtőbe. Volt, aki e kupacra egy zöldségesnél kapott zacskót rakott, s két hétig virult a petrezselyme. Mások a nedves papírtörülközőbe csomagolt vágott fűszernövényt zárható zacskóba teszik.

Hol a helye a hűtőben?

Nem egyforma a hőmérséklet az egész hűtőszekrényben.

Thinkstock

A középső polc – optimális esetben – öt Cel­sius-fok. A leghidegebb a hűtő alsó polcán, a fiókok felett van, amelyeket zöldségeknek használjunk (két Celsius). Erre a helyre kerüljenek a friss húsok és halak is.

Ha az alsó polcokra tesszük, nem csöpög más élelmiszerre. A tojásokat, a tejtermékeket, a felvágottakat, a maradékokat és süteményeket, valamint a „Hűtést igényelnek felbontást követően" feliratú élelmiszereket tároljuk a középső polcokon (négy-öt Celsius) és a felső polcon (nyolc Celsius).

Az alsó fiókok (tíz Celsiusig) a zöldségek és gyümölcsök tárolására alkalmasak, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten károsodhatnak. A hűtő ajtaja a legmelegebb (10-15 Celsius), ide a kisebb hűtést igénylő termékek kerüljenek, például italok, mustár vagy vaj. Forrás: European Food Information Council, EUFIC

Sok zöldségre és gyümölcsre igaz, de nem mindegyikre, hogy sokáig frissek maradnak és lassabban romlanak a hűtőben. Például a frigóba tett paradicsomnál tönkremegy a gyümölcs struktúrája, veszít az ízéből, átalakul az állaga. Ha a konyhapulton tároljuk, továbbmélyülnek az ízei. De ha mégis a hűtőbe szeretik tenni, jó, ha a fogyasztás előtt egy nappal kiszedjük onnan.

Maradhat a hűtőn kívül a zöldpaprika, az alma, a körte és a padlizsán is. Az uborkát se tartsuk hűtőben, ha mégsem bírunk ellenállni, csak három napig hűtsük, és a konyhapulton se rakjuk etiléngázt kibocsátó gyümölcsök mellé (banán vagy paradicsom). Akad olyan álláspont is, amely szerint nejlonzacskóba csomagolva egy hétig is kihúzza a hűtőszekrényben.

Ne tároljuk együtt a hagymát és a krumplit, mert gyorsabban megromlanak. Állítólag a krumpli keményítőjéből cukor lesz a hűtés során, és ez később sütés közben összekeveredik az aszparaginsavval, ebből pedig egy a szervezetünkre káros anyag keletkezik – olvasható több helyen. A hagymát csak akkor hűtsük le, ha megpucoltuk. A banánt és a fokhagymát is felesleges hűteni. Előbbit együk meg minél előbb, az utóbbit pedig jól szellőző sötétebb helyre rakjuk, és ha felbontottunk egy fejet, jó, ha tíz napon belül felhasználjuk.

Házi praktikák a gasztrooldalak kommentelői szerint

A mosott, megszárított, falatnyi darabra szedett salátadarabkák törülközőbe csavarva bírják a legtovább a hűtőszekrényben. Ha krumplikupac tetején almát tárolunk, akkor nem rügyezik ki a burgonya. Egy séf szerint a krumplit és a gyökérzöldségeket úgy tároljuk, hogy nedves homokot szórunk egy hűtőtárolóba. A bogyós gyümölcsöket ecetes vizes fürdőben mossuk meg, és egy papírtörülközővel kibélelt salátacentrifugában szárítsuk meg. Papírtörülközővel bélelt lezárható tárolóba rakjuk úgy, hogy a fedelét picit nyitva hagyjuk, így a nedvesség kipárolog az edényből, és a gyümölcs tovább friss marad. Vízben is tárolhatjuk a sárgarépát, ezzel sokáig megőrzi a frissességét. A félbe vágott avokádó akkor nem barnul meg, ha meghagyjuk a magját, és a lezárható edénybe egy szelet hagymát is rakunk mellé. A kivi utánérő gyümölcs, ha nem elég érett, hagyjuk a konyhapulton. Ha kissé megfonnyadt a zöldség, áztassuk egy kanál ecettel elkevert vízbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.