galéria megtekintése

Tombol az ítéletidő, egész Párizs a víz foglya

2 komment


Pap Nikoletta

Az elmúlt 30 év legnagyobb árvize öntötte el a francia fővárost. Egy nap alatt annyi csapadék hullott, mint máskor egész hónapban.

Bezárt pénteken a Louvre és a Musée d'Orsay is. Bruno Julliard, Párizs alpolgármestere a France Inter rádiónak azt nyilatkozta, hogy a legmélyebben fekvő raktárakat ki kell üríteni, a műkincseket magasabb szintre menekíteni. Ám ez nem jelenti azt, hogy közvetlen veszélyben lennének a gyűjtemények.

Fotó: Philippe Wojazer / Reuters

A fővárostól délre a kiöntő Szajna miatt ezreknek kellett elhagynia az otthonát, egy tucat iskolában rendeltek el tanítási szünetet. A sok helyen a vasúti sínek is víz alatt állnak, így a vonatközlekedés szünetel. Lezárták az alacsonyabban fekvő utakat és a folyó alatt futó metróvonalat.

 

A hét elején a hadsereg menekítette  az autópályán rekedt embereket – írta a Reuters. Előrejelzések szerint a Szajna pénteken tetőzik hat méteren Párizsban, s bár a part közelében a közterületi szobrok alig látszanak ki a vízből, a városvezetés szerint lakóházak nincsenek veszélyben. Az eddigi rekordot az 1910-as árvíz tartja, amikor is 8,6 méter volt a vízállás.

Fotó: John Schults / Reuters

Ségolène Royal környezetvédelmi miniszter a France 2 televízióban azt monda, az ár több hét alatt vonul majd le. Eddig két halálesetről tudnak. Az egyik áldozat egy 74 éves férfi, aki csütörtökön lóháton próbált meg átkelni a vízen.

Fotó: Christian Hartmann / Reuters

Németországban is újabb csapadékhullámokat várnak Bajorország, illetve Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz és Hessen déli területei. Az egy hete tartó heves esőzés Bajorországban már mintegy 150 négyzetkilométeres területet sújtott. A bajor–osztrák határon, Passau térségében több száz ház került víz alá.

Fotó: Michaela Rehle / Reuters

Az érintett területeken legkevesebb 10 ember, főleg idősek vesztették életüket, mikor fogságba kerültek saját otthonukban, amelyet pillanatokon belül elöntött a víz. Több tucat embert eltűntként keresnek. Az anyagi kár százmillió euróra becsülik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.